• izledim
    • izliyorum
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.46)
shameless
6 çocuklu bir ailenin komedi dram karışımı öyküsünü anlatıyor dizi. herşeyi kontrol eden fiona, çalışkan lip, duygusal deb ve dahası... hepside kendisine uygun bir iş bulup ailesini geçindirmeye çalışıyor. annesiz ve umursamaz bir babayla yaşamaya çalışıyorlar.


  1. amerikan rüyasını yerle bir eden dizidir; fildişi kulelerindeki bir avuç amerikalının gerisindeki yaşamı, çoğunluğu, gerçekliği anlatır.
    oldukça basit bir hikayeden çıkan keyifli bir dizidir. birçok dizinin aksine hiçbir sezon kendini bozmaz; bazı karakterler gittikçe sinir bozucu bir hal alsa da (bkz. debbie) şimdiye kadar kabak tadı vermedi; verecek gibi de durmuyor.
    ayrıca türkiye uyarlaması hakkında hayal kuranlara ya da böyle bir beklenti içine girenlere güldüğüm dizidir. adı shameless olan bir dizinin türkiye uyarlaması? yasaklanmazsa iyidir.
  2. ilginç bir dizi.
    öyle bir dizi ki benim yaşadığım hayatla, benim kültürümle taban tabana zıt. diziyi severek izliyorum ve kültürler arasındaki o derin uçurumu gördükçe değişik bir haz alıyorum. ister istemez kendimle kıyaslıyorum karakterleri, ben daha babamın yanında sigara içemezken çok değişik geliyor bunlar bana bilemiyorum. tabii ki de tüm amerika böyle bir hayat yaşamıyor ama böyle bir dizinin türkiye'de sadece yayınlanması bile imkansız.
  3. bir dizinin her bölümü güzel olur mu. the sopranos house md gibi dizilerde bile sıkıldığım veya beğenmediğim bölümler oluyordu. ama shameless dizisinde her bölüm akıp gidiyor. ian ve mickey aşkınız dünyanın en güzel aşkı.
  4. aslında o tarz bir hayat yaşasaydım büyük ihtimalle kafayı yerdim fakat yine de içten içe bu dizide ki hayata imreniyorum. özgür oluşları, sadece istediklerini yapıyor oluşları, başlarına ne dert gelirse gelsin hep birbirlerine kenetleniyor oluşları ve her şeyle bir şekilde başa çıkıyor oluşlarına imreniyorum. istediğim ama asla cesaret edemeyeceğim ve büyük ihtimalle de ayak uyduramayacağım bir hayatı sunuyorlar.
  5. tes
  6. spoiler--
    carl'ın eve getirdiği siyahi arkadaşı ilerleyen bölümlerde rahat durmayacak gibi geliyor. lip ise ilk defa birisini kıskanıp aşık oğlan triplerine girmeye başladı, ilginç.
    spoiler--
  7. 6. sezona sönük bir şekilde devam eden dizi.
    !---- spoiler ----!

    en büyük sebebi de bence çok önemli karakterlerini yavaş yavaş kaybetmesi. ilk olarak izleyicileri deli eden ama zevkle izlenen karen, ikinci olarak karen'e dünyayı dar eden ve lip için yaptıklarıyla kendini bizlere çok sevdiren mandy, üçüncü olarak gelmiş geçmiş en garip karakterlerden olup bölümlere neşe katan ve oyuncusuna emmy kazandıran sheila, son olarak da serseri ama sevdiği zaman tam seven şapşal mickey dizide olmayınca sıkıyor ister istemez. jimmy'nin olmamasına alıştık az çok. ama malkovich ve jackson aileleri dizi için çok önemliydi bence.
    yerine gelen hiçbir karakter iyi değil.
    bianca'yı saymıyorum. o apayrı bir olaydı.

    !---- spoiler ----!
  8. bu dizide islenen dejenere durumlar size fazla gelebilir yada yok artik diyebilirsiniz ama amerika'nin gercekleri bunlar. olaylarin yasandigi chicago varoslarini gezmis gormus biri olarak gercekten yasanabilen seylerin oldugunu soyleyebilirim. bir bolumde okulun tuvaletindeki bebek bezleme sahnesi, yada baska bir bolumdeki kolej partisi hepsi amerika'nin gercekleri. lip'in sadece bir serum yemesi ve 2 bin dolar hesap cikmasi amerika'daki saglik sisteminin sacmaligini gosteriyor ve bu gercek. sigortan olsa bile bir rontgen, bir serum sana bir hesap cikarirlar aklin sasar. ayni sekilde debbie'nin yasadiklari bekar anneler liselerde buyuk sorun, irkcilik keza oyle. orta okul ogrencisinin disiplin cezasi ile islah evine dusmesi, oradaki gruplasmalar daha neler neler. disaridan gordugunuz amerika aslinda bu. dejenere bir toplum, herkes kendi dogrularinin pesinde. etik kaygilari ikilemli. ilk sezonlarda lip ve ian beraber lip in sevgilisine oral muamele yaptiriyordu ama mahallelerine tasina kadin tacizci onlarin gozunde bir sucluydu. gidip kendi yontemleri ile ceza vermeyi uygun gorumuslerdi. neyse uzattim biraz.

    ozetle shameless amerika'nin ta kendisidir. ne eksik ne fazla.
  9. nedense her sezon sonrasi bu sezon son olur heralde diyorum ama her defasinda yeniden kullerinden doguyor dizi. fiona karakterini oynayan emmy rossum 9. sezon sonunda diziye veda edecegini acikladi. bu haberlerin golgesinde baslayan 9. sezon hayal kirikligi olacak derken 2. bolum itibari ile her zamanki shameless dejenereligi ve vurdumduymazligi ozledigimiz diziye bagliyor bizleri. biraz da yaslandigimi hissettiriyor. hep ayni jenerik ile devam etmesi ve basladigi ilk gunden beri izlemem yaslandigimi hatirlatiyor. liam bebekti henuz koca cocuk oldu baktikca saclarim beyazliyor.
  10. 2011 amerikan yapımı dizi bir ingiliz dizisinin uyarlamasıdır. komedi kategorisinde de yer alan ama bana göre aile dramının ön planda olduğu,sevgiye,aşka,bağlılığa ayrı bir açıdan bakan bir yapımdır. bendede yeri ayrıdır.
    mavi