• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.38)
the great gatsby - baz luhrmann
yazar olma basamaklarını tırmanan nick carraway 1920'lerde eğlence hayatının gözdesi konumuna yükselen new york'a gelir. kendi amerikan rüyasının peşindeyken tesadüfen milyoner jay gatsby ve onun çevresiyle yolları kesişir. carraway'nin alkolün su gibi aktığı, göz kamaştırıcı partilerle tanışması fazla zaman almaz. öte yandan bu büyülü amerikan rüyasının çöküşü de yaklaşmaktadır. dışarıdan görkemli görünen bu hayatın örtbas etmeye çalıştığı gerçekler su yüzüne çıkacaktır...(beyazperde.com)


  1. f. scott fitzgerald'ın romanından uyarlama, baş rolünde leonardo dicaprio'nun olduğu , 2 oscarlı 2013 yapımı 143 dakikalık film.
    xama
  2. en başarılı kitap uyarlamasının yapıldığı sayılı filmlerden bir tanesidir. kitabını okuduktan sonra izlenirse tadından yenmez, o derece yani.
  3. kitabini daha once okumama ragmen film uyarlamasinin kitabindan cok daha guzel oldugunu dusundugum yapit.
    nagan
  4. filmin jeneriğinden tutunda mekanların mimarisi ve hatta kostümlere kadar art deco sanat ve tasarım akımı hakim olmuştur. mimari alanında diğer örnekler ankara tren garı, rockefeller center ve empire state binası'dır.
  5. filmdeki parti sahneleri mükemmel, parti denilince benim hayalimde bile bu kadar iyisi oluşmuyor :)
  6. kitabını okudum. açıkçası film hakkındaki bazı olumsuz yorumları görünce de çekindim izlemeye.

    ancak iyi ki izlemişim diyorum, her zaman kitabın daha fazla his yaratabileceğini düşünsem de sanırım kitabını severek okuduğum ve uyarlamasını bu kadar beğenebildiğim tek film. üstelik ciddi anlamda kitabı okurken hayalimde dahi zor yaşatabildiğim bölümleri hayallerimi tatmin edebilecek sahnelerle somutlaştırmışlar. rahatsızlık uyandırmayacak seviye de absürtlük de güzellik katmış filme.

    filmin konusu hakkında bir değerlendirme yapmayacağım.

    !---- spoiler ----!

    sözüm leonardo di caprio'ya;

    o nasıl sevdiğine bakış, sevdiğini görme arifesinde nasıl bir heyecanlanma, eli ayağı titremedir.

    !---- spoiler ----!

    ve son olarak gatsby'e hediye ediyorum.

    (bkz: forget her - jeff buckley)