1. insanı deli eden çileden çıkaran bir cilt hastalığı. doktorun verdiği herşey önce aaa çok iyi geldi evresinden hızla bu da etki etmiyor evresine geçiyor. yağlı bir kızarıklık saçlı deriyi ya da kaşları ya da herhangi bir cilt bölümünü tutup yerleşiyor.
    mevsim geçişlerinde şiddetlenebiliyor.
    en iyi tedavi yolu bütün kimyasallardan uzak durmak.
    şampuan, deterjan , krem ...
    sadece mümkünse doğal yapılmış ev sabunu hem de beyaz.
    ve biliyorum elinizde değil ama stresten uzak durmak
  2. hastalığı tetikleyen üç şey var: stres, kızartmalar ve mevsim geçişleri.

    ne yazık ki kesin tedavisi olmayan bir hastalık. ancak kontrol altında tutabiliyorsunuz.

    ilk mesajdaki gibi kafa derisindeki sebumlar için en iyi gelen şampuan yeşil etiketli vichy şampuandır. yüzdeki t bölgesi (burun kenarları ve kaşlar arası) içinse kortizonlu kremler ve la roche 50 faktör güneş kremi iyi gelmektedir.
  3. sınav öncesi iflahımı şey eden, çalışmam bitince beni masa üzerindeki ölü deri katmanı ile bırakan illettir.
  4. 5 yıldır uğraşıyorum bu hastalıkla.. neredeyse umudum kalmamıştı.

    denediğim yöntemlerden ve gelişiminden bahsedicem;

    5 sene önce yolda yürürken yüzümde bir yanma hissiyle başladı ve o gün bu gündür devam ediyor genellikle burun etrafında kaşlarımda kaş üstü kısmı ve göz yanlarında oluşuyor kimi zaman saçımın içine kadar ilerliyor öncelikle yoğun bir kızarıklık ve ardından deride pullanma ve döküntüyle devam ediyor..

    ilk oluşmaya başladığında tanıyı koyamamıştık doktora gittiğimde (*:cildiye) sıkıntı ve stres sonucu olduğunu söyledi ve Advantan s diye bir solüsyon verdi ilk 1-2 ay belirtileri bastırdı ve sürdüğüm kısımlardaki pullanmayı önledi ancak kızarıklık devam etti.
    daha sonra geçmediğinin farkına vardığımda tekrar gittim cildiyeye (bu sefer farklı bir doktor) ve aynı şekilde o da stresten kaynaklandığını ve mantar da olabileceğini söyleyerek memecon isimli kremi ve ketoral adlı kremleri yazarak gönderdi.
    ilk başlarda baya iyi gitti (yaklaşık 4 ay) neredeyse artık kurtuldum bu hastalıktan diyrdum ve pat diye yine başladı.
    bende kendim bazı yönteler denemeye karar verdim ve hastalığımın seyrine baktım
    1- yüzüme su değince direk kızarmaya başlıyor ve cidim kuruyordu.
    2- yüzümü yıkamadığım zaman yağlanıyor ve tekrar nüks ediyordu.
    3- sabun ile temas sonrası anında pullanma başlıyor.
    4- iş olarak yoğun sıkıntılı dönemlerimde çok çok fazla oluşuyor ve durduramıyordum-
    5- bazı yediğim ve içtiğim (acı biber , yoğurt , çikolata , bira , şalgam suyu,, gibi) şeyler sonrası tekrarlıyor.

    bunlar kandimce farkkına vardığım şeyler , bende yüzümü daha az su ile temas ettirmeye yukarıda verdiğim yiyecekleri yememeye ve sabundan uzak durmaya başladım hatta kullandığım parfümden şampuana kadar hepsinden ara ara uzaklaşarak hastalığın görsel etkilerini minumuma indirmeyi denedim , bu yöntemle kimi zaman neredeyse hiç pullanma olmuyordu kimi zamansa yoğun bir şekilde oluyordu. halen tam anlayamadım neden kaynaklandığını daha o zamanlar seboraik dermatit teşhisini koymamıştık ve alerji sanıyordum.

    hastalık inatlaştıkça bende boş durmadım ve artık ipler kopmuştu elime geçeni yüzüme sürüyor hangisi daha iyi geliyor diye test ediyordum ;

    bazı kendimce denediğim şeyler;
    1-kahve telvesi ; cildi sanki yağlıymış gibi yapıyor ancak 1-2 saatlik etkili daha sonra gene aynı.
    2- : aloe vera adlı bitkinin yapraklarını sıkınca jel kıvamında bir sıvı çıkıyor bunu cildime düzenli uyguladım hiçbir faydası yok.
    3-avon marka nemlendirici kremler hakikaten günü kurtarıyorlar hele hele duştan çıkıp biryerlere gidecekseniz kesin kullanın derim ancak daha etkilisi var.
    4-: arko nem bu krem ise bütün nemlendiricilere taş çıkartır nitelikte herhalde bi 20 tane bitirmişimdir.(duş sonraları).
    5-tükürükle harmanlanmış sigara külü(*:muratti rosso) gülmeyin insan rahatsız oldumu şifayı nerde arayacağını şaşırıyor. yaşlı bir teyzemin önerisiydi asla yapmam demiştim başlarda ama iş çığrından çıkmıştı artık ve denedim , hiç faydası olmadığı gibi yüzümde yanma da oldu 1-2 gün boyunca.
    6-adını hatırlamadığım piyasada bulabileceğiniz birçok kil ve yüz maskesi , hiçbir faydası yok aksine para tuzağı.
    7-bazı yakınlarımın rahatsızlığımı duyup göndermiş olduğu kaplıca çamurları , hiçbir faydası yok.
    8- kendi yaptığım karışımlar , çeşitli yumuşatıcı ,nemlendirici ve mantar kremlerini harmanlayıp birkaç hafta denedim hiçbir işe yaramadı.

