1. mutlu
  2. türkiye'de belli başlı üniversiteler dışında okunmaması gereken bölüm.
  3. toplumsal sorunlara kavramsal bir biçimde yaklaşmaya, toplumu oluşturan bireylerin,sınıfların sorunlarına derman olmak için sorular sormaya çalışan sosyal bilim. aynı zamanda günümüz şartları korkutmasaydı da yazabilseydim, popüler kültür, toplumsal cinsiyet gibi en çok öğrenip çalışmak isteyeceğim konuları bünyesinde barındıran lisans bölümü.
    lise yıllarımda insanların kime, neden "apaçi" dediklerine dair güncel bir araştırma yaptığımda aldığım cevaplarla yaşadığım aydınlanmanın kaynağı. üniversitede anca seçmeli dersini seçebildim.
  4. 27 senelik ömrümde 8 senelik sosyoloji tahsilimde (tabi ki 8 yıldır lisans okumuyorum) sosyolojinin en iyi tanımının aliya izzetbegoviç tarafından yapıldığını düşünüyorum. şöyle ki: ''sosyoloji, uygarlık ruhunun veya ruhsuzlugunun aynasıdır.''
    (bkz: doğu ve batı arasında islam)
  5. türkiyede bir geleceği olmayan bölüm.aslında en çok ihtiyacı olan ülkeyiz bu bölümden mezun olanlara ancak tabiki bir değerimiz yok.okuyorum ama tabi yanında adalet okuyorum açıktan. gelecek kaygısını iliklerime kadar hissediyorum neyse bunları sonra konuşuruz.
  6. pek kimse farkında değil ama en önemli bilim dallarından biri. kanımca.
  7. sosyolojik olarak ilk araştırma olarak kabul eser;
    ibn haldun tarafından yazılan, mukaddime adlı eserdir.
  8. sosyal bilimler alanının olmazsa olmazı. ilk insandan günümüze kadar olacak şekilde geniş bir çalışma alanına sahip, faktörü,değişkeni,her şeyiyle malzemesi insan olan bilim dalı. ve bu kadar öneme sahip bu dal ülkemizde fakültesi ancak puanı yetmeyen tm lerin 4 yıllık okul okuma işlevini gören -boğaziçi gibi istisnalar hariç- bir işleve sahip. oysa bir ülkenin sosyolojik yapısının bilinmeye, bunu bilecek,yorumlayacak insanlara ve bu insanların görüşlerinin baz alınarak politikaların yürütüldüğü bir devlet düzeneğine o kadar ihtiyaç var ki.
  9. mezunlarının arkadaş ortamında muhabbet ederken, herhangi bir toplumsal olay hakkında yaptığı yorumun hoş karşılanmaması halinde
    "sosyoloji okudum ben sosyoloji. ciğerinizi bilirim sizin"
    kozunu ortaya koyduğu sıklıkla görülmüştür.
  10. kurucusu albert camus'dur.
    ona göre sosyoloji; matematik, fizik, kimya gibi pozitif bilimlerden daha önemlidir. bence haklıdır da.