• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.68)
the shawshank redemption - frank darabont
genç ve başarılı bir bankacı olan andy dufresne, karısını ve onun sevgilisini öldürmek suçundan ömür boyu hapse mahkum edilir ve shawshank hapishanesine gönderilir.


  1. uzun bir süre canımız sıkıldıkça hadi bir shawshank patlatalım deyip yüz kere izlediğimiz filmdir. çok iyidir,canım film.
    mavi
  2. bu filmi kötü bulabilen kişinin cidden bir filmde aradığı yegane şeyin patlayan arabalar, silahlı çatışmalar ve bolca cinsellik olduğunu söyleyebiliriz. başlama anından son sahnesine kadar her bölümde hakkını veren bir film. ki o kadar insanın da puan verip bu filmi imdb2de 1 numaraya taşımış olması da bunun en büyük kanıtıdır. yüzlerce kez izlenip bıkılmayacak, iyi film sorana ilk tavsiye edilecek filmdir benim dağarcığımda...
  3. birinci sırayı hak edip etmeyeceğini söyleyebilecek kadar yetkin bir insan olmasam da, bu filmin neden birinci sırada olduğuna dair teorilerim yok değil.
    kendimden örnek verirsem;
    patlamalı uçmalı arabalı tabir ettiğiniz filmleri oylarken, film boyu heyecanımı dorukta tutup tutamadığına bakıyorum. kovalamaca sahneleri, patlamalar vb. bana gerçekçi geldi mi gelmedi mi onu terazimde tartıyorum. velhasıl, gerçek hayatta çok görülmeyen şeylerin gerçek hayata uygun olup olmadığını ölçüyorum. hergün araba kovalamacası yaşayıp ardından uçurumdan uçup araba patlamadan hemen önce yan camdan çıktığım için çoğu filmden not kırıyorum. bu filmlerde önden hazırlanmış beklentiler var.
    -neymiş abi film?
    +abi ileri sürüş tekniği uzmanı hikmet, banka soyup araba patlatıyor, bütçe acaip. çekiminde 300 araç pert olmuş.
    -vuuu!
    bolca cinsellik içeren bir film izlediysem ve oy vereceksem, öncelikle beklentimi kendime sormam gerekiyor. eğer filmden erotik bir tat almak istiyorsam ve film pornografiye doğru kaydıysa not kırıyorum, aradığım erotizmin altında kaldığına inanıyorsam, suçu kendimde buluyorum, film sanatsalmış diyerek tam not veriyorum. duygusal olsun, doğal akış içerisinde bazı sevişme sahneleri de olacak elbette ki neyi kimden saklıyoruz kafasındaysam, sevişme sahnelerinden daha çok öpüşme sahnelerine ve bu öpüşmeye yol açan hazırlık sahnelerine odaklanıyorum. sevişmeden önceki ilk öpüşme önemli benim için zira. aradaki diyalogların samimi olması, devamlı kasıntı aforizmaların havalarda uçmaması da gerekli özellikler. bu alanda da çoğu filmden not kırıyorum. yine beklenti var bu filmlerde;
    -neymiş abi film?
    +acaip cesur sahneler varmış. lezbiyen ilişkinin ortasında kalmış bir homoseksüel erkeğin dramı. filmin yarısı yatakta geçiyormuş.
    -vaaay!
    en sevdiğim alana geldik; bilim kurgu ve fantastik filmler; sinema benim için gerçek hayattan uzaklaşıp kendi evrenimi kurabileceğim bir dünya olmalı. o yüzden bu türe ilgim her zaman daha fazla olmuştur. film beni gerçek dünyadan uzaklaştırırken alışageldiğim gerçeklikten de koparmamalı. köklendiği bir mit, kitap, genel inanış veya bilimsel teori varsa o film benim için bir puan önde başlıyor. kalanlar efekt, hikaye örgüsü, sürdürülebilirlik gibi kriterler. pek çoğundan puan kırarım, ama belli bir çaba gördüysem 7-8 puanın altına da düşmem. beklenti bitmez;
    - neymiş abi film?
    +abi yunan mitolojisiyle uzay bilimini birleştiriyormuş. zeus aslında marslıymış.
    -get lan!
    gelelim shawshank redemption tarzındaki filmlere. bunlar hangi kategoriye girer bilmiyorum, kendimce isimlendirirsem, gerçek kesit filmleri diyeyim. gerçek hayattan alınmış gibi duran veya gerçekten öyle olan filmler. "benim başıma gelseydi ne yapardım?" sorusunu sorduran filmler. bu film de bize onu sorgulatıyor. ana karakterde herkes kendinden birşeyler buluyor, yaşlılar için evin bir oğlu, gençler için bir abi oluyor andy. ve filmin sonunda da öyle bir ters köşe yapıyor ki, her evden aynı sesler yükseliyor: "helal olsun abime", "ah oğlum ah, ne çektin ama kurtuluşu sen de hakettin" herkes ana karakter için seviniyor. herkes ona hak veriyor. şüphesiz, tertemiz bir sonla bitiyor film. bu duygular içerisinde oy vermeye gidiyoruz, verdiğimiz puan ya 9 oluyor ya da 10. çünkü bu tip filmlerde filme başlamadan önce peşin bir beklenti yok.
    -neymiş abi film?
    +bankacı mı ne hapse giriyomuş
    -hadi bakalım.
  4. iyi bir film olduğu su götürmez bir gerçek ama birinciliği hakkettiğini düşünmüyorum.
  5. bu film yerine hangi film birinci olmalıdır diye soranlara iyi, kötü ve çirkin diye cevap vermek istiyorum. müzik ve senaryo açısından bu filmden çok daha iyidir. oyunculuklar denk desek clint eastwood puro içisiyle noktayı koyar. her gün yeni hesap açıp bu filme 1 oy veriyorum iyi kötü çirkine ise 10.
    duras
  6. tekrar tekrar izlenmesi gereken bir film. bunun için içinde kitap ve kütüphanenin öneminin vurgulanması bile yeterlidir bence. listelerde kaçıncı olduğunun bir önemi yok.
    filmi izlediğinizde azmin zaferini, umudun önemini, müziğin evrenselliğini, dostluğun değerini ve her daim bir şekilde birilerinin başına gelen haksızlığa uğramayı görürsünüz.

