1. yarın sabah gireceğim kariyerim açısından oldukça önemli olan sınav. dört kısımdan oluşur; reading, listening, writing, speaking.

    bu enrty yarından sonra daha ayrıntılı bilgi içerecektir.

    sınav sonrası edit: gerekli prosedürlerden sonra saat 10 itibariyle sınava başladım. reading kısmında 4 reading denk geldi. eğer dedikleri gibi 4 gelirse kötü olanı puanlamıyorlarsa (konu hakkında net bilgisi olan biri varsa lütfen rahatsız etsin beni) bu benim için iyi olacak. çünkü normal de essay örneklerimi iki dakka da çerez gibi çözerken ağır ve zorlayıcı geldi. genel de bütün parçayı okuyup anlayıp soruları öyle çözmeyi seçerdim ama baktım ki okuyarak çok vakit kaybederim vazgeçip sınav esnasında strateji değiştirmek zorunda kaldım. kendime en çok güvendiğim kısım listening idi burada fazladan yapıp diğer eksileri tamamlamayı düşünüyordum . nitekim örneklerde %90 yapıyordum lakin sınavda beni en çok hayal kırıklığına uğratan kısım bu oldu. 6 parçadan ikisini neredeyse tamamıyla kaçırdım. sebebini bende bilmiyorum. 3. parçadan sonra bağlantı problemi oldu ve 40 dakka bunun için ara verdim etkisi var mıdır diye düşünüyorum ama bahane üretmek gibi geliyro biraz. sonrasında speaking e başladım. bu kısımda şöyle bir avantajım oldu. arızadan dolayı bu kısmı herkes benden önce bitirmişti kelimelerim diğerleriyle karışmadı. beklediğimden iyi geçen kısım şükür ki bu oldu -iddialı konuşmak istemiyorum tabi çünkü puanlamanın ne şekilde olacağını bilemem- dinlemeleri rahatlıkla anladım ve çok akıcı olmasada cevap verdim süreyi de efektif kullandım sayılır. son olarak writing kısmında okuma ve dinleme parçasına bağlı olan integrated writing sorusuna yine iyi cevap verdiğimi düşünüyorum bütün noktaları anlayıp ona göre cevap verdim lakin bağımsız essay kısmında aynı başarıyı gösterdiğim söylenemez çünkü yaptığım denemelerde olduğu gibi bunda da süre sıkıntısı çektim ve düzgün argümanlar bulamadım çok basit bir dille hızlıca yazdım. açıkçası konu da berbat bi konuydu bunun etkisi çok büyük bu kısımda bunu bi bahane olarak görmeyin bu bir gerçek arkadaşlar. bir de adettendir skor tahmini yapayım.
    reading: 17
    listening:18
    speaking: 19
    writing:18
    total: 72
    istenilen skor maalesef 85. heyecanla bekliyoruz.

    skor:79
  2. sadece ingilizce seviyenizi değil aynı zamanda sabrınızı da ölçen sınav. 4 bölümden oluşur. sırasıyla reading, listening, speaking ve writing. 4 saat civarı sürer. ilk iki bölümden sonra 10 dakika aranız olur. tuvalete gidip elinizi yüzünüzü yıkadıktan sonra kalan sürede kendinizi motive edersiniz. ya reading ya da listeningde size sorulan bir part değerlendirilmez fakat siz bu partın hangisi olduğunu bilmezsiniz. eğer şanslıysanız bu part listeningde gelir çünkü reading gerçek anlamda insanı yorar. ilk ikisinde readingde gelip üçüncüde listeningde gelince gerekli puanı almıştım. 3 sınava da amerikada dil okuluna giderken girdim. bir de şöyle bir saçmalık vardır. sınav sabah saat 8de başlar fakat herkes sınav olunacak odaya sırayla alınır. siz sınava başlarsınız, ilerlerken odaya sürekli diğer insanlar girmeye devam eder. en kötüsü siz writingdeyken etrafınızdaki insanların speakingde olmasıdır. tüm konsantrasyonunuz gider. bitse de gidim artık şurdan diye düşünürsünüz. ingilizcesi çok iyi olmayanlar için zor bir süreçtir toefl ibt. adaleti yoktur bir de, sizden daha kötü bir ingilizceye sahip olduğuna inandığınız arkadaşınız sizden daha yüksek bir puan alabilir.

    sınavın en başında mikrofonunuzu test etmek amacıyla bilgisayarda kısa bir yazı çıkar. o anın heyecanıyla o yazıyı anlamayabilirsiniz. sizden yapmanız beklenen yaşadığınız şehri anlatmanızdır çünkü o yazının en sonunda size ''describe the city you live in'' denir. fakat ilk kez giren insanların neredeyse hepsi bu cümleyi tekrar etmek gerekiyormuş gibi sürekli describe the city you live in der. arka arkaya belki de 30 defa. sınava daha önce girip de aynı hataya düşmüş insanlar da gülümseyerek bakar sanki kendi yapmamış gibi. bu duruma düşmek daha sonradan öğrendiğinizde biraz utandırabilir. o yüzden kısaca yaşadığım şehir çok güzeldir diyip geçin.
  3. bir sene içerisinde girmeyi düşündüğüm sınavdır. varsa güzel kaynak, site mesaj kutuma gelinmesi önemle rica olunur.

    daha önce etsnin toefl itp'sine gimiştim. ibt'yi de biliyorum ama hiç ciddi hazırlanmadım.
  4. (bkz: memrise) ile kelime çalışıp, (bkz: lingualeo) ile listening kasarak şimdiden düşük tempoda çalışmaya başladığım sınavdır. writing ile alakalı önerilere açığım.
  5. notefull.com adresinde writing ve speaking taktiklerinin oldukça faydalı olduğu site. listening için de aynı sitenin paketini almıştım. faydalı oldu mu oldu.

    ama özellikle listening de zorlanan arkadaşlar için (ki listening, reading dışında tüm bölümlerde karşınıza çıkıyor) notefull'un alıştırma taktığı şu şekilde: elinizde güzel bir okuma parçası ve okuma parçasının audio hali bulunsun. 5-6 saniye dinleme yaptıktan sonra duyduğunuzu aynı şekilde yazmaya çalışın ve tamamını doğru yazıncaya kadar 3,5,10 defa aynı parça üzerinde bıkmadan çalışın. daha sonra okuma parçası ile yazdıklarınızı karşılaştırın. emin olun çok faydasını göreceksiniz. ha tabi bu dediğim çalışmayı sınavdan 5- 6 ay öncesinde başlarsınız daha da etkili olur.
  6. umarim isinize yarar, birkac videosunu izledim ve cok samimi konusuyor. ayrica kullandigi kaynaklari ve nasil ise basladigindan bahsediyor. simdiden kolay gelsin.
    youtube kanali
    @ linguamarina

    free sources
    quora toefl advices