1. işte aradığım başlık! enine boyuna tartışmak için birebir. fakat yine de:

    konsepti bozuk soru. insan olarak hep bazı şeyleri kendimize göre düşünüyoruz. mesela

    * uzaylı tasvirlerinde uzaylılar hep insanlara benzerler. ki böyle bir zorunluluk yok. örümcek biçiminde olup aynı zamanda zeki olabilirler. ama öyle düşünmeyi tercih etmeyiz.

    * zamanın başlangıcı ve sonu olduğunu düşünmemiz. yine insanın doğum-ölüm olayıyla benzerlik gösterir. bu özelliğimiz zamana aktarmaya çalışırız.

    * evrenin sınırını bulmaya çalışmamız. çünkü bizim bildiğimiz her şeyin bir sonu vardır. oysa evrenin sonu olmak zorunda degil. düşünün mesela şu an "evrenin niye bir sonu olsun ki?"

    bu da bunun gibi bir soru. tanrı'nın doğmak-ölmek gibi bir özelliği yok ki kendini öldürebilsin. veya zamanın başlamak gibi bir olgusu yok. veya evrenin sınırlı olmasını gerektirecek bir dogma yok.

    ayrıca, tanrı bir insan konseptidir. dolayısıyla siz ona ne özellik yüklerseniz, o o olacaktır. ölümsüz derseniz ölümsüz, mükemmel derseniz mükemmeldir. dünyada kimse allahın katına çıkıp sonra geri dönüp bilimsel bir makale yazmadı. dolayısıyla bunların hepsi kurgusal. bunu yaptığını düşünen ilk kişi de (aslında ilk değil) bol keseden, felsefi irdeleme yapmadan ne sıfat bulduysa peşine sonsuz sıfatı ekleyince, 2000 yıl sonra biz düşünüyoruz çelişkilerini.

    bu iki önermenin yan yana olması mantıksal çelişkiye neden olur. aynısı "her şeyi yıkan kuvvet, yıkılmayan duvar ile karşılaşırsa ne olur" sorusunda da var. her şeyi yıkan bir kuvvet olsa, o duvar olmazdı. duvar olsa, o kuvvet olmazdı. böyle düşünmek lazım.
  2. tanrı var mı ki şeklinde bir soruyla cevap vereceğim sorudur.
    tanrı kendini öldürebiliyorsa tanrı değildir, öyleyse tanrı yoktur.
    tanrı kendini öldüremiyorsa o zaman her şeye gücü yetmiyordur, öyleyse tanrı değildir, yani yine tanrı yoktur.
    ateizm detected.
  3. öldürmediğini nerden biliyorsun şeklinde cevaplanabilecek soru.

    ipucu: kitaplarda geçmişte mucizeler olduğu söyleniyor, şimdi var mı, yok.
  4. başlığın altına yazılanlardan görebildiğim kadarıyla, böyle bir sorunun varlığı dahi bazılarında kin ve nefret uyandırıyor

    siz bir din ortaya atıyorsanız, herkesin buna uymasını ve hatta hayatını buna göre şekillendirmesini bekliyorsanız; insanları ikna edebilmeniz gerekir.

    gördüğüm kadarıyla tanrının var olduğunu savunan ve sorudan rahatsızlık duyan dostlarımız doyurucu bir yanıt vermek yerine, soruyu seytani olmakla suçlayabiliyor. tıpkı yüzyıllardır hristiyanlık ve islam otoritelerinin yaptığı gibi...

    yahut sözcük oyunlarıyla "tanrı canlı mı ki ölsün?" diye yanıtlanabiliyor. öldürmek değil de yoketmek diye okuyuverdiğinizde bu karşı-soruyu soranın ya "basit" bir sözcük oyununa başvurarak meselenin üzerinden atladığını yahut zımnen ve gayri ihtiyari de olsa tanrının hiçbir zaman var olmadığını kabul ettiğini görürsünüz.

    özcesi, sözkonusu olan son derece yerinde ve üzerine düşünülmesi gereken sorudur.
  5. zihinlerde bitirebilirse kendini ölür diyerek çekiliyorum...
  6. az daha küfleniyordu bu başlık,iyi oldu.
    35'te açıkladığımız gibi,bu soruların cevabını aramak gereksizdir.

    1)eğer inanmıyorsanız bu soru gereksizdir. çünkü tanrı yoktur.olmayan bir şey yok olamaz.

    2)tanrı eğer bütün varlıkları yaratmışsa ve bir gücü elinde bulunduruyorsa bu paradoksu düşünemez,çünkü eğer yok olursa yarattığı her varlık da yok olacaktır.
    eğer çok tanrıcılıktan girersek, yine aynı şey olur,poseidon var ve kendini öldürüyor.
    sizce ne olur?

    3)bu soruyu düşünen biri muhtemelen tanrının da kendi gibi yaşamdan bıktığını düşünüyordur.
    hayır,tanrı yaşamdan bıkamaz çünkü tanrı yarattıklarına benzemez.mitolojilerde ve kutsal kitaplarda anlatıldığı üzere tanrılar insanüstü özelliklere sahiptirler. (bkz: hadi canım :) )

    eyyorlamam o ki,bu sorularla kafanızı meşgul etmeyin.yazıktır.
  7. sorunun çıkış noktası kesinlikle sınırlı bir bilgiye beyne mantığa sahip olmamızdan kaynaklanıyor zira tarif ve tasvir edilen tanrı eğer tek tanrılı dinlerdeki gibiyse tanrının yaşaması ölmesi var olması yok olması gibi kavramlar yoktur sadece kelimelerle tasvir edemediğimiz için ölmek deriz fakat tanrı katında onun insan lisanıyla tasvir edilemeyen başka bi adı vardır yani bir şeyi anlamak için onun kelime ile tasvir edilmiş olması gerekir ve tanrının varlığı ya da yokluğu ( burda da insan lisanı kullanıyorum mecburen) insan lisanı ile anlatılamaz
  8. ölümsüz olarak düşünülüp tasvir edilen bir varlığın aynı zamanda herşeye gücü yetebilecek kudrette olduğuna inanılıyorsa kendini öldürmeye de pekala gücü yeter. (bkz: düz mantık)
    wtf
  9. öldürse de kurtulsak diye desteklediğim soru.
    ahirette o bizi değil bizim onu yargılamamız gerekir. sen haksızsın sayın allah ve sana laflar hazırladım.