    andy, hapishaneye kütüphane kurmak için şehir senatosuna 6 yıl boyunca her hafta bir mektup yazar. sonunda hedefine ulaşır. geniş bir kütüphane kurulur. hapishaneye kitaplarla birlikte plaklar da gelir.

    andy bir gün her türlü cezalandırılmayı göze alarak hapishaneye müzik yayını yapar. herkes şaşırır, ne yapıyorsa bırakır ve müziğe kulak kesilir. filmin bana göre en güzel yeri, tüyleri diken diken eden sahnesi burası. müziğin gücü. bu sırada morgan freeman'ın söylediği şu sözler sahnenin etkisini daha da artırır: "o gün o iki italyan bayan ne hakkında şarkı söylüyordu bilmiyorum. bilmek de istemiyorum. bazı şeyler çok araştırılmamalıdır. "
  7. film ile ilgili söyleyecek tek cümlemize var: her saniyesinde sizi filmin içinde tutmayı başarmış bir başyapıt. ama bu kadar eleştirilmesi tamamen imdb birinciliğidir. eğer bu film imdb'nin zirvesinde değil de ilk 10-20-25 sıra içinde yer alsaydı herkes filmi öve öve bitiremeyecek ve bu tartışmalar da bitecekti, indirin şu filmi listenin tepesinden de hem film rahatlasın hem de bu sinemaseverler neymiş yahu bu imdb listesi zirvesinin ağırlığı...
  8. her en listesinde çıkan kavganın sinemadaki anası.
  9. özgürlükle ilk insanın sudan çıkış anını bir tutarak sağlam bir metafora imza atmış filmdir.
    abi
  10. birinci sırayı hak etmediğini söyleyenlere hangi film birinci olmalıdır diye sormak istediğim filmdir.

    zaten en güzel, en iyi film diye bir şey olamaz. olay insanların beğenisinde bitiyor. godfather bu filmden güzel diyorsun. ne açıdan? neye göre?
    kup