• izledim
    • izliyorum
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.46)
shameless
6 çocuklu bir ailenin komedi dram karışımı öyküsünü anlatıyor dizi. herşeyi kontrol eden fiona, çalışkan lip, duygusal deb ve dahası... hepside kendisine uygun bir iş bulup ailesini geçindirmeye çalışıyor. annesiz ve umursamaz bir babayla yaşamaya çalışıyorlar.


  1. bir dizinin her bölümü güzel olur mu. the sopranos house md gibi dizilerde bile sıkıldığım veya beğenmediğim bölümler oluyordu. ama shameless dizisinde her bölüm akıp gidiyor. ian ve mickey aşkınız dünyanın en güzel aşkı.
  2. mükemmel bir başlangıç yaptı yeni sezona.

    burdan gerisi spoiler olmasada diziyi hiç izlememiş birileri için fikir verebilen yorumlar barındırır.
    bu dizinin senaristleri gerçekten mükemmel iş çıkarıyor. frank hapis cezası ile karşı karşıya kaldı çok ağır sağlık sorunu ile karşılaştı ama hiçbiri bianca'ya olan aşkı ve çektiği aşk acısı kadar etkili olamadı. dünyanın en ultra gamsız insanı çocukları dahil çevresindeki insanlar umrunda olamayan adam bir anda insanlarla dertleşmeye aşk acısını bastırmaya çalışan biri haline geldi. tanrıyla kavgasına ara verip tüm inançlardan aşk acısını bastırmaya çalışmasıda güzel bir detaydı. senaristler güzel bir nokta yakalamış insanlar hayatlarında birşeyleri fark etmesi bazen gerçek anlamda sevdikleri insanları kaybedince anlıyor hemde frank gibi çok sağlam bir şekilde.

    dizinin geri kalan karakterleri hakkında sezon boyu nasıl gideceği hakkında yüzeysel fikirler edindik ilk bölümde. umarım geri kalan bölümlerde ilk bölüm kadar sağlam olur.
    tes
  3. spoiler--
    carl'ın eve getirdiği siyahi arkadaşı ilerleyen bölümlerde rahat durmayacak gibi geliyor. lip ise ilk defa birisini kıskanıp aşık oğlan triplerine girmeye başladı, ilginç.
    spoiler--
  4. haftanın yayınlandığı sevimsiz günü yaz tatiline çeviren güzellik.
  5. 6. sezona sönük bir şekilde devam eden dizi.
    !---- spoiler ----!

    en büyük sebebi de bence çok önemli karakterlerini yavaş yavaş kaybetmesi. ilk olarak izleyicileri deli eden ama zevkle izlenen karen, ikinci olarak karen'e dünyayı dar eden ve lip için yaptıklarıyla kendini bizlere çok sevdiren mandy, üçüncü olarak gelmiş geçmiş en garip karakterlerden olup bölümlere neşe katan ve oyuncusuna emmy kazandıran sheila, son olarak da serseri ama sevdiği zaman tam seven şapşal mickey dizide olmayınca sıkıyor ister istemez. jimmy'nin olmamasına alıştık az çok. ama malkovich ve jackson aileleri dizi için çok önemliydi bence.
    yerine gelen hiçbir karakter iyi değil.
    bianca'yı saymıyorum. o apayrı bir olaydı.

    !---- spoiler ----!
  6. bir ara türkiye'ye uyarlanacağı söylenen; uyuşturucu, aile çözülümü, şiddet, ırkçılık, devlet yasalarının saçma yönleri, homoseksüel ve heteroseksüel ilişki, pedofili ve grup seks gibi nice konuyu içeren ve hatta içerisinde eleştirisini de yerine göre barındıran, amerikan versiyonunun ingiliz versiyonundan katbekat iyi olduğu efsane dizi..

    hı hı.. bunu uyarlayacaklarmış.

