• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.22)
tüfek mikrop ve çelik - jared diamond
"neden avrupalılar amerika'yı keşfetti de amerikalılar avrupa'yı keşfetmedi?" bu basit sorunun ardında insanlığın mö 11.000'den günümüze tarihi gizli. fizyoloji profesörü jared diamond, tüfek, mikrop ve çelik'te, aklımıza gelmeyen, geldiğinde çocukça bulduğumuz soruların yanıtlarını araştırırken, tarımın başlamasından yazının bulunuşuna, dinlerin ortaya çıkışından imparatorlukların kuruluşuna, tarihin seyrini belirleyen pek çok önemli adımı ayrıntısıyla inceliyor. insan toplulukları arasındaki farklılıkların, eşitsizliklerin nedenlerini, temellerine inmeye çalışarak sorguluyor; günümüz dünyasını biçimlendiren etkenlerin izini sürüyor... biyoloji, jeoloji, arkeoloji, coğrafya gibi değişik bilim dallarından beslenen, "batılı" koşullanmalardan arınmış, geleceği gösteren bir tarih kitabı.


  1. özetle coğrafya her şeydir.
  2. jared diamond'ın, olayın özünü coğrafyanın bir kader olmasına bağladığı enfes kitap.
  3. tubitak yayinlarindan cikarilmis kitap. bir suredir kitapcilarda bulunamiyor. sahip olanlar gozu gibi baksinlar bu kitaba, kimseye odunc vermesinler.
  4. kitap kelimenin tüm anlamları ile büyük bir kitap.
    okur, ilk gördüğünde ürkecek tir, bu kadar büyük kitap okunup bitirilebilir mi ? diyecektir.
    rahat okunan, akıcı, bırakıp tekrar başlandığında kopmayan bir kitap.
    ayrıca herhangi bir yerinden başlayıp ,güzelmiş deyip tekrar okuyabileceğiniz sıkmayan bir kitap.
    bu kitabı okuyan tüm düşüncelerine ve dünyaya bakış açısına, çok farklı bir boyut daha eklendiğini görecek.
    kitap önermeye çekinirim, ben de bazen çok fazla kişinin beğenip önerdiği bir kitabı alır ama okuyamam.
    ama bu kitabı alın , bir deneyin çok keyifli dakikalar yaşayacaksınız.
    ama olmaz , okuyamazsanız;
    boş verin, sonra tekrar denersiniz...
  5. çok güzel bir kitap. medeniyetimizin kilometre taşlarını bize anlatıyor. kitapta sevmediğim tek şey detaylı olması. ana konuyu örneklerin içinde bogmus gibi biraz.
  6. küçük bir şehirde, şans eseri bulup kitaplığıma katmıştım. okunduğunda biyoloji, tarih coğrafya gibi bir çok bilim dalında bilgi birikimi sağlıyor. insan topluluklarıyla ilgili tarihin seyrini değiştiren bir çok olayın nedenlerini ve sonuçlarını ayrıntılı olarak anlatıyor.
  7. jean jack rousseau'nun temel sorgusu eşitsizliğin kökenleri üzerine farklı bir yaklaşım sunan kitap. aynı evrende aynı zamanda insanoğlu arasında bu kadar eşitsizlik nasıl olmuştur? yüzyıllar önce ibn haldun'un dediği gibi coğrafya kaderdir sözü bu kitabın ana düşüncesini teşkil eder.
  8. bir ara karaborsaya dusmus ama yeniden satista olan kitap. icerik oldukca doyurucu ve argumanlar guzel temellere dayandirilmis. kitabi okurken kendinizi anlatilan cagin icinde buluyorsunuz. uslup olarak oldukca akici. fakat yazarin argumanlarini ayni bolumde surekli tekrar ettigini dusunuyorum.
  9. benim gibi kitap okuma alışkanlığınız/sürekliliğiniz yoksa size küçük bi tavsiyem var: önce daha kısa, daha akıcı birkaç kitap okuyup ondan sonra bu kitaba başlamanız daha sağlıklı olacak yoksa kitabı bitirmeniz çok uzun zaman alıyor daha da kötüsü kitaptan kopabiliyorsunuz. asıl konuya, kitaba gelecek olursak kesinlikle övgüyü hakkeden, ufkunuzu açan bir kitap. özellikle olaylara neden-sonuç (determinist) gözle bakmayı sevenler için, müthiş doyurucu bi eser. jared amcamıza tekrardan teşekkürlerimi iletiyorum
    vivaz