1. bazı hayvanlarda görülen, korku veya stres kaynaklı, sempatik sinir sisteminin yavaşlaması ve canlının geçici kısmı felç geçirmiş gibi davranmasıdır. aslında temelinde, kendini korumak için ölü taklidi yapmasıdır hayvanın. doğanın en ilginç fenomenlerinden biridir kanımca.

    bu özellikle bazı köpek balıklarında ve vatozlarda görülür. bazılarının burnu okşandığında, bazıları da ters çevrildiğinde öylece kalakalıyorlar. tabii burun okşama taktiği insanlara has bir taktik. çoğu zaman köpek balıkları çiftleşmek için tonik hareketsizliğe başvuruyorlar. insanlar bu taktiği özellikle de köpek balıklarını gözlemleme amacıyla takip cihazı takmak için kullanıyor. bu videoda bir kaplan köpek balığına nasıl yapıldığını görebilirsiniz. ki, kaplan köpek balığı en tehlikeli türlerden biridir.

    ancak nasıldır bilinmez, insandan sonra yer yüzünün en çakal canlısı olarak gördüğüm katil balinalar bu taktiği bir şekilde kaptılar ve büyük beyaz köpek balığı gibi besin zincirinin en tepesindeki hayvanları avlamak için kullanmaya başladılar. katil balinalar köpek balıklarını hemen saldırarak öldürmüyor, onları ters çevirerek tonik hareketsizlik hâline sokup, boğulmalarını sağlayarak öldürüyorlar. katil balinalarının marifeti sadece bununla sınırlı değil. ters dönüp, vatozları kapıp, ısırıp, sonra da hop! geri dönünce vatozları da tonik hareketsizlik hâline sokup, öyle öldürebiliyorlar.

    en sık köpek balıklarında görülse de, timsah, yılan ve tavuk gibi başka hayvanlarda da görülür. mesela tavuğun kafasını yere bastırıp, onun göreceği şekilde önüne bir çizgi çizerseniz, tavuk öyle kalakalıyor. buna tavuk hipnozu deniyor ama aslında bu da bir tonik hareketsizlik. yani bir tavuğu niye hipnotize etmek istersin bilmem,o ayrı.

    timsahları da transa sokmanın yolu, karınlarını okşamaktır. ama siz siz olun, böyle bir şeye kalkışmayın emi.

    uyarı: işbu yorumdaki hiçbir taktiği denemeyin lütfen. evet, tavuk da dahil, gagalar falan, hiçbir sorumluluk kabul etmem.