• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.13)
silmarillion - j.r.r. tolkien
tolkien'in en önemli çalışması olarak kabul edilen silmarillion, onun yarattığı dünyanın özüdür. kökleri hobbit'ten önceye uzanır ve yüzüklerin efendisi'nde şekillenmeye başlayan bir dünyanın yaratılış öyküsünü barındırarak, tüm tolkien eserlerinin üzerine yerleşebileceği bir yapı oluşturur. yaşamı boyunca üzerinde çalışmayı terk edemediği ve giderek büyüyüp gelişen bu eser ancak ölümünden dört yıl sonra oğlu tarafından yayımlanabildi. elflerin en beceriklisi olan feanorun yarattığı üç silmaril'in çalınmasıyla birlikte kadim dünyanın en kederli olayları gelişmeye başlar. silmarillion, elflerin tanrılara isyan ederek orta dünya'ya sürülmelerini; orada insanlar ve cücelerle birleşerek tanrıların en kötüsüne, morgoth'a karşı verdiği umutsuz savaşı anlatır.


  1. orta dunya hakkinda acik kalan noktalari tamamlayan tolkien kitabi. cok fazla isim ve tarih vardir. cesitli hikayelerden olusur. icinde beren ve luthein'in hikayesini de barindirir.
    tolkien'i sevmek icin bu hikayeyi okumak ve tolkien ve esinin mezar tasina bakmak yeterlidir.

    http://www.americantolkiensociety.org/photogallery2/tombstone.jpg
  2. tam anlamıyla orta dünyanın kutsal kitabıdır.

    evren'in yaratılışından yüzüklerin efendisi'nin sonuna kadar anlatır.

    aynı kutsal kitaplardaki gibi kıssalar vardır.

    ayni kutsal kitaplardaki gibi yüce bir uslup bulunur.

    başları 30 fil ağırlığındadır,sonradan hafifler.
    ilk 30 sayfayı 1 ayda okudum. sonrakiler 1 gunde bitti. sonra bi daha okudum ve okudum.

    eldarın en beceriklisi feanor'u, en cesuru fingolfini ve gelmiş geçmiş en cenabet insan turin'i anlatır ve ağlatır.
    gfy
  3. j.r.r. tolkien e hayranlık uyandıracak. orta dünyanın yaradılışını ve mitlerini anlatan sanat eseri. 3 bölümden oluşur ainulindale, valaquenta ve quenta silmarillion olmak üzere.

    kitabın ilk bölümü ainulindale orta dünyanın yaratılış hikayesini anlatır ve din kitaplarının bir çoğundan fikir alınmıştır. (hatırlamıyorum ama sanırım christopher tolkien in bir açıklamasında iskandinav, yunan mitlerinden ve din kitaplarından alıntılar olduğunu söylemişti bir yerde)

    ikinci bölüm olan valaqeunta da valar ve maiar hakkında bilgi verir. bunları tarif edecek olursak yine yunan mitolojisinden god ve demigod olarak açıklayabiliriz en iyi tabirle. aslında tam denk düşmese de.

    üçüncü bölüm ise bu giriş bölümleri tanıtımlarından sonra esas hikaye ve mitleri anlatmaktadır.

    ayrıca bulunabilirse 6,45 yayınlarından çıkan versiyonlarının tercih edilmesi sizi kitaba ve fantastik dünyaya daha kolay sokacaktır. önsözdeki sözlüğe bakma tavsiyesi, okurken uzun aralar verilmemesi ve karşı cinsten uzak durulması hakkındaki tavsiyeye uyulması taraftarıyım.
  4. çok net söylüyorum eğer yüzüklerin efendisine 'hayran' değilseniz başlamayın. iki kere okudum ve hiç pişman değilim hatta gelecek yıllarda bir daha okumayı düşünüyorum ama arkadaşım o isimler nedir, o mekanlar nedir allah aşkına. bi sayfada sekiz farklı isim olur mu jeyarar? 600 sayfa falan ve sürekli olaylar olaylar. bi yerden sonra öööeeehh diyip kitabı bırakma ihtimaliniz var tabi eğer benim gibi orta dünya hayranı değilseniz.

    meraklısına bu kitap adeta sevdiceğin al yanağı, annenin sıcak bağrı, babanın sert sakalı, kahvaltıda çay, beşiktaşta iyi kaleci gibi bişey. adam yaratmış arkadaş kelimenin tam anlamıyla yaratmış. hani işin edebi kısmını geçtim bu konu hakkında çok yetkin değilim ama herşey çok uyumlu çok mantıklı lan. kitap hiç bitmesin istiyorsun ölene kadar okuyayım falan. hani o uğruna canımız feda dediğiniz bay frodo ve legolasın maceraları kitabın yüzde biri falan ve kitap bitince 'bu muymuş lan yüzük!' diyorsunuz.

    sonuç olarak okuyabilene kutsal bir kitaptır sanırım.