• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (7.50)
the lord of the rings - ralph bakshi
kült haline gelmiş the lord of the rings serisinin 1978 yapımı animasyonu.


  1. rotoscoping yöntem kullanılarak yapılmış animasyon oldukça ilginç ve bir o kadar ilginç bir çekim hikayesi var. öncelikle söyleyeyim hikaye yarım kalmış. ralph bakshi'nin bir röportajına göre en başından beri 3 filmlik seri olarak planlıyormuş. disney yapmamış. ardından kendi deyimiyle hemen karşıdaki odada bulunan mgm stüdyoları bürosuna gitmiş. proje çekilirken mgm yöneticisi başka bir sebepten kovulmuş ve yerine yeni gelen arkadaş da "yav gardaşım yüzük müzük hep boş işler bunlar" diyerek projeyi iptal etmiş. ralph abimiz de daha önce beraber çalıştığı ve Fritz The Cat ile çok büyük paralar kazandırdığı Saul Zaentz'i arayıp durumu izah etmiş. o da kabul etmiş ve ilk film öyle çıkmış.

    bu yüzden film dan diye ortada bırakan bir şekilde bitiyor. yıllar yılı bunun acısını çekmiş adam. proje, farklı imkanlarla ortasındayken yeniden çekilmek zorunda kalmasa, maddi imkan yeterli olsa daha da çekermiş adam. yani projeyi yaparken bile değiştirmek istediği yerleri değiştirememiş.

    ha disney bu arada yapacakmış aslında filmi, lakin şöyle; senarist John Boorman abimiz demiş ki "al lan ralph bak 3 kitabı ben daralttım, arada farklı karakterler ekleyip çıkardım, ha bir de bazı yerleri çekerken yazarız". ralph de olur mu lan öyle şey demiş. tolkien in dediklerinin dışına çıkılmayacak. ayrıca tek film nasıl olsun, en konsantre haliyle bile en az üç film, deyince disney de kusura bakma gardaş bizim kitapları okuyacak vaktimiz yok demiş. gerçekten de "kitapları okuyacak vaktimiz yok" demişler bu arada.

    bana filmlerden sonra tekrar bu heyecanı yaşattı mı evet yaşattı. bazı göndermeleri, kısa kesilen yerleri falan hemen anlıyor insan artık iyiden iyiye külliyata biraz hakim olunca. bazı yerler de gereksizce uzun. yani 2 dakika boyunca aynı yavaşlatılmış sekansı seyrettirerek bizi yükseltmek ya da çekmek istediği dünyaya sokamamış abimiz. gel gelelim tuhaf bir şekilde boromir'in ölümü beni bu versiyonda çok daha fazla etkiledi.

    velhasıl sevenin izlemesi gereken güzel bir yapım.