1. bugün bir haberde 'bir kez daha' karşılaştığım durumdur. bir teyzemizi tam tamına 33 defa kandırmayı başarmış ve toplamda 65bin tl'sini gasp ettiğini duyduğumda gülsem mi ağlasam mı ikilemini de yaşatmıştır ayrıca.
    ah be teyzecim.
  2. bugün ev telefonu ile başımıza gelen. uzun uzun anlatmıyorum. özet: telefonumuz ele geçirilmiş, kimlik bilgileri vs. istiyorlar ve polislermiş bunlar. inanmadık tabi. gerçek polisi aradık ama durum daha vahim. arayan numarayı verin dolandırıcılık şube müdürlüğüne başvuru yapalım. sen polissin teşkilatsın, umursamıyorsun. yönlendir bari savcılığa gidin şöyle böyle edin, telefonunuzu arayanları inceleyelim. muhakkak sinyalden bir şey çıkar, hergün kaç kişinin başına geliyor, muhakkak iz bulunur ama bence bu durum bitirilmek istenmiyor. kamu spotu çeken yönetmene verdiğin parayla bilişime yatırım yap. sonucu o vakit görürdük. boş kamu spotlarıyla millet bilinçlenmedi. kaç yıldır. yönetmene dur de, bilişimine yatırım yap.
  3. küçükken yapmıştım yani dolandırmadım da böyle çok bir kaç kişinin hesap numarası ev adresi bilmemne bilgilerini elde etmiştim. tabii bir şey yapmadım amaç insanların mallığını görmekti.
  4. yaklaşık 1 seneden fazla bir zaman önce babamın başına gelmiş bir olay.

    kendisi makine mühendisi ve ve kendisi türk mühendis ve mimar odalar birliği üyesi. çalışmış olduğu iş yeri bu kuruma aidat parası ödüyor. bir gün babamı arayıp bu yatırılan aidatların geri dağıtılacağını bildiriyor, babam başta inanmasa da çalıştığı yerden tutun bir kaç bilgisini daha paylaşınca babamda kendilerine bir sebeple kart bilgilerini veriyor ve sonrasında para çekildiğini görüyor.

    ben babama saatlerce kızıp, sinirlensem bile tabiki sonuç değişmiyor normalde babam karttan çekilen 50 tl yi bile didik didik eden biri ama basireti mi bağlanıyor ya da cahillik mi bilemem ama bizde bu mağdurlardan biri olarak yer alıyoruz ne yazıkki. tabi sonrasında kart bilgilerini kimse ile paylaşmamayı öğreniyor ama biraz geç tabi.

    dikkatli olmakta fayda var özellikle aile büyüklerinizi bu konuda tembihlemekte fayda var teknoloji ile çok içli dışlı olmadıklarından dolayı bu dolandırıcıların en büyük hedef kitlesi onlar oluyor.
  5. bu dolandiricilarin agina dusenlere cahil yada aptal gibi yakistirmalar yapilmamasi taraftariyim. karsinizda muhattap aldiginiz kisiler o kadar profesyonel calisiyor ki bir sirketin musteri hizmetlerinden daha inandirici olabiliyor. kimlik numaraniz dahil size bilgilerinizi soyleyip bankacilik sifrenizi onlara soylemeden tuslamanizi istediklerinde basiretiniz baglanabilir.

    lake of the hell arkadasin yazdiklari cok faydali ve cok guzel anlatmis. abonelik, sigorta, haber servisi vs adi altinda haberimiz olmadan o kadar cok kesinti yapiliyor ki gozunuzden kaciyor.

    basimdan gecen bir dolandiricilik anisini paylasayim. yurtdisinda yasiyorum ben ve geldigim ilk yilin sonunda bir telefon cevapladim. karsimdaki kisi ismimi ve pozisyonumu biliyordu (okulun sitesinden almis buyuk ihtimal). vergi ile ilgili bir beyanda bulunmam gerektigini ve yapmadigimi soyledi. soyledigi bir bakima dogruydu. okuldan olan gelirim ile ilgili bazi evraklari doldurup teslim etmistim ama sonrasinda takip etmemistim. tamam dedim ne yapmam gerekiyor. hesap bilgilerimi soylememi istedi. bende ben okula geleyim o zaman insan kaynaklarindan hallederim diyince hiddetlendi. ister istemez ana diliniz ingilizce olmayinca karsinizdaki kisiye dilediginiz sekilde cevap veremiyorsunuz. odemeyi bugun yapmam gerektigini soyledi ve yapmazsam polisle sorun yasayacagimi soyledi. ben birseyler oldugunu dusunup tamam deyip kapattim. tekrar tekrar arandim ve karsidaki kisi sesini yukseltip ona inanmadigim icin gercek deliller sunmaya basladi. aradigi numarayi kontrol etmemi, verdigi adresi kontrol etmemi vs. ev adresimi vermemi isteyince tedirgin olmadim degil. ev adresimi soylemelerini istedim. o zaman bagirmalar artti ve polis ile tehdit edilmeye baslandim. anladigim kadariyla international ogrencileri kandirip banka bilgilerini aliyolardi. polisin ilgili bolumunu arayip boyle bir numardan bu icerikli bir arama aldigimi korktugumu soyledim. onlarda okulun guvenligine yonlendirdiler beni. durumu anlattim ve sakin bilgilerimi vermemi soylediler. takip eden gun tum okula bir mail gitti. international ogrencilerin banka bilgilerinin istendigini ve yaklasik 100 kisinin dolandirildigini bildirdiler. ve bu konularda nasil davranmamiz gerektigini belirtiler. ben kendimi ifade edememekten muzdarip az kalsin karsidaki kisiye kanacaktim.

    turkiye'de ise bu isi daha profesyonel yapiyolar. zaten bilgilerimiz herkesin elinde ihtiyaclari olan sadece bankacilik sifrelerimiz yada guvenlik sorumuz. bazen bu dolandiricilarin sirketlerle beraber calistigini dusunmuyor degilim. bazi bankalar ve sirketler bu dolandiricilardan komisyon bile aliyor olabilir.