1. Yalçın pekşen'in Suya Sabuna dokunarak 2 kitabında anlattığı:
    türk usülü sigara bırakmak:
    bizim türk sabah yatağından heyecanla kalkar ve eşine dönerek ''hanım karar verdim bugün sigarayı bırakıyorum'' der.
    elini yüzünü yıkayıp kahvaltı sofrasına oturur, kahvaltısını yapar o esnada günün gazetelerini okuyordur, hanımın getirdiği türk kahvesini içerken farkında olmadan eli sigara paketine gitmiş ve türk kahvesiyle sigarayı içmiştir bile fakat bu küçük hata önemsenmemelidir zira bu son sigarasıdır.
    kahvaltı yaptıktan sonra arabasına binip işe giden türk yolculuğu esnasında arabanın çakmağının çalışıp çalışmadığı yönünde bir kuşkuya kapılır, sonra kendine kızar çalışmıyorsa çalışmıyor sana ne der, sen artık sigarayı bıraktın. sonra yine kızar kendine ''olur mu ne kadar bencil adamsın ya arabana sigara içen biri binerse'' çakmağı kontrol eder çakmak çalışıyordur, sigara ağızdadır çakmak çalışıyor ve sigara ağızdaysa bu son sigaradır. yakmakta terdddüt etmez keyifle içer.
    iş yerine vardığında iş arkadaşlarına sigarayı bıraktığına dair müjdeyi verir. o güne kadar kendisinden otlanan iş arkadaşları o gün ısrarla sigara ikram eder, bizim türk baltacı'nın; çadırında katherina'ya direndiği gibi direnir bu tekliflere, ( bu benzetme beni benden almıştı) tüm teklifleri son içtiği sigara olmak kaydıyla kabul eder.
    gün bitmiş bizim türk evine yorgun dönmüştür hanım içli köfteler, mantılar yapmıştır hepsini afiyetle yer ve bir sigara yakar. bu sefer neden yaktım diye tereddüt etmemektedir zira hiç sigara içmeyen biri bile akşam yemeğinden sonra bir sigara içme isteği duyar (bu tespit de beni benden alanlardan). tvinin karşısında uyuklamakla geçirdiği bir kaç saatten sonra yatağına giden türk sigarayı bırakma konusunda verdiği irade için alllaha şükredip yarın da aynı iradeyi vermesi için dua eder ve uyur. orjinal entry ve kitap için: http://youreads.net/yorum/68944
  2. yapmayı çok istediğim eylem, başarırsam buraya yazacağım.
  3. hiç kullanmadım ama çevremden gözlemleyebildiğim kadarı ile zordur. hızlı yemek yiyen birinin yavaş yemeye alışması, alkolik birinin alkolü bırakması, sinirli birinin sinirlerini kontrol etmesiyle aynıdır bence. konu sigara değil kendin ile olan savaş.
  4. haftada en az 1 kere denediğim eylem. en uzun 2 hafta bırakabildim, e arkadaş çevresi faktörü önemli. fakat inanıyorum, olacak.
  5. en fazla 6 ay ile denediğim ancak sonunda tekrardan başlayarak, benim için olumsuz sonuçlanan eylemler arasına girmiştir.
  6. yaklaşık bir bucuk ay once yaptığım eylemdir. gayet rahat bıraktım,zaman krizler yaşadım. ama içmemeyi başardım. şimdi aklıma gelmiyor.

    geçen gün alkolle bir tane içeyim dedim iğrendim,içemedim yarısında bıraktım, attım.
    bence 1 ayda bıraktıktan sonra bir sigara içmeyi deneyin. her ay bi kere deneyin iğrençliğin farkına vardıktan sonra zaten içmezsiniz.
  7. bir hayal,bir ütopya.
  8. an itibariyle içmeme kararı aldım. boğazım dolup duruyor. iksırmaktan konuşamıyorum. iradeye sahip çıkmak lazım
  9. 172. gününde olduğum serüven. Serüveni buradan takip edebilirsiniz.
  10. sigarayı bırakmak gibi bir durum asla söz konusu olamaz. kişi en fazla sigaraya ara verebilir ama bırakamaz. 1 gün, 1 ay, 10 yıl sonra elbet yeniden alacaktır iki parmağının arasına o meleti...