• youreads puanı (9.67)


  1. steve cutts animasyonlarından birine mutlaka bir yerlerde rastlamış olmalısınız. bolca paylaşılan videolar sosyal medyada. "bu bizim dünyamız" adlı animasyonu (sanatçının kendi verdiği isim mi emin olamıyorum ama) bu sabah izledim ve "hal-i pür melalimiz" diyerek paylaşmak istiyorum.

    ilgilisine başka videolar için: steve cutts
  2. cep telefonu bağımlılığı ya da sosyal medya bağımlılığı da denilebilir, bu konuları eleştirmenin ötesine geçmenin vakti geldi diye düşünüyorum. bu kadar gündemimizde, her anımızda olan bir konuyu herkes telefona bağımlı duyarsız yalnız mutsuz diyerek geçiştirmemeliyiz.

    öncelikle olarak neyi eleştirdiğimizi bilmeliyiz. burada bazı seçenekler var; boşuna zaman geçiriyor olmak, gerçeklerden uzaklaşmak, samimiyetsiz ilişkiler kuruyor olmak, sohbet etmiyor olmak, yalan yanlış bilgilerle dolmak vs.

    sosyal medyadan önce bunlardan hangileri yoktu ne değişti diyerek devam etmek lazım. bir kere televizyon oldukça uzun bir zamandır hayatımızda. telefonun abisi dedesi hatta. bir dönem sürekli televizyon eleştirildi. aile sohbetini engellediği, insanları uyuttuğu, kandırdığı söylendi durdu. filmlere de bolca konu oldu. sonrasında yerini telefona bırakıp uzaklaştı. insanlar artık tv olmadığında alternatif bulabiliyorlar. çok da önemli olmayabiliyor. yine de her akşamın dizisi, haber bülteni, futbol maçları var elbette. olmayan şey eleştiri. tv eleştirisini çok fazla duymuyorum artık. hep sosyal medya ve telefon eleştirisi var gündemde.

    televizyondan önce ne vardı? tv öncesinde en başta sayılan eleştiri maddeleri yerinde ne vardı. insanlar birbirleriyle sohbet mi ediyorlardı, vakitlerini dolu dolu mu geçiriyorlardı. ilişkiler çok mu samimiydi. olayı neydi tam olarak teknoloji olmayan yılların? bunu bilmek gerekiyor eleştirmek için.

    çok eski zamanlarda da orta oyunları, tiyatrolar, kıraathaneler vardı. boşuna zaman geçirmek buğdayın depolanmasına kadar gider. kışlık yemeğin varsa, yatacak yerin varsa, savaşta değilsen napcan? cevap en sevdiğim felsefe teriminde: oyalanmak

    insanlar oyalanıyor, öyle ya da böyle kimisi opera dinler kimisi facebook kaydırır. dostlukların gerçek olmaması nedenini telefona baglarsak vay halimize. sohbet etmiyor olmayı suna buna bağlamayız, konu açılmamıştır, daha iyi bir seçenek haline gelmemiştir.

    çok çetrefilli bir konu olduğu için yazmaya bile yoruluyorum. dün olup bugün olmayan nedir diye sorup bırakayım.

    insanlar aslında çağlardan beri kendinden uzaklaşmayı seviyor, yolu ne olursa olsun rahatlama kendinden uzakta bir yerde bulunuyor. oyalanmayın diyenler kendinizle yüzleşin mi demek istiyor? napcaz kendimizle peki bunu tartışmak lazım.
    abi