• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (7.67)
tepenin ardı - emin alper
nusret biri uysal diğeri deli fişek iki oğlunu alıp dedelerinin çiftliğine hava değişikliği olsun diye götürür. zafer askerlik sonrası yaşadığı bunalımla ne kadar içine kapanıksa, kardeşi bir o kadar laf dinlemez, haşarı bir delikanlıdır. dede faik ise kendi çiftliğinin çevresinde gezinen keçi sürüleriyle ve özellikle onların sahibi olan çobanlardan şikayetçidir. çevresinde ne olup biterse onlardan bilmektedir. nereden geldiği belli olmayan bir silah patlaması ve sonrasında yaşananlar çiftliktekilerin huzurunu büsbütün bozacaktır.


  1. bir western filmini andıran atmosferi ve mekan kullanımıyla gerilim dolu bir aile trajedisini anlatan film, sorunlarıyla yüzleşmek yerine bir düşman ve günah keçisi yaratan egemen erkek kültürünü mercek altına alıyor. yönetmen emin alper'in ilk uzun metrajlı işi olan filmin yapımcılığını ise enis kostepen ile genç yaşta hayat veda eden seyfi teoman üstlenmiş.

    2012 yapımı filmin başrollerinde tamer levent, reha özcan, mehmet özgür, berk hakman ve banu fotocan yer alıyor. çekimleri ermenek, karaman'da gerçekleştirilmiş.

    filmin senaryosunun ilk yazılan hali büyükbaba karakterini ve yörükleri içermiyordu, "büyük ölçüde savaş travması üzerineydi ve esas olarak iki kardeş arasındaki erkeklik mücadelesini konu alıyordu". ilk versiyona yapılan eleştirilerden sonra emin alper senaryo üzerinde çalışmaya devam etti. bu süreçte film "bir türkiye alegorisi, özellikle de kürt sorunu alegorisi olarak düşünülebilecek" bir nitelik kazandı.

    tepenin ardı'nı ancak yakınlarda izleyebildim ve bu kadar geç izlediğim için de hayıflandım doğrusu. son derece sağlam bir senaryo ve oyunculuk. mekan kullanımı da çok etkileyici. gerçeklerin ajitatif söylemler ile "göstere göstere" anlatılması yerine imge ve alegorilerle anlatılmasından her zaman çok daha fazla keyif alan bir sinema izleyicisi olarak filmi gerçekten çok sevdim ve emin alper'in türkiye sineması için gelecek vaat eden bir yönetmen olduğunu da söylemekte erken davranmadığımı düşünüyorum. yeni filmi abluka'yı izlemeyi sabırsızlıkla bekliyorum.
  2. gerçekçi bir filmdi. neredeyse belgesel gibi izlenebiliyor. bu tarz filmleri seviyorum özellikle bizim yönetmenler bu işte başarılı bence. dağın başında bir aile olsa da hiyerarşik bir aile düzeni kendini belli ediyor. ayrıca tepenin ardındaki köylüler dağın başında olsalar da yerleşik aileden daha fakir ve daha güçsüzler. tavsiye ederim, uygun bir vakitte izlenesi filmlerden.
    abi