• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.68)
the shawshank redemption - frank darabont
genç ve başarılı bir bankacı olan andy dufresne, karısını ve onun sevgilisini öldürmek suçundan ömür boyu hapse mahkum edilir ve shawshank hapishanesine gönderilir.


  1. hapishane müdürünün andy nin hücresine gelip de boş olduğunu gördükten sonra sabundan yapılmış satranç taşlarını duvara fırlatmanın akabinde perde dışına bakışla görülen şaşırma ifadesinde o geçmeyen saniyeler bana resmen yıllarca süren sahne gibi gelmiştir. ayrıca azimle işeyen duvarı deler sözünün çıkış noktası olan aşmış film. star tv nin dublajı tadından yenmez. ayrıca andy dufresne dönemin mektuplu hackerlarından biridir.
  2. özgürlükle ilk insanın sudan çıkış anını bir tutarak sağlam bir metafora imza atmış filmdir.
    abi
  3. morgan freeman ve tim robbins şaheseri.
    2 dost: red ve andy. bir hapishane. güzel bir kurgu. birazcık da sosyal mesaj kaygısı güden bişiy.

    can alan repliği: brooks was here, so was red.
    kuz
  4. iyi bir film olduğu su götürmez bir gerçek ama birinciliği hakkettiğini düşünmüyorum.
  5. birinci sırayı hak etmediğini söyleyenlere hangi film birinci olmalıdır diye sormak istediğim filmdir.

    zaten en güzel, en iyi film diye bir şey olamaz. olay insanların beğenisinde bitiyor. godfather bu filmden güzel diyorsun. ne açıdan? neye göre?
    kup
  6. bu film yerine hangi film birinci olmalıdır diye soranlara iyi, kötü ve çirkin diye cevap vermek istiyorum. müzik ve senaryo açısından bu filmden çok daha iyidir. oyunculuklar denk desek clint eastwood puro içisiyle noktayı koyar. her gün yeni hesap açıp bu filme 1 oy veriyorum iyi kötü çirkine ise 10.
    duras
  7. şu yorumda zarar ettiğini okuduğumda hayli şaşırdım. demek ki o dönem sinemalarda 2. 3. film olarak gösterime girmiş. sonradan değeri anlaşılanlardan olabilir.
    abi
  8. sinemalarda 2., 3. film olarak gösterime girmemiş; cahil amerikalının filmin adından hiçbir şey anlamadığı, belgesellerindeki röportajlarda mevcut. daha adından kaybediyor kağıt üzerinde. finali ön gösterimde ek bir sahne ile değiştiriliyor, vesaire. çift cd'lik dvd'sinin izlenmesini tavsiye ediyorum keyifli bilgilerle filmden alınan tadın yükselmesi adına.
  9. tekrar tekrar izlenmesi gereken bir film. bunun için içinde kitap ve kütüphanenin öneminin vurgulanması bile yeterlidir bence. listelerde kaçıncı olduğunun bir önemi yok.
    filmi izlediğinizde azmin zaferini, umudun önemini, müziğin evrenselliğini, dostluğun değerini ve her daim bir şekilde birilerinin başına gelen haksızlığa uğramayı görürsünüz.

    andy, hapishaneye kütüphane kurmak için şehir senatosuna 6 yıl boyunca her hafta bir mektup yazar. sonunda hedefine ulaşır. geniş bir kütüphane kurulur. hapishaneye kitaplarla birlikte plaklar da gelir.

    andy bir gün her türlü cezalandırılmayı göze alarak hapishaneye müzik yayını yapar. herkes şaşırır, ne yapıyorsa bırakır ve müziğe kulak kesilir. filmin bana göre en güzel yeri, tüyleri diken diken eden sahnesi burası. müziğin gücü. bu sırada morgan freeman'ın söylediği şu sözler sahnenin etkisini daha da artırır: "o gün o iki italyan bayan ne hakkında şarkı söylüyordu bilmiyorum. bilmek de istemiyorum. bazı şeyler çok araştırılmamalıdır. "
  10. hayatımda izlediğim en iyi 3 film arasındadır.