stephen hawking

Kimdir?

hawking 8 ocak 1942 yılında hayata gözlerini açmıştır. 8 yaşındayken londra'dan 20 mil uzaktaki st albans'a gitti. 11 yaşında st albans okuluna kayıt oldu. buradan mezun olduktan sonra babasının eski okulu oxford üniversitesi kolejine devam etti. babasının tıpla ilgilenmesini istemesine karşın, o matematiği seviyordu. fakat okulun matematik bölümü mevcut değildi. bu yüzden onun yerine fizik öğrenimi görmeye başladı. üç yıl sonra doğa bilimlerinde birinci sınıf onur madalyasıyla ödüllendirildi. hawking daha sonra kozmoloji (evrenbilim) üzerine çalışmak üzere cambridge'e gitti. o zamanlar oxford'da evren bilimi üzerine çalışma yoktu. cambridge'de danışman olarak fred hoyle'u istemesine karşın dennis sciama atanmıştı. doktorasını aldıktan sonra ilk önce araştırma asistanı, daha sonra gonville and caius college'de profesör asistanı oldu. 1973'de gökbilim enstitüsünden ayrıldıktan sonra hawking, uygulamalı matematik ve kuramsal fizik bölümüne geçti. 1979'dan sonra matematik bölümünde lucasian matematik profesörü oldu. bu profesörlük 1663 yılında üniversite parlamento üyesi olan henry lucas tarafından kurulmuştu. ilk olarak isaac barrow sonra 1669'da isaac newton'a verilmişti. hawking, evrenin temel prensipleri üzerine çalıştı. roger penrose ile birlikte einstein'ın uzay ve zamanı kapsayan genel görelilik kuramının, big bang'le başlayıp karadeliklerle sonlandığını gösterdi. bu sonuç kuantum mekaniği ile genel görelilik kuramı'nın birleştirilmesi gerektiğini ortaya koyuyordu. bu yirminci yüzyılın ikinci yarısının en büyük buluşlarından biriydi. bu birleşmenin bir sonucu da karadeliklerin aslında tamamen kara olmadığını, fakat radyasyon yayıp buharlaştıklarını ve görünmez olduklarını ortaya koyuyordu. diğer bir sonuç da evrenin bir sonu ve sınırı olduğuydu. bu da evrenin başlangıcının tamamen bilimsel kurallar çercevesinde meydana geldiği anlamına geliyordu. (kaynak: vikipedi)


  1. isik onunla olsun. kozmozun rahmetine kavusmus bilim adami.
  2. güne üzülerek başlamama neden olmuştur...

    ayrıca korkunç sahte bir çağda yaşıyoruz. ölüm, bizim için yaşamın içinde devinen bir parçadan çok cenazelerde merasime dönüşen bir tiyatro sahnesi haline geldi. elimizden gerçeklik alındı. sanal düzlemlerdeki girdiler ve belki de aslıyla yakından uzaktan alakası olmayan yorumlarla ölen kişilerle ve ölümle aramıza sahtelik duvarını inşa ediyoruz. yıldızları gerçek anlamıyla içinde ve dışında seyreden insanların gerçek algılarında buluşmak üzere güzel insan...
  3. ölümüyle üzmüştür. nice bilim insanlarına ilham oldu. olacak da.
    jimi
  4. (8 ocak 1942, oxford), ingiliz fizikçi ve evrenbilimci.
    "yaptığım şey evrenin başlangıcının bilimsel kurallarla açıklanabileceğinin mümkün olduğunu göstermekti. bu sayede, evrenin başlangıç kararının bir tanrı'ya başvurularak açıklanmasının gereksizliği ortaya çıkar. bu bir tanrı'nın olmadığını kanıtlamaz, sadece tanrı'ya bir ihtiyaç olmadığını gösterir."

    "belli ki tanrı yalnızca zar atmakla kalmıyor, ayrıca gözleri kapalı oynuyor ve ara sıra da zarları görülemeyecek yerlere atıyor."

    "evrenin oluşumu bilimin gerçekliğine dayanır. ama bu hiçbir şekilde, bilim kurallarını koyan ve onları da yaratan bir tanrı olmadığı anlamına gelmez."

    bu son söz sanırım biraz paçayı yırtmak için söylenmiş.
    abi
  5. kaliteli ve bilgili bir gök bilimcidir. dünya insanları için çok faydalı çalışmalar yapmıştır. hastalığına rağmen ciddi çaba sarf etmiştir.
  6. harika bir bilim adami. hayatını okumuştum ve filminide izlemiştim. harika biri ve benim idolüm.
  7. deha, 75 yaşına girdi.
  8. yeri doldurulamayacak fiziğe ilgimi fark etmemi sağlayan bilim insanı.adı yüzyıllar boyu anılacaktır..
    orr
  9. zamanın kısa tarihinde anlattığına göre kara deliklerin ışıdığına ilişkin meşhur keşfini odasında pantolonunu çıkarıp pijamalarını giymeye çalışırken (o zamanlar hala biraz hareket edebiliyordur ancak bu merasim yarım saat kadar sürmektedir) kafasında çakan bir şimşek ile yapmıştır.