1. birkaç örnekle sitem etmek istiyorum bu hiçbir işe yaramaz sisteme.

    birincisi çok ünlü bir vine:

    öğretmen: good morning class!
    sınıf: good morning teacher!
    öğretmen: how are you today?
    sınıf: fine thanks and you?
    öğretmen: fine, yasin tahtayı siliver oğlum be!

    evet, bu sistemde çalışmak zorunda kalan ingilizce öğretmenimizin tezgahından geçen öğrencilerin gelecekteki hali şu videoda.

    ikincisi müzik, resim, spor gibi konuların özel yetenek istediğini bilmeyen bu aptal sistemde resim, müzik, beden eğitimi derslerinde neler çektik hepimizin malumu. sesimiz güzel değildi mesela zorla şarkı söylettiler. ben mesela çöp adam çizemezdim, hoca ise "düşün düşün, hayal et." derdi. ulan hayal ediyorum da beynimde oluşan ürünü ellerime verip de çizemiyorum ki. anlamadınız. ha beden eğitimi dersinde zorla takla atmak var bir de. ısınmadan, açma-germe olmadan. şansa yaşıyoruz ya hu!

    ünlü bir karikatürden bir örnek daha:

    hayat bilgisi dersi: ağaçları sevelim, koruyalım.
    müzik dersi: baltalar elimizde uzun ip belimizde.

    bu öğrenciden ne bekliyorsun şimdi?

    son örnek ise bizzat kendim. tepeden tırnağa her şeyiyle sözel zeka barındıran birinin web programcılığı bölümünü bitirmesi. teknik lise sayısal bölüm. fatal error yani. bu sistemde ben de kayboldum. fakat türk dili ve edebiyatı bölümünü bitirerek sanırım zararın neresinden dönsen kardır lafının güzel bir örneği oldum. ama bu sistem web programcılığı okuyan şahsıma stajda ne yaptırdı biliyor musunuz? çanak anten taktırdı. maalesef.

    son olarak emin çapa'nın ünlü tedx konuşmasını göndererek girimi bitireyim:
    Türk Hamamlarında Suyun Kaldırma Kuvveti Neden Yok?
  2. CUmhuriyetin ilk yıllarında ülkemize gelen eğitim kuramcısı John Dewey bile ta o zamandan "Bu ne lan böyle, bir sürü kağıt kürek, sizden adam olmaz" diyerek çekip gitmiştir.

    İsteyen okuyabilir:

    Rapor
  3. sistem mi ne sistemi sistem ne arar la türkiye'de.
  4. Milli Eğitim Bakanlığı performans 2017 raporunu inceledim az once ve neden egitim sistemimizin yerinde saydiginin baska bir resmi ile karsilastim.

    calisan personel arasinda ilkokul mezunu sayisi azimsanmayacak kadar fazla hele bir de bu calisanlarin bazilarinin genel idare hizmetleri sinifinda olmasi gercekten rezalet. tamam yardimci hizmetlilerde ilk ve orta okul mezunu gormek insani sasirtmaz ama idare kadrosunda ne isi var bu kisilerin. bir de 65 yas ustu calisan sayisi 10 bine yakin.

    bu rakamlar uzucu, lise mezunu egitim ogretim faaliyetlerinde calisanlar hangi kademelerde merak ettim. ortaokul mezunu idareci kadrosu da fazla. suanda universite mezunu issizler varken, enstitulerde yukseklisans yapan egitimciler cile cekerken bu yasli ve egitimsiz (!) calisanlar mi egitimi ileri tasiyacak?

    KAynak
  5. gecmis bir yorumumda yapilan degisikliklerinyada duzenlemelerin okul, politika ve akademi ayaklarinda geriden takip edildigini anlatmaya calismistim ve el yazisi ornegini vermistim. bakanlik bir karar alir bir gunde el yazisina gecilir. bu duruma hazir olmayan ogretmen yetistiren kurumlar mufredatlarini kanundan 3 yil sonra guncellerler. hazir olmayan okullar bir neslin igrenc bir el yazisina sahip olmasina neden olur. gel gor bugun bakan bir aciklama daha yapti ve el yazisi kaldirildi. hoppaaa... ya yeni tam anlami ile kullanilmaya baslanmisti simdi ne degisti? el yazisini savundugum fikri cikmasin ama simdi ne olacak. bir gunde yenilik getirip bir gunde kaldiramazsin. insanlarin gelecegini ilgilendiren kararlari planli almak lazim. ben yaptim oldu mantigi nereye kadar. neyse simdi mufredatlarini guncelleyen ogretmen yetistiren kurumlar bir 5 yil daha el yazi temelli egitim verir sonra biri cikar derki el yazisi kalkti siz ne yapiyorsunuz. bu kisir dongu devam eder durur.
  6. Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü tarafindan ogretmenlere tavisye edilen film ve kitap listesini incelerken bir ilginclikle karsilastim ki egitim sistemimizin sorunlarinin ozeti gibi.

    Soyle ki;

    tavsiye edilen kitaplardan birinin adi, "Wikipedia U Dijital Çağda Bilgi Otorite ve Liberal Eğitim" ama ulkemizde wikipedia'ya erisim engeli mevcut. sistem ogretmenine bu konuda donanimli ol diyor ama o konuda erisim yasagi koyuyor. cok ilginc gercekten.

    kitap ve film listesine bu adresten ulasabilirsiniz. Cok guzel kitaplar var ozellikle listede bulunan (bkz: ezilenlerin pedogojisi - paulo Freire) ile (bkz: Öğretmen - Frank McCourt) eserlerini okusa ogretmenlerimiz yeter. bu kitaplari listeye alan kisiler nasil hala sistemde bulunuyor onu da merak ediyorum, coktan KHK ile uzaklastirilmalari lazimdi(!).