• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.29)
Yazar yaşar kemal
teneke - yaşar kemal
bir anadolu kasabasında, çeltikçi ağaların yönetmeliklere karşı gelerek ektikleri çeltik sıtmaya neden olur. idealist ve genç kaymakam tüm tecrübesizliğiyle, sıtmaya tutulan kasaba halkı adına ağalarla mücadeleye girişir. ancak kaymakam kasabadan, ardından teneke çalınarak sürülür. teneke idealizm ile baskın güç arasındaki mücadelenin romanıdır.


  1. yaşar kemal'in 1955 yılında yazdığı sınıf mücadelesi eksenli ilk dönem romanlarındandır.

    !---- spoiler ----!

    sınıf mücadelesi dediysem de aslında ağalar ve köylüler arasında yaşanan bir mücadele yok. ağalar devlet erkini kullanan kaymakamları kendi saflarına çekmekte, köylüler ise mecburen kaderlerine razı gelip sıtmadan kırılmaktadır. yeni gelen kaymakam köylünün yanında saf tutsa da devletin gücü ve güçlüyü seven yapısı sonunda yine baskın gelir, kaymakam sürgün yer. özetle devlet ve sermaye ne isterse o olur, insanlar ucunda ölüm olsa da buna boyun eğmelidir.

    !---- spoiler ----!
  2. mutlaka okunması gereken bir yaşar kemal şaheseri.
  3. okunacaklar listenizde mutlaka yer almalı bu kitap. kitabı okuduktan sonra tiyatrosuna gitmeniz de kitabı daha çok sevmenize neden olur.
  4. köyün ve kasabanın tanrılarina başkaldiran bir kaymakamın öyküsü.
    dckrr
  5. kitapta bir karakter vardır ki, bence oldukça ilginç bir kişidir. ilginçliği emekli bir ince memed oluşundan gelir: kürt memed ali. yıllarca dağlarda eşkıyalık yapmış, cumhuriyetin onuncu senesinde çıkarılan affıumumiyle köye yerleşmiştir. sonrasındaysa karıncayı bile incitmemiştir. köye gelen çeltik ağası okçuoğlu'na karşı daima devletten, hükumetten çare beklemeyi tercih etmiştir.

    !---- spoiler ----!

    bir gün okçuoğlu köyü suya verince zeyno ana köpürür: "herif köyü göl etti. bizi sürgün etmek için. köyde iğdiş olmamış bir tek erkek olsaydı..." köylü ile konuşma sahnesinden sonra kürt memed ali'nin yanına gidip, ona da aynen feryat eder. bunun üzerine konuşma şöyle gelişir:
    "memed ali kıvrandı: 'ne gelmişdir elimden ane! ne gelmişdir! öldir okçiyi, çıkmişdir dağe. okçi bir adem değildirkim. okçi çoook! şaşirmişem ane. ben çatlayacak. hersimden çatlayacak ben. iğdiş olmuşuz biz ane. iğdiş...'

    !---- spoiler ----!