    hmm, tamam.
  7. bir çok dizi takip ediyorum ama en çok kendini sevdiren shameless. neden diye sorcak olursanız aslında bizim(!) yaşadığımız hayat tarzıyla alakası olmayışıdır kendine çeken tarafı. baba figürünün bizim toplumumuza uymaması, kardeşlik ilişkilerinin çok farklı olması vs. ama çokta güzel izlettiriyor kendini akışıyla. baktığınızda aksiyon sıfır olmasına rağmen bi sürükleyiciliği var ve her hafta gün saydırıyor. umarım daha uzun yıllar gallagher ailesini izlemeye devam ederiz. yoksa eksikliğini fazla hissedeceğim kesin.
  8. olası bir türkçe versiyonu, en uç örnekte, bahis oyunu batağına saplanmış, alkolik -ama alkol aldığı gösterilmeyen- bir babanın çocuklarına ettiği zulüm tadında bir dram dizisi olurdu. çocuklardan biri zeki ama kız peşinde koşan bir hayta, öbürü siyasete bulaşmış bir "hayırsız", diğeri de babası gibi iddaa oynamaktan başını kaldıramayan bir kumar bağımlısı olurdu. kısacası dizi, şemsi inkaya'nın oynadığı üvey baba ile tarık akan'ın hulusi kentmen'in oğlunu oynadığı ah nerede vah nerede karışımı bir formata evrilirdi çok geçmeden.

    türkiye'de bu uyarlamayı yapabilecek yetenekte senaristin varlığını tartışmak bir kenara, rtük diye bir gerçek göz ardı edildi sanırım ki bir dönem, ciddi anlamda tartışıldı bu konu.

    kısacası, shameless, hollywoodyolcusu'nun da belirtmiş olduğu gibi çok sayıda politik iletiler içeren "ağır" bir dizidir. böyle bir dizi yaratmak veya uyarlamak, maalesef ki, her yiğidin harcı değildir. mevcut koşullar altında shameless, toplumsallaşmış şiddet ve iki yüzlü ahlak anlayışının bataklığına sürüklenmiş türkiye'ye 4-5 beden bol bir gömlektir.
  9. valla bu dizi benim için özellikle son sezonunda artık sadece dizi olmaktan çıktı.

    !---- spoiler ----!

    ian gibi bipolar öğrenmem, kardeşimin okuldaki lip vari başarıları, evlerinin satıldığı hafta kiracı olduğumuz evin satılması ve apar topar ev aramak durumunda kalmamız vs. gibi çok büyük paralellikler taşıyor hayatımla. umarım onların hayatı da benim hayatımda dizi bittiğinde güzel bir yerde kalır. dizi kötüye giderse, cidden korkmaya başlayacağım.^:swh^
    not: gay değilim, orda bir paralellik yaşanmamış.

    !---- spoiler ----!
  10. bu dizide islenen dejenere durumlar size fazla gelebilir yada yok artik diyebilirsiniz ama amerika'nin gercekleri bunlar. olaylarin yasandigi chicago varoslarini gezmis gormus biri olarak gercekten yasanabilen seylerin oldugunu soyleyebilirim. bir bolumde okulun tuvaletindeki bebek bezleme sahnesi, yada baska bir bolumdeki kolej partisi hepsi amerika'nin gercekleri. lip'in sadece bir serum yemesi ve 2 bin dolar hesap cikmasi amerika'daki saglik sisteminin sacmaligini gosteriyor ve bu gercek. sigortan olsa bile bir rontgen, bir serum sana bir hesap cikarirlar aklin sasar. ayni sekilde debbie'nin yasadiklari bekar anneler liselerde buyuk sorun, irkcilik keza oyle. orta okul ogrencisinin disiplin cezasi ile islah evine dusmesi, oradaki gruplasmalar daha neler neler. disaridan gordugunuz amerika aslinda bu. dejenere bir toplum, herkes kendi dogrularinin pesinde. etik kaygilari ikilemli. ilk sezonlarda lip ve ian beraber lip in sevgilisine oral muamele yaptiriyordu ama mahallelerine tasina kadin tacizci onlarin gozunde bir sucluydu. gidip kendi yontemleri ile ceza vermeyi uygun gorumuslerdi. neyse uzattim biraz.

    ozetle shameless amerika'nin ta kendisidir. ne eksik ne fazla.