1. 1936’da soyları tükenen, çizgilerinden dolayı kaplan adı verilen ama aslında keseli yırtıcı olan, tazmanya canavarının akrabası hayvan. evet, yanlış okumadınız, keseli. yani koala ve kanguru gibi yavrularını o kesede taşırlarmış. zamanında dünyanın en büyük etobur keselisi olan tazmanya kaplanının bilimsel adı thylacinus cynocephalus. Yunancada “köpek kafalı keseli” anlamına geliyor. hatta kangurular gibi, iki ayak üstünde hoplayabiliyorlarmış.

    peki, 40 bin yıl öncesinden kalma mağara duvarlarında bile resmedilen bu hayvanların soyu nasıl tükenmiş? o işte yine insanoğlunun eli var tabii ancak nedenlerden biri dolaylı bir yoldan insanoğlunun suçu. ağızlarını yaklaşık 120 derece kadar açabilen, tazmanya kaplanlarının etobur olduklarını söylemiştik. bu yüzden de ara sıra çiftçilerin koyunlarına sarıyorlarmış tabii. e, bu işe sinirlenen çiftçiler de silaha sarılıyormuş. sonra devlet av sezonunda ödül koymaya başlamış başlarına. gerisini tahmin ediyorsunuz.
    soylarının tükenmesine neden olan başka bir unsur da, kıtaya dışarıdan getirilen dingolar. tazmanya kaplanları aynı boyutlarda olan ve aynı av havuzuna sahip dingolarla rekabet edememiş. devletin aklı başına çok geç gelmiş. tazmanya kaplanını korumaya almayı, son kaplanın hayvanat bahçesinde ölmesinden 59 gün önce akıl etmiş ama bir işe yaramamış tabii.

    kısa bir süre önce, 1935 yılında çekilen ve dünyada kalan son tazmanya kaplanının görüntüleri gün yüzüne çıktı.