1. spor yaparken giymek üzere imal edilmiş hafif, ince ve esnek yapılı ayakkabı türü.

    günümüzde satın alırken dikkat edilmeyen birkaç üründen biridir. (diğeri için; (bkz: yatak) ) piyasadaki spor ayakkabıların çeşitleri yapılan spor türlerine göre değişmektedir. bu anlamda halı saha ayakkabısı ile basketbol oynamak doğru değildir; hatta tehlikelidir.

    spor türüne yönelik imal edilen bu spor ayakkabılar yeterince sağlıklı mıdırlar? kanımca günümüzde satılan spor ayakkabılar dış görünüş, tasarım ve ağırlık dışında hiçbir özellik taşımamaktadırlar. ayak sağlığı ve postür için önem taşıyan ayakkabı, konu spor ayakkabı olunca daha da bir esnekleşmektedir. düz taban ayakkabılar uzun süreli kullanımlarda ayak, bel ve hatta omurilik için sıkıntı olabilirler. aynı şekilde düz taban spor ayakkabılar da yaptığınız sporu berbat edecek bir hale gelmenizi sağlayabilir. bunun yanında piyasada satılan en spor ayakkabılar yelpazesinde iç tabanı ayakla uyumlu bir model bulmak çok zordur. bir iki marka "bizim tabanımız ayağınızın şeklini almaktadır" deseler bile ihtiyaç olan şey tabanın ayak şeklinizi alması değil, o tabanı desteklemesidir.

    spor ayakkabının fiyatının yüksek olması onu daha sağlıklı bir ayakkabı yapmaz; fakat ürünün imalatında kullanılan malzemeyi daha kaliteli yapabilir. ortopedik tabanlı spor ayakkabılar piyasada bulunması en zor olanlardır ki teknik olarak ayak sağlığına en uygun olan ayakkabılar da bunlardır. sadece özel mağazalarda ve sadece belli renklerde bulunabilen özel iç tabanlı ortopedik ayakkabılar aslında genel kullanımda ve spor ayakkabı olarak da tercih edilmelidir.