• izledim
    • izliyorum
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.25)
the expanse
http://www.syfy.com/theexpanse

Günümüzden yaklaşık 200 yıl sonra insanoğlu Güneş Sisteminde kolonileşmiştir. İnsanlar Dünya dışında, Ay, Mars, Kuiper Kuşağı; Jüpiterin uyduları olan Ganymede, Io, Europa, Callisto; Satürn'ün uydusu Phoebe ve Uranüs'ün uydusu Titania; Ceres ve Eros cüce gezegenleri ile irili ufaklı uzay üslerinde yerleşimler kurmuştur.

İnsanoğlu; Dünya, Mars ve Dış Gezegenler İttifak olarak 3 fraksiyona ayrılmıştır. Güneş sisteminde diplomatik gerginliğin arttığı günlerde Dış Gezegenler İttifakına kayıtlı Canterbury Su üretim gemisi, Scopuli gemisinden acil yardım çağrısı alır. Scopuli mürettebatının içerisinde güneş sistemindeki en güçlü ve zengin şirketin sahibinin kızı Julie Mao'da bulunmaktadır.

Cantenbury ekibinin acil yardım çağrısını kontrol etmesiyle insanlık tarihinin en büyük komplosu başlar.


  1. enginlik serisi olarak türkçeye de çevrilmiş bilim kurgu kitap serisinin televizyon dizisidir.

    insanlığın kolonileşmesiyle emek ve üretim dünya'ya sığmamış güneş sistemine taşmıştır. bugün tıpkı dünyanın atölyesi çin nasıl ucuz emek ve üretim üssüyse 200 yıl sonra da dış cüce gezegenler, büyük abileri mars ve dünya arasındaki sömürge gerilimi arasında sıkışıp kalmıştır. hikaye sermaye ve kaynak paylaşımı ve gelir adaletsizlikleri konusunda gerilimler üzerinden şekilleniyor. bu yüzden diziyi izleyecekseniz yüzeysel bir hikaye ile değil geniş bir evrenle karşılaşacaksınız.

    ha bir de the expanse, bilim kurgu üzerine çalışmaların bıçak gibi kestiği günümüzde ilaç gibi gelmiştir. 10 bölüm süren 1. sezonunun ardından 2. sezon onayının da gelmesiyle yüreklere su serpmiştir.
  2. film tadinda olusu ayrintilari kesinlikle izlenmesi gereken bir dizi ..
    belit
  3. ilk ve son iki bölümüne çalışılmış, arası koy verilmiş dizilerden biri daha. cast ajansından çıkma, neredeyse ifadesiz, salt poz kesen tipler; baz hikayedeki karakter ve felsefeyi, geçtim layıkıyla yansıtmayı yalan yanlış aktarıyor. birçok diyalog ve sosyal ilişki ana hikayeden kopuk, alelade ve aşırı magazinel.

    hikaye, diğer gelecek betimlerinin aksine aşk, tutku, hırs gibi duyguları fazlasıyla içselleştirmiş. ancak yönetimsel eksikliğin beraberi oyuncu/tipleme tercihi ve karakter atamalarındaki hatalardan dolayı bu ihtirasları hissettirmeyi başaramıyor. örneğin yer çekimsiz ortamda yetişen kuşaklılar neslinin, bulundukları ortamın getirisi vücut yapıları hikayenin önemli parçalarından. normalden biraz daha uzun boylu insanları bu rollere yerleştirmek yapıyı ifade etmede yeterli olmamış. bu gibi detayları aktarmaktan neden çekinmişler anlamadım.

    oysa baz hikaye yakın dönemin kayda değer ileri evren düzeni görüşlerinden. politik altlığı kütle çekimsiz ortamda dahi yere sağlam basıyor. ancak bunları göz ardı ederek diziye, yani kurgu ve diyaloglara baktığımızda bu doygunluğu göremiyoruz. özelikle dizide bio silah olarak yansıtılan gizemli varlığa dair söylemler çok özensiz. hikayenin belki de baş rol oyuncusu bu gizemli varlık, kitapta bilimsel ve felsefi açıdan çok daha dolu bir altlığa sahip.

    dizinin yer çekimsiz ortam ve teknoloji betimleri ise heyecan verici. iletişim ve ulaşım araçları, uzay üsleri hiç aşırıya ve tutarsızlığa kaçmadan muazzam görsel ve mimari ihtişam sunuyor. ancak makyaj ve kostüm tasarımı için benzer yenileşimci tavrı göremiyoruz.

    tüm bu izlenimler doğrultusunda benim düştüğüm tez canlılığa düşmeden; önce serinin okunarak kurgunun özümsenmesini, ardından görsel teyit adına dizinin izlenmesini tavsiye ederim.

    2 şubat'ta sezon finalini yapan dizinin ikinci sezonu 2017 ocak ayında başlayacak.