1. evrim ağacı çalışma grubu yazıyı sitesinden kaldırmış. bunu bilerek mi yaptılar bilmiyorum. ama yazının kaldırılmasına sevindim. doğrusunu yapmışlar.

    öncelikle yazıda hiç referans ve dipnot yok. eğer sen^:evrim ağacı sitesi^ çok güvenilir bir bilimsel kaynak sitesi değilsen, en azından yazdığın yazının altına kullandığın bilgilere dair bir kaç kaynak vermen gerekiyor. bunu yapmadığın taktirde, "sünnetin faydaları" adı altında yayınlanan bir islami referanslı yazı ile aynı kategoride değerlendirilirsin.

    yazıya dönecek olursak; bu konuda hiçbir uzmanlığım yok. konuyu çok fazla araştırmış da değilim. ortalama zekalı bir insan olarak, bir yazının güvenilir olup olmadığını anlayabilmemin sadece bir kaç yolu var.

    bunlardan biri, yazı içerisinde verilen referanslardan herhangi birinde "çarpıtma" olup olmadığı. peki bu yazıda böyle bir çarpıtma var mı?

    maalesef var.

    yazıda bir çok kurum^:bunlardan biri amerikan pediyatri akademisi^ ismi sayıldıktan sonra şöyle bir ifade geçiyor;

    " .. gibi kurumlar sünnet konusunda çok kapsamlı literatür incelemeleri ve pratik araştırmalar yapmışlardır. bu araştırmaların sonucunda sünnetin herhangi bir gerekliliğine rastlamadıklarını farklı raporlarda net bir şekilde açıklamışlardır. bu birliklerin, cemiyetlerin ve akademilerin (ve çok daha fazlasının) hiçbiri sünneti, gereklilik durumu doğmadıkça uygulamayı desteklememektedirler."

    bahsettiği kurumlardan biri olan amerikan pediyatri akademisi'nin konu ile ilgili açıklamasına şuradan ulaşabilirsiniz. Açıklamada; sünnetin faydalarının zararından daha fazla olduğunu ancak "sünnet olmayı tavsiye edecek kadar"^:amerika'da yaşayan insanlar için^ önemli bir faydası bulunmadığı belirtiliyor. Kararın aile tarafından verilmesi tavsiye edilmiş. Burada sünnet olmaya bir karşı çıkış felan yok. Yararı da zararı da önemli ölçüde olmadığı için karar ebeveynlere bırakılmış. bu bağlamda Evrim Ağacı sitesindeki paragrafın yanıltıcı olduğunu düşünüyorum.

    açıkçası akademinin bu tavsiyesi benim için yeterli. eğer amerika'da yaşasaydım, çocuğumu sünnet ettirmezdim. ama türkiye'de yaşıyorum. çocuğun psikolojik durumunu da düşünerek mutlaka sünnet ettiririm.

    sünnet bir gelenek. aynı zamanda bir "boşinanç" olduğu için "cehalet" olarak değerlendirilebilir elbette. ama bu cehalete "kurban" gittiğimizi pek sanmıyorum.
    ulgan