1. yaklaşık 1,5 yıldır takip ettiğim ve açılımı secure, contain, protect olan kurgusal bir vakıf. içerisinde onbinlerce makale var. eğer kurgu içinde yazmam gerekirse, nedir bu vakıf;

    dünya üzerinde doğanın normal gidişatı içinde yeri olmayan veya canlılığın, gerçekliğin sonunu getirebilecek varlık/varlıklar bulunur. bunlar bir kelimeden bir aynaya, bir yaratıktan bir mekana kadar her şey olabilir. scp foundation, bunları güvene almak, izole etmek veya yok etmek üzere kurulmuş, belli bir hiyerarşi ve sert bir bürokrasiye sahip bir vakıftır.

    herhangi bir makale, bir scp numarası ile başlar (tabi eğer scp'nin kendisinden yazılı olarak bahsedilmesi bir tehlike içermiyorsa, aksi durumda gerekli rapor resimlerle mors alfabesi işaretleriyle anlatılır).
    ardından bu scp'ye bir sınıf verilir. vakfın önceliği kesinlikle yok etmek değil, izole etmek ve güvenle saklamaktır. bu yüzden her scp'nin saklanma koşulları özenle belirtilir.
    bulunduğu sınıf ve scp'nin durumuna göre sonlandırma protokolleri vardır. bu protokoller tek scp için spesifik olarak hazırlanabileceği gibi, birden birden fazla scp için de kullanılabilir (bazı scp'ler için sayı belirtmek mümkün değildir.)

    safe sınıfı: bu sınıftakiler kolayca bulunur ve izole edilebilir veya yok edilebilir. safe sınıfında olmaları tehlikeli olmadıkları anlamına gelmez, tetiklenmesi için marjinal koşullar gerektiği ya da izole edilmesinin kolay olduğu anlamına gelir. (bkz: scp-1804)

    öklid sınıfı: öklid sınıfı scp'ler spesifik saklanma ya da yok edilme koşulları gerektiren, direkt veya dolaylı müdahalenin can veya mal kaybıyla sonuçlanabileceği, çoğu zaman bir iradeye sahip olan scp'ler için kullanılır. (bkz: scp-1817)

    keter sınıfı: kitlesel yokoluş, canlılığın veya varlığın sonuna getirebilecek güçte, çoğu için herhangi bir sonlandırma veya izole etme protokolünün mümkün olmadığı, iradeye sahip veya kendi doğal koşullarını oluşturan yapılarıyla, evrensel tehlikesi bulunabilecek scp'ler için kullanılan bir sınıftıır. (bkz: scp-2007)

    bunlar dışında kendi sınıfları olan veya nötrleştirilmiş scp'ler mevcuttur.

    kimi zaman scp'ler arası vakfın kontrolü içinde veya dışında temaslar mümkündür. bunlar mutlaka belirtilir. scp'ler üzerinde yapılan deneyler yapılmadan önce bildirilmelidir ve sonuçlar ayrıntılı şekilde raporlandırılmalıdır. harcanabilir personel d sınıfı olarak belirtilir ve genelde eski mahkumlardan oluşur. ayrıntıları kendiniz okursunuz.

    bu vakfın karşısında olan ve çeşitli scp'leri elinde tutan tarikatlar ve başka vakıflar, işbirliği içerisinde olduğu tarikatlar ve vakıflar mevcuttur (örneğin sonlandırılma protokolü gerektiren lanetli bir mızrak için illüminati, tapınak şovalyeleri, cern ekibi ve bilim insanları uzun süre birlikte çalışmıştır). hiçbir devlet veya kişi vakıftan üstün değildir.

    velhasıl scp foundation, internet üzerinde inanılmaz senaryolar ve hikayeler okuduğum muhteşem bir site. insanların hayal güçleri ve başkalarının hikayelerine katkıları inanılmaz. tartışma forumları, masallar, gazete küpürleri, fanart yapımlar, videolar, seminerler, toplantılar, eğlenceler.. vs. türkçe sitesi de mevcut fakat hiç kullanmadım; yani sadece çeviriyorlar mı, orijinal siteyle bağlantısı nedir bilmiyorum.

    şimdilik bu kadar, belki ilerde okumayı sevdiğim scp'leri eklerim. afiyet olsun.
  2. şimdilik en sevdiklerim scp-1981, scp-294, scp-151, scp-087, scp-055.
    popülerliği ve reddit'de, orada burada yapılan muhabbetleri güzel geldiğinden scp-049 da oldukça iyi.

    fakat sanırım beni deney notlarıyla, alınan eserlerin incelenmesiyle, keşfedilmesiyle uzun süre kitleyen ve takip ettiğim süreç boyunca en beğendiğim kurgu scp-093'tür. bir kaç saat vaktiniz varsa arkaya bir müzik açıp uzun uzun okuyun.