1. solucan delikleri uzayda kestirme yollar sağlayan teorik bir tüneldir. bu deliklerle yapılacak galaktik yolculuk düz ve basit mantıkla metro sistemlerine benzer. bir delikten girer, öbür delikten çıkarsınız.. gayet tabii uzay söz konusu olunca bu süre daha kısa oluyor.

    ilk çıktığında geçirgen solucan delikleri fikri çok ses getirmişti.. bunun nedeni bir gün başka bir galaksiye bir metro sistemi kurma olasılığının ortaya çıkması olmuştu.

    solucan deliğinin diğer çıkışları evrenin bir çok egzotik fenomenini barındıran çok tehlikeli bir bölgesinde olabilir.. hatta bir yıldızın çekirdeğinde bile olabilir.

    einstein solucan deliği teorisinin farklı zaman dilimleri yaratacağını düşünüp, solucan deliğinden geçmeye çalışacak her nesnenin, sonunda parçalanacağını düşünüyordu ve formüller ve araştırmalar da solucan delikleri uzun bir süre var olamaz diyor. bunların çok kısa sure içinde yok olacağını, içine çökeceğini ön görülüyor.. burada onu açık tutacak bir güç gerekiyor..

    einstein’in izafiyet teorisi geçirgen solucan deliklerinin var olabileceğini kanıtlar nitelikte. bilim adamları da, einstein'in öne sürdüğü geçirgen solucan deliklerinden farklı delikler olup olmadığını araştırmaya basladı. ancak geçirgen solucan deliklerinin kapanmalarını önlemek için büyük bir güce ihtiyaç olduğunu fark etmeleri uzun sürmedi..

    geçirgen bir solucan deliği acık tutulmalıdır. zira delik çökebilir. yani delik sürekli açık kalmalı. bunu da ancak yeni bir olgu olan negatif madde ya da egzotik madde sağlayabilir.

    henüz negatif madde görülmedi. bunda yer çekimi engelleyen unsurlar olmalı ve gelecekte bir gün negatif maddeyi bulacak olursak solucan deliklerinin kapanması engellenebilir ve andromeda' da bir koloni kurulabilir..
  2. evrenin uzak bölgelerini birbirine bağlayan ince bir uzay-zaman tüneli.
    delikler, paralel yada yeni oluşan evrenleri birbirine bağlayarak zaman yolculuğuna olanak sağlayabilir.