• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.13)
silmarillion - j.r.r. tolkien
tolkien'in en önemli çalışması olarak kabul edilen silmarillion, onun yarattığı dünyanın özüdür. kökleri hobbit'ten önceye uzanır ve yüzüklerin efendisi'nde şekillenmeye başlayan bir dünyanın yaratılış öyküsünü barındırarak, tüm tolkien eserlerinin üzerine yerleşebileceği bir yapı oluşturur. yaşamı boyunca üzerinde çalışmayı terk edemediği ve giderek büyüyüp gelişen bu eser ancak ölümünden dört yıl sonra oğlu tarafından yayımlanabildi. elflerin en beceriklisi olan feanorun yarattığı üç silmaril'in çalınmasıyla birlikte kadim dünyanın en kederli olayları gelişmeye başlar. silmarillion, elflerin tanrılara isyan ederek orta dünya'ya sürülmelerini; orada insanlar ve cücelerle birleşerek tanrıların en kötüsüne, morgoth'a karşı verdiği umutsuz savaşı anlatır.


  1. çok net söylüyorum eğer yüzüklerin efendisine 'hayran' değilseniz başlamayın. iki kere okudum ve hiç pişman değilim hatta gelecek yıllarda bir daha okumayı düşünüyorum ama arkadaşım o isimler nedir, o mekanlar nedir allah aşkına. bi sayfada sekiz farklı isim olur mu jeyarar? 600 sayfa falan ve sürekli olaylar olaylar. bi yerden sonra öööeeehh diyip kitabı bırakma ihtimaliniz var tabi eğer benim gibi orta dünya hayranı değilseniz.

    meraklısına bu kitap adeta sevdiceğin al yanağı, annenin sıcak bağrı, babanın sert sakalı, kahvaltıda çay, beşiktaşta iyi kaleci gibi bişey. adam yaratmış arkadaş kelimenin tam anlamıyla yaratmış. hani işin edebi kısmını geçtim bu konu hakkında çok yetkin değilim ama herşey çok uyumlu çok mantıklı lan. kitap hiç bitmesin istiyorsun ölene kadar okuyayım falan. hani o uğruna canımız feda dediğiniz bay frodo ve legolasın maceraları kitabın yüzde biri falan ve kitap bitince 'bu muymuş lan yüzük!' diyorsunuz.

    sonuç olarak okuyabilene kutsal bir kitaptır sanırım.
  2. üstad tolkien'in güzel ruhlu insanlar reel dünyanın kokuşmuşluğundan sıkılıp, usandığında kaçıp sığınabilsinler diye yarattığını düşündüğüm orta dünya'nın temellerinin atıldığı en bir nadide fantastik eser.

    bu kitapla alakalı birçok okuyucu tarafından ortak olarak yapılan "kutsal kitap" benzetmesine katılmamak elde değil. kitabı adeta yaşamak isteyen okurlar için naçizane tavsiyem; mümkün mertebe sakin ve dingin bir zihinle, aceleye getirmeden okumaya çalışmaları olacaktır.

    hatta odanızın ışıklarını kapatıp yerine 1-2 adet mum yakar ve yatağınıza uzanıp arka fona da kısık ses düzeyinde loop şeklinde enya - may it be koyarsanız, dakikalar içinde kendinizi orta dünya'nın uçsuz bucaksız düzüklerinde bulmanız işten bile değil.
  3. yüzüklerin efendisinde gandalf,yüzüğü yok edebilecek ejderhaların çok yaşlandığını,belki de soylarının tükendiğini ifade eder.
    silmarillion'da ise ejderhalar henüz doğmamıştır.
    her şey eru'nun müziği ile başlar,feanor ile nefrete,ulmo ile merhamete,beren ve luthien bölümüyle sizi gözyaşlarına sürükler. fingolfin'in melkor'a kafa tuttuğu sayfalar bile başlı başına okuma sebebidir. başlı başına bir külttür,kendinizi bambaşka bir evrende bulursunuz.
    tolkien çifti mezarlarına beren ile luthien isimlerini yazdırmışlardır. fantastik seviyorsanız da sevmiyorsanız da okuyunuz.
    kg
  4. düz bir roman gibi okunmaması gerekir, zaten bu şekilde akılda da kalmaz. önerim kitapla beraber ilkdoğanların soy haritası ve ilk çağlardaki orta dünya haritasını kenarda köşede bulundurmak. (netten kolayca bulunabilir) böylece karakterler ve mekanlar oturuyor, adeta orta dünyayı yaşıyor oluyorsunuz.
  5. daha başlaması nasip olmadı ne yazık ki.tolkien'in diğer kitaplarından eksik yanının bulunmayacağını düşünüyorum.
  6. elimde bulunan ancak okumaya üşendiğim kitaptır.ne geçtigi evreni nede konusunu bilirim.
  7. dijital kitap formatında edindiğim ve bazen ağır ilerlese de okumaktan zevk aldığım eser. bu kitabı okuduktan sonra tekrar yüzüklerin efendisini okumak elzem gibi geliyor.
  8. lotr ve hobbit den sonra okunması gereken kitaptır. çünkü o soylu elfleri, cüceleri daha yakın hissetmek için kaynak hep lotr olacak. karakter anlatımları lotr gibi değil, o yüzden tanımadığınız bir elfin başından geçenleri okumaktansa o elfin kimin dedesi ninesi olduğunu bilerek okumak daha çok etkiler.
  9. tolkien'in hayal gücüyle adeta dans ettiği kitap. lotr ve hobbiti okuduktan sonra tom bombadil hakkında olmayan tüm sorularınıza birer cevap alabilirsiniz. kitapta çok fazla kişi ve hikaye olduğu için tavsiyem her yeni bir isimle karşılaştığınızda kitabın arkasında bulunan tablolardan kimin nesi olduğunu ezberleyin. çünkü bir kere karıştı mı her şey düğüm oluyor.
    bozuk
  10. henüz yüz küsür sayfasını okumama rağmen beynimi hafiften yakan kitap. o kadar çok isim var ki keşke not alsaydım başta. yüzyıllık yalnızlık'ta da böyle olmuştu sonra yarıda kalmıştı.