• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (0.00)
tatar ramazan sürgünde
ilk filmde koğuş ağası mustafa'yı öldürünce cezası 18 yıla çıkarılan tatar ramazan, trenle ulaşılacak kadar uzak cezaevine varana kadar namı cezaevine gelmiştir. kendisi de getirildiği gün, hapishaneyi yöneten kısım ağaları abdurrahman çavuş ve kirmastılı dayı ramazan'ı kendi yanlarına çekmek için yarışa başlarlar. ama bu isimlerden abdurrahman çavuş, ilk filmdeki ağa mustafa'yı aratacak bir zalimdir ve tatar ramazan bu adamla kapışmakta geç kalmayacaktır.


  1. doğrudan kerim korcan'ın 'tatar ramazan" öyküsünün uyarlaması olan bu film adana cezaevinde çekilmiş. filmin başlarında tabela görünüyor. buna rağmen lokalizasyon eskişehir bursa yörelerine ait.

    !---- spoiler ----!

    tatar ramazan'ı kötülemeye çalışan çavuş, bir yerde "çukurhisar'ı geçince aksaklı, kalkanlı" diye eskişehir'e en yakın tatar köylerini sayar. kendisinin de sevinç köyünün ağası olduğu söylenir, eskişehir yakınlarında böyle bir manav köyü var. ayrıca kopilleri arasında muttalıplı ahmet, karahöyüklü gibi isimler vardır ki buraları da eskişehir köyleri hep.

    akseli muhtemelen konya'nın akkise köyünden. kirmastı da bursa mustafakemalpaşa'nın eski adı.

    ilk filmin direkt eskişehir yöresini anlattığını düşünürsek, orada sadece çiftelerli reşit isminden yapılan lokalizasyon adana cezaevinde neden bu kadar yaygın, bilmiyorum. ya ramazan eskisehir'e de konya'ya da çok uzak olmayan afyon veya kütahya gibi bir cezaevine geldi, ya da başka bir iş var.

    !---- spoiler ----!

    ilk filmde "hüseyin kurban olam kara kaşına" diye bir ağıt yakan ahmet kaya bu sefer de kadir inanır'a sesini veriyor, bir şu dağlarda kar olsaydım patlatıyor...