• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.00)
serpico - sidney lumet
serpico 1973 abd - italya ortak yapımı dramatik suç filmdir.

1970'lerin başında yozlaşmış new york polis teşkilatı'nda görevli dürüst bir polis memurunun gerçek hikâyesine dayanan filmin senaryosunu peter maas'ın 1973 yılında yazdığı aynı adlı çok satan biyografik kitabından [1] waldo salt ve norman wexler birlikte uyarlayıp yazmışlardır. sidney lumet'in yönettiği filmin başrolünde al pacino oynamıştır. filmin müzikleri mikis theodorakis'e aittir.

new york polis teşkilatına yeni katılmış olan devriye polisi serpico (al pacino) meslektaşlarının çoğunun aksine artık sıradanlaşmış olan rüşvet olayına bulaşmak istemez, hatta rüşvet çarkının büyüklüğü karşısında dehşete kapılarak amirlerine başvurur ama beklediği ilgiyi göremez, artık teşkilatta herkesi karşısına alarak yalnız kalmıştır. inatçı çabaları bir meclis komisyonunun dikkatini çeker ve onların desteği ile yozlaşmış polisler aleyhine tanıklık yapınca artık kendi hayatını da tehlikeye atmış olur. filmin tanıtım sloganı da zaten şöyleydi: "iş arkadaşlarının birçoğuna göre o yaşayan en tehlikeli insandı, yani dürüst bir polisti."

en iyi erkek oyuncu (al pacino) ve en iyi uyarlama senaryo dallarında oscar'a aday gösterilen film al pacino'ya altın küre ve david di donatello ödüllerini kazandırmıştı.

1976 yılında televizyon için serpico: the deadly game adında bir devam filmi çekildi. 1976- 1977 yılları arasında da her biri 60'ar dakika olan 15 bölümlük aynı adlı (serpico) bir televizyon dizisi yapıldı.
(vıkıpedia)


  1. (bkz: al pacino) hayranı iseniz mutlaka izlemeniz gerekir. (bkz: scent of a woman) ile oscar ı kazanan (bkz: al pacino) nun eğer bir filmi ile daha oscar alacaksa o da bu film olmalıydı bana göre. üstelik akademinin sevdiği türde gerçek yaşam hikayesinden uyarlama bir film..
  2. doyumsuz, çıkarcı, içten pazarlıklı, çakal, zevksiz, felsefesiz çoğunluğun arasında birey olmaya yani sadece kendisi olmaya çalışan bir insanı anlatır.