• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.30)
the big lebowski - joel coen, ethan coen
herkesin dude diye hitap ettiği jeffrey lebowski günün birinde iki gagnsterin evine girip tartaklayarak borcunu ödemesini istemeleri üzerine bir başka lebowski nin daha aynı şehirde yaşadığını anlar. evine giren gangsterlerin odanın görünüşünü tamamlayan halısına işemelerine içerleyen dude, kirlenen halısını tazmin etmek için diğer lebowski nin yanına gider. bu ziyaret sonucunda işsiz dude para kazanabileceği bir iş sahibi olmuştur. sadece lebowski nin karısını kaçıranlara verilecek fidyeyi söylenen yere bırakması onu zengin bir adam yapacaktır, ancak bu plan düşünüldüğü gibi işlemeyecektir.


  1. coen kardeşlerin bana göre en güzel filmlerinden biridir. filmin kendisi insan olsa baş karakteri dude gibi olurdu diye tahmin ediyorum. bu yüzden defalarca sıkılmadan, olay örgüsünü anlamaya ihtiyaç duymadan, bir rahatlama hissiyle birlikte seyredilir.

    filmde en çok güldüğüm sahne ise dude'un "o benim kız arkadaşım değil, o benim bayan arkadaşım ve sadece döllenmesinde yardımcı oluyorum" dediği sahneydi, yazarken bile güldürüyor. ilahi biraderler.
  2. dude: walter, i love you, but sooner or later, you're going to have to face the fact you're a goddamn moron.

    ''dude doesn't mind.''
  3. konusunu sevmemiş olmama rağmen sadece muhabbeti için izlediğim ve bir daha izleyebileceğim film. spoiler veriyorum devamını okumayın izlemediyseniz.

    !---- spoiler ----!

    filmdeki her şeyin bir halı etrafında dönüyormuş gibi gösterilmesi, filmdeki gangsterlerle yapılan pazarlığı ve leboski'nin durumunu çok güzel bir şekilde bastırmış ve insanı izlerken yormayan bir film haline getirmiş.

    !---- spoiler ----!
  4. söylemeden geçiliyor
    (bkz: the man in me-bob dylan)
    iki kere kullanılmıştır bu şarkı ve insanı alıp ucurur, nazikçe indirir yere, tekrar uçmak için sabirsizlanirsiniz
  5. kül dökme sahnesiyle yardırmıstır
  6. lewandowski adli oyuncuyu getiren güzel film. 9 dakikada attigi 5 golle big lewandowski olarak anılmaya başlamiştı.
  7. coen kardeşlerin filmi.

    herkes çok komiktir der, şöyledir de böyledir der. anlata anlata bitiremezler.

    açıkçası bir iki kez hariç pek gülmedim.

    ya ben çok odunvari ve yüzeyselim ya da film komik değil.

    bilemedim şimdi.
  8. öncelikle dude karekteri ile ilgili biraz spoiler vermeliyim.

    !---- spoiler ----!

    dude, markete bornozu ile giden, 69 sentlik bi alışveriş için çek yazan, telefonlarına asla bakmayan, tek sosyal hayatı arkadaşlar ile bira içip bowling oynamak olan, esrarlı sigarasının sonunu eli yanmasın diye cımbızı yardımı ile içen, daha önce duyduğu güzel sözleri konuşurken bir araya getirip söyleyemeyen yine de kendi çapında mutlu bir hayat süren bir adamdır. çünkü herhangi bir kaygısı, sıkıntısı bulunmamaktadır. kendi içinde düzeni alt ediyor, umursamıyor.

    !---- spoiler ----!

    film kara mizah olduğundan tabiatı gereği açık seçik olana karşıtlık gösterir. dolaysız gülmecede mizahi durumların çoğu şoka ve ani değişimlere dayanırken kara mizah genellikle ironi kullanır.

    filmdeki komedi unsurunu olay odaklı arayanlar tabi ki filmden hiçbir tat alamıyorlar, çünkü film karakter odaklı bir film. bi x kahramanı yok, bir anti-kahraman var, karakteriyle diyalogları, mimikleri asla çatışmayan ve sürekli birbirini tamamlayan müthiş bir zeka ürünü olarak hazırlanmış bir anti-kahraman.

    filmin konusunun saçma olduğunu söyleyen arkadaşlara soruyorum, yukarıda bahsettiğim özelliklere sahip, hayatta en kıymetli varlığı halısı olan adamın başına daha fazla ne gelebilir ki ?

    !---- spoiler ----!

    dostum o halı odayı dolu gösteriyordu.

    !---- spoiler ----!
    d.
  9. her izlendiğinde yeni birşey farkettirip her izlendiğinde farklı sahnelere güldürebilen ender filmlerden.
  10. komedi içinde ciddi bir sinema eleştirisi barındıran harika film. halı muhabbeti, zenginlik klişeleri vs irdelenmesi gereken konular.
    abi