• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.13)
silmarillion - j.r.r. tolkien
tolkien'in en önemli çalışması olarak kabul edilen silmarillion, onun yarattığı dünyanın özüdür. kökleri hobbit'ten önceye uzanır ve yüzüklerin efendisi'nde şekillenmeye başlayan bir dünyanın yaratılış öyküsünü barındırarak, tüm tolkien eserlerinin üzerine yerleşebileceği bir yapı oluşturur. yaşamı boyunca üzerinde çalışmayı terk edemediği ve giderek büyüyüp gelişen bu eser ancak ölümünden dört yıl sonra oğlu tarafından yayımlanabildi. elflerin en beceriklisi olan feanorun yarattığı üç silmaril'in çalınmasıyla birlikte kadim dünyanın en kederli olayları gelişmeye başlar. silmarillion, elflerin tanrılara isyan ederek orta dünya'ya sürülmelerini; orada insanlar ve cücelerle birleşerek tanrıların en kötüsüne, morgoth'a karşı verdiği umutsuz savaşı anlatır.


  1. çok net söylüyorum eğer yüzüklerin efendisine 'hayran' değilseniz başlamayın. iki kere okudum ve hiç pişman değilim hatta gelecek yıllarda bir daha okumayı düşünüyorum ama arkadaşım o isimler nedir, o mekanlar nedir allah aşkına. bi sayfada sekiz farklı isim olur mu jeyarar? 600 sayfa falan ve sürekli olaylar olaylar. bi yerden sonra öööeeehh diyip kitabı bırakma ihtimaliniz var tabi eğer benim gibi orta dünya hayranı değilseniz.

    meraklısına bu kitap adeta sevdiceğin al yanağı, annenin sıcak bağrı, babanın sert sakalı, kahvaltıda çay, beşiktaşta iyi kaleci gibi bişey. adam yaratmış arkadaş kelimenin tam anlamıyla yaratmış. hani işin edebi kısmını geçtim bu konu hakkında çok yetkin değilim ama herşey çok uyumlu çok mantıklı lan. kitap hiç bitmesin istiyorsun ölene kadar okuyayım falan. hani o uğruna canımız feda dediğiniz bay frodo ve legolasın maceraları kitabın yüzde biri falan ve kitap bitince 'bu muymuş lan yüzük!' diyorsunuz.

    sonuç olarak okuyabilene kutsal bir kitaptır sanırım.
  2. olmasın abi film falan, maddi kaygıya düşüp hobbiti nasıl mahvettiklerini biliyorsunuz. hem tom bombadil'de yoktu fellowship'te. çok kırgınım çok.
  3. orta dünyaya yeni başlayanlar için; okuma sırasında sonda yer alması gereken kitap. hobbit ve lotr okuduktan sonra silmarillion okunmalıdır, ardından yeniden hobbit ve lotr okunabilir.

    edit: güç yüzüklerine dair kitabı ithaki yayınlarından "bitmemiş öyküler"in içinde mevcuttur. orta dünyaya sarıp, kitaplara çullanıp kazıklanmayın. bitmemiş öyküler'i aldıysanız ayrıca güç yüzüklerine dair'i almanıza gerek yoktur. kips.
  4. tolkienin orta dünyasının temelini bu kitap oluşturur. çok uzun bir zaman aralığında(orta dünyanın yaratılışı(zaman hesabı olmayan dönem), 1. ve 2. çağlar(yaklaşık 6000 yıl) yaşanmış birçok hikayeye yer verilmiştir. hobbit ve lotr üçlemesini bir çırpıda okumuş olan ben, bu kitabı uzın bir sürede aralıklarla bitirdim. önceki girilerde bahsedildiği gibi okunması pek akıcı ve kolay anlaşılabilir değil.

    orta dünyaya yeni başlayacak olanlar için kendimce şöyle bir okuma sırası önerebilirim:
    1. hobbit,
    2. lotr üçlemesi,
    3. silmarillion,
    4. hurin'in çocukları,
    5. akallabeth ve güç yüzüklerine dair.

    dileyen olursa bu sıralamadan sonra hobbit ve lotr serisini tekrar okuyabilir. güç yüzüklerine dair'i okuduktan sonra herşey daha anlamlı geliyor.

    not: kayıp öyküler kitabını henüz okumadığımdan sıralamaya dahil etmedim.
  5. lotr sonrası macera ve aksiyon arayanları pek tatmin etmeyebilir. kesinlikle en az iki defa okunması gereken bir eserdir. isim hafızası kötü olanlar epey güçlük çekeceklerdir. kimin ne olduğunu anlamak hatırlamak epey zordur.
  6. orta dünya halklarının bir kutsal kitabı olsaydı o kitap şüphesiz silmarillion olurdu. her şeyin başlangıcından ikinci çağa kadar olan binlerce yıllık bir süreci destansı bir üslupla anlatan bu kitap şüphesiz her orta dünya hayranının -tercihen hobbit ve yüzüklerin efendisi'nden sonra- okuması gereken bir kitaptır.
  7. hakkında blind guardian tarafından nightfall in the middleearth adında bir konsept albüm yapılmış olan orta dünya incili.özellikle the curse of feanor dinlenmeye değer bir şarkıdır,kitabı okuyanlara çok güzel duygular yaşatır
  8. yüzüklerin efendisinde gandalf,yüzüğü yok edebilecek ejderhaların çok yaşlandığını,belki de soylarının tükendiğini ifade eder.
    silmarillion'da ise ejderhalar henüz doğmamıştır.
    her şey eru'nun müziği ile başlar,feanor ile nefrete,ulmo ile merhamete,beren ve luthien bölümüyle sizi gözyaşlarına sürükler. fingolfin'in melkor'a kafa tuttuğu sayfalar bile başlı başına okuma sebebidir. başlı başına bir külttür,kendinizi bambaşka bir evrende bulursunuz.
    tolkien çifti mezarlarına beren ile luthien isimlerini yazdırmışlardır. fantastik seviyorsanız da sevmiyorsanız da okuyunuz.
    kg
  9. dijital kitap formatında edindiğim ve bazen ağır ilerlese de okumaktan zevk aldığım eser. bu kitabı okuduktan sonra tekrar yüzüklerin efendisini okumak elzem gibi geliyor.
  10. tolkien'in hayal gücüyle adeta dans ettiği kitap. lotr ve hobbiti okuduktan sonra tom bombadil hakkında olmayan tüm sorularınıza birer cevap alabilirsiniz. kitapta çok fazla kişi ve hikaye olduğu için tavsiyem her yeni bir isimle karşılaştığınızda kitabın arkasında bulunan tablolardan kimin nesi olduğunu ezberleyin. çünkü bir kere karıştı mı her şey düğüm oluyor.
    bozuk