1. 1898 -1948 yılları arasında yaşamış rus yönetmen ve sinema kuramcısı.

    kendisi bir sinema dahisi olarak kabul edilir. özellikle de yaptığı propaganda filmleriyle sinema tarihi açısından son derece önemli bir isimdir. hem teorisyenliği hem de uygulamalarıyla sinema sanatına büyük katkılar sağlamıştır.

    yönetmen, daha ilk filmi grev'de (stachka, 1924) kullandığı metaforlar, hiciv unsurları ve kurgusuyla kendi tarzını ortaya koymuştur.

    potemkin zırhlısı'nın (bronenosets potyomkin, 1925) meşhur odessa merdivenleri sekansında ise dinamik kurgu olarak tanımladığı seri kesmelerle etkiyi arttırmayı başarmıştır.

    eisenstein izleyiciyi şaşırtarak düşünmeye iten tarzını ekim (oktyabr, 1927) filminde özellikle ortaya koymuş ve 3200 plandan oluşan bu filmle rus devrimi üçlemesini de tamamlamıştır.

    sanatının tüm birikimini ortaya koyduğu ve üç bölüm olarak planladığı korkunç ivanın (ivan groznyy 1-2, 1944-46) ise yalnızca iki bölümünü tamamlayabilmiştir. ancak stalin filmin ikinci bölümünü eisenstein'ın kendisini hedef aldığını düşünerek yasaklatır. bu yüzden filmin ikinci bölümü hem stalin hem de eisenstein'ın ölümlerinden sonra gösterilebilir.

    yönetmen hem rus hem de dünya sineması açısından önemli mihenk taşlarından birisidir. hem kendine özgü üslubu hem de epik ve muhalif eserleriyle sinemanın ekol isimlerinden birisidir.