• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (7.82)
the imitation game - morten tyldum
ikinci dünya savaşı boyunca alman enigma kodunun kırılmasında çok önemli bir rol oynadığı için savaş kahramanı sayılan ingiliz matematikçi ve efsanevî kriptolog alan turing'in gerçek hayat hikâyesinden uyarlanmıştır.

yönetmen: morten tyldum

yapım: 2014 / ingiltere/ 114 dakika

oyuncular: benedict cumberbatch, keira knightley, matthew goode

tür: biyografi drama gerilim savaş


  1. bilindik based on a true story batı filmi kalıbıyla bitirilmiş ve izleyicinin dikkatinin en dağıldığı anda bir esere dayandığı belirtilmiş olan, -ki çevremdeki birçok kişi aralarında akademisyleneri de barındıran güruh tarafından gerçek hikayeye dayanıyor sanılıyor- aynı zamanda en sevdiğim oyuncunun başrol oyuncusu olduğu film. neden herkes öyle sanıyor sebebini bilmiyorum. hoş film.
  2. sherlock dizisinden bildiğim ve takdir ettiğim benedict reyizin filmi diye izlediğim ,film bazında pek bi tad alamadığım ancak benedicte bu rolün de cuk diye oturduğunu da yadsıyamayacağım film.kiera'nın da oyuncuğu biraz eksik kalmış gibi ama odağın başrolde olduğu bir film olduğundan bu da normal diyorum.
  3. tam anlamı ile bir iade-i itibar biyografisi , turing test modern bilgisayarlar bir kere daha teşekkürler alan turing
  4. az önce izlediğim yorumunu sıcağı sıcağına girmek istediğim morten tyldum filmi. ilk izlenimlerim aşırı bir şekilde a beautiful mind ı hatırlatması oldu, ve tabiki de bu benzerlik hoş olmadı. russell crowe oyunculuğunu arıyor insan,gerçekten filmi hissettim dediğim sahne yok denecek kadar azdı. senaryo kesinlikle eksik, homoseksüelliğin ezilmesi üzerinden prim yapılmaya çalışılmış sadece bu var, savaş mı var insanlar mı ölüyor, karakterlerin çelişkileri yahu ne bileyim adamın abisi ölüyor yahu; ya ben çok robotlaştım ya da cidden senaryo oyunculuk bir şey eksik bu filmde. belki de a beautiful mind a çok benzettiğim için bu ön yargılarım. kısaca özetlemek gerekirse çok fazla beklenti içine girmeden, izlense de olur izlenmese de dediğim bir film.
    r2-d2
  5. filmin geçtiği tarihi filmden nazileri ve enigmayı, bir iki ara sahneyi ve istasyondaki az sayıdaki askeri görmeden anlamanızın imkansız oksupu film. sadece kardeşim o gemide çıkışlı sahne biraz ümit verdi, evet o dönemi yaşayacağız dedi ancak ne yazık ki olmadı.

    filmdeki konu ve savaş yeterince iç içe değil gibi geldi. halbuki savaşın etkisi daha net anlaşılsa, o makinanın çalışmasının ne kadar önemli olduğunu biraz da komutanın bakış açısından göstermek de gerekiyormuş sanki.

    bunun dışında r2-d2'nin de dediği gibi oyunculuklar ödüllük değil. hatta olmamış bile diyebilirsin. yine de belli başlı replikleriyle beni kazanmıştır.

    çok fazla beklentiye girmeden izlenmeli..

    ->sır saklama konusunda birkaç tavsiye.
    ilk etapta bilmiyorsanız çok daha kolaydır.
  6. son zamanlarda izlediğim en sağlam filmlerdendi. indirmiştim ama fırsat olmamıştı boşluk bulunca izliyim dedim ve keşke daha önce izleseymişim dedim.

    özellikle (bkz: benedict cumberbatch) oyunculuğu top seviyeye çıkarmış. ekip olarakta çok başarılıydı ama (bkz: alan turing) rolü altından çok güzel kalkmış.

    !---- spoiler ----!

    2. dünya savaşı zamanında geçiyor ama savaş sahnesi pek yok o sebeple savaş filmi diye düşünüp izlememezlik yapmayın kesinlikle. turing testi ve enigma hakkında bir kaç bilgim vardı ama bu film sayesinde tamamen oturdu kafamda. bu kadar zeki, bilim dünyasında öncü sayılan şeylere imza atan birinin sonunun böyle olması ayrı üzücü. alan turing de öldükten sonra kıymete binenlerden maalesef.

    !---- spoiler ----!
  7. izlediğim en iyi biyografidir diyebilirim. hem film hem de turing muhteşem.
  8. turing' in maruz kaldığı muamele çok adaletsizce. öte yandan film başarılı ve izlemeye değer.
    nejat
  9. çok sağlam bir film tavsiye ederim.
  10. sadece keira knightley için bile izlenebilir. nedense bayılıyorum ben bu kadına.