1. Turing testi bilgisayar bilimcisi Alan Turingin Mind adlı bir felsefe dergisine verdiği makalesinde sözü edilen bir kavramdır.

    Genel olarak testin amacı makinelerin düşünüp düşünemediğini çözmektir.

    Teste göre bir soru soran bir cevaplayan ve bir de makine bulunur. soru soran, cevaplayanla makineyi göremez. sorgulayıcı yalnızca soru sormak suretiyle karşısındakinin bilgisayar mı yoksa insan mı olduğunu tahmin eder.

    eğer sorgulayıcı tutarlı bi şekilde insanı belirleyemezse makinenin turing testini geçtiği kabul edilir.

    ve turing testini geçen ilk makine
    kup
  2. test pratik olarak henüz geçilmemiştir. şimdilik 13 yaşında ukrayna'lı bir çocuk gibi davranabilmiş fakat zeki bir yetişkini taklit etmek için biraz daha zamana ihtiyaç duyulmaktadır.
  3. 1950 li yıllarda alan turing tarafından bulunan test. bir nevi robotluk testi de denilebilir.

    yazıya başlamadan alan turing ile ilgili bir film önereyim.

    testin amacı yapay zekanın gerçekten olup olmadığını öğrenmektir. (yapay zekadan kasıt kendi kendine düşünmektir.) test kabaca 2 insan ve bir yapay zeka arasında geçer.

    insanlardan biri sorgulayacı olarak seçilir. diğeri ise teste tabii tutulacaktır. yapay zeka ve teste tabii tutulan adam bir perdenin arkasına geçirilir. sorgulayıcı istediği soruyu yapay zeka ve diğer insana soracaktır. sorgulayıcı sorduğu sorular ile hangisinin yapay zeka hangisinin insan olduğunu bulmalıdır. sorgulayıcıya başka herhangi bir ipucu verilmez. eğer sorgulayıcı sorduğu sorular ile yapay zekayı ayırt edemez ise turing testi geçilmiş olacaktır. tabi ki tek bir soru ile karar verilmez. sorgulayacı istediği kadar soru sorabilir.

    son zamanlarda turing testi biraz daha geliştirildi. çünkü yapay zekalar düşünemese bile yazılan algoritmalar ile bir insan gibi cevap verebilmektedir.
  4. turing tarafından ilk düşünüldüğünde yapay zekalara uygulanması için tasarlanan bir test değildi. bu test, bir çeşit düşünce testidir. yani gerçekten perdelerin arkasına insanlar gitmiyor (gidebilirler de, gitmeyebilirler de). testin asıl olayı makine tarafından çıktılanmış bir ürünün insan ürünü gibi kabul görüp görmediğini test etmek.

    mesela bir adam, şiir yazabilen bir yazılım tasarlayıp makinenin yazdığı şiiri bir dergiye kendisi yazmış gibi yollamıştı. sonrasında dergi, şiiri dergiye almayı kabul etti. işte bu, adamın yazdığı bu yapay zekanın turing testini geçtiğini ifade ediyor. bir insan (editör), şiire baktı ve onun makine mi yoksa insan tarafından mı yazıldığını anlayamadı.

    basitçe turing testi budur.