1. 1.
    - vardır.
    - neden?
    - ne bileyim ben.

    2.
    - yoktur.
    - neden?
    - ne bileyim ben.

    3.
    - vardır.
    - peki.

    4.
    - yoktur.
    - peki.

    5.
    - (sessizlik)
    - neden?
    - (sessizlik)

    6.
    - (sessizlik)
    - neden?
    - çünkü eşşeğin sikinden dolayı.

    7.
    - (sessizlik)
    - (sessizlik)
    - (sessizlik)

    bayım, hiçbir şey sormamalıydınız.

    (bkz: anlat demekle olmaz sana bir fıkra anlatayım mı)
  2. yalnız o lennox ve dawkins'in hikayesi tam anlamıyla "bu pilot kalem kendini yaratamaz yani allah var" saçmalığının aynısı. öncelikle dawkins'in sadece bir insan olduğunu unutmayın. ayrıca lennox gibi bi profesörden daha mantıklı, daha akılcı bi soru beklerdim ama kendisi sürekli kelime oyunları peşinde koşuyor gibi görünüyor.

    birincisi o videoda lennox "i presume you've got faith in your wife." diyor. yani burada imandan bahsedilen bir şey yok. faith sadece iman,inanç anlamına gelmez. güven anlamına da gelir.

    hadi diyelim iman-inanç anlamına geldi. bi kere sorulan soru saçma. dine inanmak ve bi insana inanmak çok farklı şeylerdir. birisi sevgiden ve güvenden kaynaklanır, diğeri ise dini bir inançtır. kaynağı yoktur.

    ayrıca o videoda dawkins'in verdiği cevapta yanlış. "karımın beni aldatmadığını kesin olarak bilemem" demesi gerekiyordu. lennox biraz bel altı vurmuş, dawkins benim söylediğimi söylese gavat, söylemese inançlı damgası yiyecekti. söylememiş millet şimdi adama "oo cevap veremedi" falan yapıyor.

    ikincisi dawkins o soruya gayette cevap verdi, lütfen akp'li milletvekilleri gibi videonun işinize gelen kısmını alıp konuşmayın. herkesin kırpıp paylaştığı videonun devamında iki inancın farklı şeyler olduğunu, birinin sevgiden ve güvenden kaynaklandığını, diğerinin dine dayalı bi inanç olduğunu söylüyor.
    -------------------------------------------------------------------
    ha bana sorarsan tanrı var mı yok mu diye bence vardır. kesinlikle dawkins'i savunmuyorum ama lennox gibi kelime oyunlarıyla da tanrının varlığını açıklamaya çalışmıyorum. ben kendime evrenin ortaya çıkışını açıklayamadığım için tanrıya inanıyorum.
  3. elbette yoktur. uzun uzun tartışmaya hakkaten gerek yok. birazcık bilimsel metot, occam'ın usturası, bilim tarihi falan gibi şeyleri idrak ediyorsak diyebiliriz ki "şimşekleri aslında zeus yolluyor". bunun gerçek olma olasılığı var mı, var. ama gerçekte öyle mi? değil.

    çünkü lanet olası bilim bunun böyle olmadığını 1423846283 defa gözlemledi, araştırdı, deneylerle simüle etti, makale olarak döktü. hatta ve hatta çıkıp dediler ki "yav hadi bu yaptığımız milyonlarca araştırma yanlış, nerede bu zeus da yolluyor bu şimşekleri?". zeusçulardan cevap yok. ama onlar öyle inandıkları için gerçek oymuş. öyle diyorlar.

    hatta şeymiş, sen karının sana sadık olduğunu nereden biliyorsun? heh işte kanıtın yok. o zaman zeus yolluyor şimşekleri. tabii ya nasıl inanmazsın? çok mantıklı değil mi?

    peki madem ben şunu sorayım. matematiği yüceltiyorsak:

    evrenin kaç tane olası tanrısı olabilir? 1 değil, 2 değil, sonsuz tane olası tanrı düşünebiliriz. ben zeus derim sen deus dersin biri allah der... e bunların herhangi birinin gerçek olma olasılığı 1/(olası tanrı sayısı) gibi bir şey mi olacak? aynı anda hepsi gerçek mi olacak (madem en ufak olasılık bile sonsuz denemede gerçeğe eriyor)? yoksa limit sonsuza giderken tanrının varlığını 0 mı kabul edeceğiz?

    özet: var olduğu iddia edilen (ne hikmetse 90.000 yıldır da en ufak kanıta varılamayan) o tek boynuzlu atlar aslında yok.(*:tanrı diyeceğim sandınız dimi)(*:yo dostum yo)
  4. bir şeyin varlığını veya yokluğunu anlamak istiyorsanız, kendinize şu soruyu sorun ve rasyonel yöntemlerle aynı soruya yanıt arayın;

    - etkisi var mı?

    eğer bu soruya yanıtınız evet ise o şey vardır, hayır ise o şey yoktur.
  5. "tanrı var mıdır" diye bir soru sorulabilir mi?
    paradoks la bu. metafiziksel sorularda kullanılan kavramlar hatalı bence. gündelik hayatta kullandığımız "var" kavramıyla kafamızdaki metafiziksel olasılıklar arasında farklar var. örnekler;
    "bardak var mıdır" sorusuyla "masanın üstünde bardak var mıdır" arasındaki fark mekandır. tanrının sonsuzluğu "var" ya da "yok" kavramlarını paradoksa sürüklüyor.
    soru şöyle olabilir ama: tanrı x'de var mıdır?

    sonsuzluk atfedilene "var" kavramını atfedebilmek için onun olmadığı mekana gidip bakmamız gerekiyor. aksi taktirde bu sorular sadece sanrı olarak kalabilir.
    yok
  6. sorguladıkça daha iyi anlarsın.
  7. hiç kimsenin tatmin edici bir cevap veremeyeceği bir soru. ne kanıtlanabilir, ne de yalanlana bilir. (bkz: agnostisizm) o yüzden geçiniz. dünyada ilgilenmek gereken daha önemli dertler var.
  8. olsa ne olacak? diyorum ve arttırıyorum.
    jole
  9. olmasını umuyorum ve olduğuna inanıyorum. yok olma düşüncesi bana cehennemdeki bir yaşamdan daha acı geliyor. yok olmak ve bilincinin , varlığının artık olmaması çok büyük ve ezici bir acizlik adeta.
  10. alper canıgüz'den bir alıntı ile:
    "bir baba olarak söyle evladına: aşk var mıdır yok mudur, boş mudur dolu mudur, ne kokar, ne boktur?"
    gülmesi biraz dinince, "tanrı gibi düşün," dedi babam, ki böyle bir yanıtı hiç beklemiyordum. "inanıyorsan var olup olmaması pek önemli değildir. ayrıca en büyük inkârcının da en inançlının da içinde bir nebze kuşku vardır. ve elbette ki, aşk da tanrı da ölümsüzdür."