1. 2008'de braid ile bağımsız oyun dalgasının başını çeken ve kült statüsüne yerleşen jonathan blow'un (ve kurduğu thekla oyun stüdyosunun) ikinci oyunu. ocak 2016'da satışa çıktı.

    çarpıcı güzellikte bir adada geçen, estetik açısından zengin fakat hikaye açısından pek dayanıksız bir puzzle oyunu the witness. adaya serpiştirilmiş ses kayıt cihazları ve zorlukla ortaya çıkarılan video kayıtları olsa da, bunlar da anlatı namına pek bir şey vermiyor. bütün adaçevresel anlatım akılda tutularak tasarlanmış fakat ne anlatacağına karar verememiş gibi duruyor. yine de the witness'ın adasında gezip tekne ile etrafında tur atmak bir oyunda yapabileceğiniz en etkileyici şeylerden biri olabilir.

    öte yandan oyunun asıl parçası, yani puzzlelar, braid'de olduğu gibi yine çok kuvvetli ve bütünlüklü bir yaklaşımın ürünü. puzzleları "çeşitli panolarda belirli kurallara uyarak bir yerden bir yere giden çizgiler çizmece" olarak tanımlayabiliriz fakat bu oyunun tasarımındaki derinliği (ve açıkçası oyundaki bazı sürprizleri) göz ardı etmek olur. buna ek olarak bu oyunun da yine braid gibi oynayana kafayı çizdirdikten sonra bir anda yüreğini hayret ve şaşkınlıkla dolduracak kadar yükseltebildiğini eklemek gerek.

    oyunla ilgili bir fikir sahibi olmak için çıkış trailerını izleyebilirsiniz, fakat gördüğünüz size yeterli gelmese bile bilin ki oyuncuyu şaşırtacak (hatta oyunu oynayanların çoğunun henüz görmemiş olabileceği) pek çok şeyle dolu bir oyun the witness.