• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.19)
sineklerin tanrısı - william golding
"sineklerin tanrısı", günümüzde bir atom savaşı sırasında, ıssız bir adaya düşen bir avuç okul çocuğunun, geldikleri dünyanın bütün uygar törelerinden uzaklaşarak, insan yaradılışının temelindeki korkunç bir gerçeği ortaya koymalarını dile getirir. konusu, r. m. ballantyne'ın mercan adası gibi eşsiz bir mercan adasının cenneti andıran ortamında başlayan bu roman, çağdaş toplumlardaki çöküntünün, insan yaradılışındaki köklerini gözönüne sermek amacıyla mercan adası'ndaki duygusal iyimserlikten apayrı bir yönde gelişir. uygar insanın yüreğinde gizlenen karanlığı deşerken "sineklerin tanrısı"; daha çok conrad'ın kısa romanı "karanlığın yüreği"ni andırır. golding'in romanındaki çocuklar da başlangıçta tıpkı kurtz gibi, uygar toplumun baskılarından uzak bir örnek düzen kurmak isterlerken, gitgide hayvanlaşır, korkunç bir kişiliğe bürünürler. bu yönüyle sineklerin tanrısı'nın mercan adası ile öbür ıssız ada serüvenlerinden ayrıldığı en önemli nokta, ıssız ada yaşamının çetin güçlüklerini ya da mutluluğunu anlatmaktan daha çok, bir insanlık durumunu, kişiler arasındaki çatışma aracılığıyla ortaya koymaya çalışmasıdır.


  1. denizkabuğunun demokrasiyi temsil ettiği anladıktan sonra okumayı daha fazla arzuladığınız her bir isimle bir kavramı karşılama çabanızın son söze kadar heyecanla devam ettiği harika bir kitap. daha sonra karşınıza ne gerek vardı cinsinden bir son söz çıkıyor işte o son söz bende biraz hayal kırıklığı yarattı. ayrıca william golding'in demokrasinin gücün esiri olmuş insanların elinde ne kadar çaresiz kalabileceğini anlattığı kesinlikle okunması gereken bir eserdir.
  2. d!---- spoiler ----!

    omuzcuğun şişman, hasta, gözlüklü olması nedeniyle harcandığı kitap

    !---- spoiler ----!
  3. geç okuduğum kitaplardan , sonu dışında memnunda kaldım. bir de nedense arkadaşlarımızı adadan almaya gelen askeri tanrı gibi hissediyorum.sanki o adada şu an yaşadığımız dünya gibi sonu geliyo sanki geminin gelmesiyle.kıtap hakkinda çok farkli bir yorum yapmışım gibi hissediyorum ama çoğunluk boyle hissetmistir belki neyse güzel kitap okuyun.
  4. ben severim ütopik-distopik olayları. çocukların gözünden ele alınması, karakterlerin - korkularının - heyecanlarının çocukça olması kitabı daha farklı bir yere koyuyor benim gözümde. hatta kitabın film olarak uyarlamaları mevcut olsa da, bekleneni verememiştir.
    kimbo
  5. kız arkadaşıma almıştım, psikoloji öğrencisi. dedim belki böyle psikopat çocukların düşünce tarzlarını anlar, çocukların düşünce yapısı üzerinde bir değerlendirme yapar. ne kadar sığım.

    ben daha kitabı okumadım ama bu kitabı bitirdikten sonra okuyacağım.
  6. okuduğum en iyi kitaplardan biriydi. akıcı ve basit bir dille yazılmıştı. savunduğum bazı düşüncelerin(insanın doğasında kötülüğün/vahşiliğin olması, çocukların melek olmaması) somut halini bu kitapta bulmamdan ötürü sevdim belki de. kesinlikle herkesin okuması gereken bir kitap. kitabı okurken çocukların savaş dönemi çocukları olduklarını da göz önüne almakta fayda olacaktır.
  7. çocukken okulda, sınıfta karşılaştığımız stereotype karakterlerin bolca bulunduğu harika kitap.
  8. 1963 ve 1990 yapimi iki film uyarlamasi da bulunmaktadir. ben 90 versiyonun izledim ve cok basarili bulmustum. kitaptaki tadi aldigimi hatirliyorum ama bir karsilastirma yapilacaksa tabi ki kitabini tercih ederim.
    konusu itibari ile bircok mesaji, alt metni vardir ama benim suan uzerine merak saldigim okul ici zorbalik konusunda (school bullying) cok guzel cikarimlari vardi. adayi bir okul olarak ele alirsak ve ordaki ogrencilerin tutumlarini, davranislarini, cetelesmelerini, guclu-gucsuz iliskisini, giderek vahsilesmelerini, kendi kulturleri ve adanin kulturuyle yeni bir kultur olusturulmasini bu baglamda dusunursek okuldaki dinamikleri goruruz. basindaki otorite gittikten sonra cocuklarin nasil ortama ayak uydurduklari, birbirlerine neler yapabilecekleri gercekten incelenmesi gereken konular. cocukta olsa icinde bir siddet var bu duygu disari cikmak icin firsat ariyor. bu siddet adaya dusunce de cikabilir, dersten sonra tenefuste de cikabilir. bunlari tetikleyen asil olgu nedir onu merak ediyorum. kitap bu soruyu sormus ve cevabini yine icimizde bulmamiz istenmis. sanirim ben gormek istedigimi gordum sineklerin tanrisinda bazi yorumlari okuyunca baktigim pencerenin biraz farkli oldugunu gordum. tekrar okumam gerekecek galiba.

    edit: imla
  9. insanlığın doğasında sadece iyiliğin olmadığını aslında ne kadar vahşi ve ilkel duygulardan ibaret olduğumuzu gösteren çarpıcı bir roman.
  10. başlarda (özellikle) diyaloglar sıkıcı gelse de okumaya devam ettiğinizde, kararlılığınıza karşılık muhteşem ödüller veren, insan doğası üzerine yazılmış en iyi kitaplardan biri. anlatmak istediğini basitçe anlatan, ancak anladığınızda, anlatılanın hiç de basit olmadığını anladığınız, yangında ilk kurtarılacak eser.