1. google'ın python dili için hazırladığı açık kaynak kodlu matematik modelleme arayüzü. asıl amacı yapay zekanın matematik ve işlem ağırlıklı yapısını oluşturmak için kolay bir kod arayüzü sunmak, bunu yaparken de bu işler için biraz hantal kalan python'dan ziyade cpu'da at koşturma kabiliyetine sahip c kütüphaneleri kullanan bir çekirdek kullanmak. hatta ve hatta nvidia'nın cuda paketlerini kullanarak işi grafik işlemciye taşıyabiliyor. ki bu da işlemleri aşırı derecede hızlandırıyor.

    python seçmelerinin nedeni, bu işlerle uğraşan çoğu insanın aslında programcı olmaması. python yazılması ve okunması çok kolay bir dil (diğerlerine kıyasla). çoğuna sorsanız ya fizikçidir, ya matematikçidir, ya tıpçıdır, ya genetikçidir, istatistikçidir vb. işlerle uğraşıyordur. dolayısıyla o adama "araştırmanı yapabilirsin ama önce şu 5000 sayfalık c++ kitabını oku" demek abes kaçıyor.

    adından da anlaşılacağı gibi, arayüzdeki en büyük olay; bazı tensor'lar oluşturup onlar arasındaki akışı python ile modellemek. tensor'lar ve flow. evet. sonrasında da çekirdek bu tensorları arkaplanda c ile yazılmış makine koduyla işletiyor. iş emri çıkarmak gibi.

    bunun bile birazcık karmaşık olması sebebiyle, 2017 yılı itibariyle keras adında 3. parti bir projeyi kendi kapsamlarına dahil edip işleri daha da kolaylaştırmaya niyetlenmişler.