1. kesinlikle inandığım olay. türk halkı iyi niyetlidir heyecanlıdır atarı gideri sever. ancak tek zayıf noktası çabuk manüple olması.

    türkler yakın tarihe kadar göçebe bir toplumdu. yaşam tarzının değişmesi genlerini değiştirmiyor. at silah avrat diye ata sözü var. avrat kelimesi hoş gözükmese de en önemli üç şey arasında sayılmış ne desin bayan mı. silah avradı korumak ve gücün sembolü. ee at ne. atı seven insan doğayı sever abi. at ya bu. sergen yalçın hariç diye bi iğrenç espri yapıp devam edeyim. atları severim. köpekleri delice severim kedileri severim en çok penguenleri severim. sivrisinek hariç tüm hayvanlara saygı duyan biriyim. ve türk halkının bana yakın olduğunu düşünüyorum.

    özüne dönmek kurtuluştur. din eğer gerçekten gerekliyse dinlerin temeli olan şamanizme dönmekte fayda var. aslında şamanizm din değil bi öğretidir ama olsun.

    hırsızın uğursuzun yönettiği din üzerinden insanların sömürüldüğü ve insanların seslerinin çıkmadığı yerde bir bok olmaz. en azından para için doğanın anasını sikmeyiz.

    (bkz: doğa ana)
  2. şamanizm bizi nerelere götürür bilemem ama en azından başkasının dinine göre değil kendi dinimize göre hayatımıza şekil veririz.
  3. türk milletinin kurtuluş reçetesi için bilim önermesi doğru olabilir ancak bir kişi hem şaman olup hem bilime inanabilir. sanki şamanizm ile bilim birbirine zıt argümanmış gibi lanse etmeye gerek yok. tam tersi islam bilim ile iyi geçinemez. tam şaman olmasa da en güzel örnekleri de uzak doğu ülkeleridir. bugün bilimi yöneten batı gibi dursa da uzak doğu olmadan herhangi bir adım atması mümkün değil. bilim doğa ile çakışmaz. hangi miyazaki animesi hatırlamıyorum şöyle demişti "siz doğanın size sunduklarından % 10 alırsanız doğa size çok daha fazlasını sunabilir." bugün doğayı talan ettiğinizde doğa sizden çok daha büyük bir felaket ile intikamını alabilir.
    ağaç kesiminde dünya ikincisi bir ülke ateş ile oynadığını henüz farketmiyor. hani bazı asfalt çatlaklarından çimler fışkırır ya, gün gelir o betonlar bir bakmışsınız sarmaşıklarla kaplanmış şekilde yeşile lokma olur. ha belki biz göremeyiz ama doğayı talan edenler de göremeyecek ve değerli yığınlar ile toprak altında besin kaynağı olarak döngüye katılacak.

    (bkz: tabiat ana)
  4. turk olmayan halka zorla kabul ettirilip ettirilmeyecegini merak ettigim kurtulus yolu. samanizm'de zorlama var mi?
  5. türkler, tarihlerinin önemli bir kısmında şamanist geleneklere tabi olup defalarca devlet kurup batırmış bir millet; oysa istatistik olarak en uzun soluklu devleti osmanlı döneminde yaşattılar.

    asıl sorun halkın çoğunun inandığı dinin ne olduğu değil, çözümü dinde aramak. bu yüzden türk halkının tek kurtuluşu liyakattır, bilimdir. ideolojik romantizme gerek yok.