1. Sekhmet Antik Mısır mitolojisinde savaş ve yıkımın tanrıçasıdır. Aslan başlı veya bir aslan olarak tasvir edilir. Bir zamanlar Bastet'le özdeleştirilirdi.

    Bir efsaneye göre Sekhmet Ra'nın emri üzerine Ra'ya eskiden inanıp şimdi inanmayanları tek tek yok edeceğine tüm insan neslini yok etmeye çalışmıştır. Ama Sekhmet insan kanının tadını öyle sevmiştir ki önüne geleni öldürmüştür. Ra'nın rahipleri ve müritlerini bile. Ra çok geç kalmadan Nil Nehri'ni kırmızı bir tozla Nil'e kırmızı rengini verir, ancak bu bir büyüdür. Sekhmet onu kan zannedip içtiğinde büyü onu eski haline çevirir ve insan neslinin tükenmesine Ra engel olur.

    Ayrıca Hathor'un ikinci kimliği olduğu sanılır,ölülerin iç organlarını korumada yardım eder, mumyalama işlemlerini organize eder, büyü gücü vardır. Hastalıkları iyileştirme gücü olduğundan sargıların tanrıçası olarak da bilinmektedir. Büyü gücü ve kötü niyetli insanlara ölüm verdiği için Selket'le de bütünleştirilir.

    Sekhmet'in firavunu savaşta koruması, toprakları takip etmesi ve firavun düşmanlarını ateş oklarıyla yok ettiği düşünülüyordu.erken bir Mısır güneşi tanrısı da, cesedinin gün ortası güneşin parlak parıltısını alması ve Lady of Flame unvanını elde ettiği söyleniyordu. Ölüm ve yıkımın savaşçının kalbi için esans olduğu ve sıcak çöl rüzgarlarında nefes aldığı söyleniyordu.

    Sekhmet'in gazabını yatıştırmak için rahibeleri yılın her günü tanrıçanın farklı bir heykelinden bir ritüel gerçekleştirdiler. Bu uygulama, tanrıçanın birçok görüntüsünün korunmasına neden oldu.

    Tibet'te Sekhmet, Senge Dong-ma, aslan dakini, "Gizli Tantrik Öğretmenlerin Koruyucusu" olarak bilinir. Ona Simhavaktra denir, burada da Vishnu, Narasimha'nın aslan başlı enkarnasyonunda erkek düşünceleri vardır. Sekhmet için başka bir Mısır ismi de Nesert alevdir. Antik Yakındoğu'da Anat, Ashtoreth ve Astarte olarak çağırıldı.

    ayrıca bergamada bir kazıda heykeli bulunmuştur.
    bakınız