    artık bütün umudum bitmişti ve iyiden iyiye hastalığın geçmiyceği konusunda ikna olmuştum yukarıda saydıklarım dışında dah birçok şey denedim aklıma gelmiyor..
    biraz da internetten yürümeye karar verdim ve hastalığıma tanı arayışına girdim
    cilt hastalıklarını araştırırken seboreik dermatite rasladım ve bütün belirtilerini seyir halini okudum tamda bende olan şeylerdi, biraz mutlu olmuştum en azından artık neyle uğraştığımı biliyordum.

    internetten coresatin sea diye bir ilaç buldum yorumlarda baya bu hastalığa iyi geldiği yazıyordu. bense artık sıkılmıştım yüzüme birşeyler sürmekten ve 1 ay kadar almadım bu ilacı bu arada artık o kadar çoğalmıştı ki hastalığım yüzüm komple saç içlerim dahil pullanıp pullanıp dökülüyordu görenler kolumdan tutup cildiyeye götürmek istiyordu.
    bende dayanamayıp aldım bu coresatin sea denen ilacı öyle kolay bulunmuyor ilçedeki tüm eczaneleri gezdim nihayet buldum reçetesiz aldığım için günde 2 kez ve duş sonraları kullanmaya başladım , ve pat bütün hastalık birden yok oldu hemde 1 günde, sevinçten neredeyse ağlıycaktım sonunda ilacımı bulmuştum.

    1hafta geçti ve ufaktan tekrar kızarıklıklar başladı bende dozu arttırdım , dahada yayılmaya başladı korkmaya başlayıp coresatin sea'yı kullanmayı bıraktım.

    bıçak kemiğe dayanmıştı artık ve tekrar bir doktora görünmeye karar verdim ancak bu sefer izmir de ünlü bir cildiyecinin adını duydum uzm.dr.füsun arda o kadar çok önerdiler ki bende randevu alayım dedim ama mümkün değil hemen hemen 1 ay boyunca her gün denedim ve doktorun randevu günlüğü hep dolu.

    bende bu doktordan vaz geçtim ve izmir bozyaka daki devlet hastanesine gittim(*:dermatoloji bölümü) bu arada yüzümün her yerine yayılmıştı hastalık.

    doktorun yanına girdim koltuğundan kalkmadı bile oturduğu yerden 2 metre ötemden 5 saniye kadar yüzüme baktı ve seboreik dermatit dedi.
    ben 5 yıldır uğraşıyordum bu hastalıkla ve 4 tane doktora gittim hepsi stres demişti.
    uzm.dr.fatma uygur
    bu doktor sanırım hayatımı kurtardı yani şimdilik böyle gürünüyor , bana yazdığı ilaçları 4 aydır kullanıyorum ve neredeyse hiç deride kızarıklık ve pullanma olmuyor sadece kimi zaman krem kullanmaktan sıkılıp 1 hafta ara veriyorum ve hemen başlıyor ancak çoğalmadan tekrar kremlerimi kullanıyorum ve geçiyor.

    doktorun bana yazmış olduğu ilaçlar;
    ilk not; baştan belirteyim bunlar bana seboreik dermatit rahatsızlığı için yazılmış ilaçlardır. alıp kullanmadan önce doktorunuza danışın.
    1- elidel krem akşam olup güneş batınca sürmelisin dedi.
    2- eumovate krem akşam yatmadan önce zannedersem ışık görmemesi gerek.
    3- kerium DS krem pullanma içinmiş duş sonraları ve dışarıya çıkacağım zaman kullanıyorum pullanmayı yok ediyor.
    4- rosaliac cc krem tam bir kızarıklık yok edici mantığı fondaten gibi işliyor ilk aldığım hafta kullandım birdaha kullanmadım , eğer anlık olarak kızarıklık gidermek isterseniz alın derim aksi halde almayın ben neredeyse hiç kullanmadım.
    5- ketoral şampuan ilk kutuyu sabahları kalkınca yüzümü bununla köpürterek ve köpüklü haliyle 5 dakika bekleyerek bitirdim , şimdilerde kafamda pullanma ve kepeklenme oldumu 2 kez kullandığımda çok işe yarıyor. bunu daha öncede kullanmıştım ama fayda etmemişti şimdiyse vazgeçilmezlerimden demekki diğer ilaçlarla kombin yapmak gerekiyormuş.

    hepsi bu kadar..
    sağlıkla kalın......
  5. daha ilk no poo banyo sonrası bile azalan sonra da tamamen geçen hastalık. karbonatı da azalttım üç dört yıkamaya sadece suyla temizlenir hale geleceğim. yüzüm için ise günde 4-5 kere inectonun hindistan cevizli kremini sürüyorum pul pul olmaması için bu kadar.