1. teknoloji; insanlığın ihtiyaçları doğrultusunda yapılan uygun alet ve araçların üretilmesi, ve üretilmesi için ihtiyaç duyulan genel bilgi ve yetenektir. fakat maalesef teknoloji, sözlükte ki kelime anlamından çok daha öteye giderek hayatımızın merkezine girmiştir. bunun iyi olduğu kadar kötü sonuçları da olmuştur.

    felsefe, bilinen en eski bilim dalıdır. ancak pozitif bilimler ve mühendislik insan hayatına girmeden daha öncesinde teknoloji bulunmaktaydı. tarih öncesi dönemde, taş devrinde yapılan ilk alet edevatlarla birlikte teknoloji hayatımıza girmeyi başardı. insanlar öğrendiklerini bir sonra ki nesillere aktararak teknoloji’ye ışık tuttu. böylece paylaşılan veriler keşiflere yön verdi. amaç doğrultusunda, öncekinden çabuk ve daha az zahmetle sonuca ulaşmak, teknoloji’nin ilk adımlarını atmasının başlıca sebeplerinden biridir. insanlar ihtiyaçlarından daha fazla şekilde teknoloji’ye muhtaç şekilde hayatlarını sürdürüyorlar. gündelik hayatımızda; akıllı telefon, bilgisayar, televizyon ile geçirdiğimiz zaman, günlük hayatımızın neredeyse tamamını kapsamaya başladı. çalışma hayatımızda da durum bundan farklı değil; makineler iş hayatımızın hemen, hemen her yönünde dolaylı ya da direkt olarak bulunmakta. böylece yeni iş kolları ortaya çıksa da, aslında var olan insan gücü yerine makine geçmektedir. sosyal hayatımızda ise; sosyal medyalar, oyun konsolları, televizyon programları v.b. sözde sosyal aktiviteler, insanın, insandan soyutlaşmasına sebep olmuştur. bunun yarattığı bağımlılık gün geçtikçe daha da artmaktadır. teknoloji’nin sağladığı kolaylıklar kadar ortaya çıkarttığı yeni hastalıklar da gün yüzüne çıkmıştır. bunlardan akla ilk geleni: bilgisayar bağımlılığıdır.

    günümüz toplumlarında, doğrunun göreceliği, teknoloji’nin sağladıklarının da göreceli olmasına sebep olmuştur. insanların birbirleriyle, devlet, millet ideolojileriyle yaptıkları savaşlar bu konuda ki en acı tecrübelerdir. savaş’ın yarattığı; ölümlerden, yıkımlardan, açlıktan, bunun tam tersine çözüm olması gereken (uzun yaşamamıza, yapıcılığa ve gelişmeye, açlık sınırının kalkmasına) teknoloji sorumludur. insanlığın varlığını sürdürdüğü her alanda bulunan teknoloji artık hayatımızı kolaylaştırmak yerine, insanlığın yerini almaktadır. teknoloji kolaylık sağlaması adına değil, üretimi arttırma çabası ile hayatımızda var olmaktadır.
  2. teknolojinin bir saha olduğunu varsayarsak bu sahada insanlık kar marjından fark yemiştir. bugün elde edebileceklerimiz ile elde ettiklerimiz, gelişebileceğimiz nokta ile geliştiğimiz noktanın arasında milyarlarca ışık yılı vardır. teknoloji kelimesi artık kendisini karşılayamaz ve büyük resmi iyileştirmek yerine bireysel göz yummayı güçlendirerek faydasız teknolojiye dönüşür.
  3. eskiler techne ve arete kökü ile ilişkili kullanırmış bu kelimeyi. bir şeye teknolojik demek için işlevsellik ile estetiği birleştirilmeli. hem güzel hem işlevselse teknolojik kelimesi kullanılabilir. bir saat işlevsel ama estetik değilse teknolojik değil midir? tersi için de geçerli bu soru. böyle bir kökeni vardır bu kelimenin.