• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (0.00)
türk işi dondurma - can ulkay
turkish'i dondurma, çanakkale savaşı sırasında avustralya'da yaşayan iki türk'ün ülkeleri için verdikleri mücadeleyi konu ediyor. avustralya’da yaşayan iki türk, geçimlerini devecilik ve el arabası ile dondurma satarak sağlar. 1915 yılında memleketlerinde savaş çıktığını öğrenen ikili, çanakkale’ye cepheye gitmeye karar verir. ancak, yetkililer onların adadan çıkmalarına izin vermez. bu sırada avustralya’da türkler aleyhine propaganda yapılmaya başlanır. ingilizler’in avustralya’da asker devşirmek için broşür dağıttığını öğrenen iki türk, ülkelerinde veremedikleri mücadeleyi avustralya’da vermeye karar verir.


  1. Heeey gidi hey, bu filmi iyi ki Avustralyalılar falan bilmiyor. Adamlar Geceyarısı Ekspresi'ne verdiğimiz tepkinin katmerlisini verse yeri çünkü. Düşünün, Abdullah Öcalan'ın sadece askerleri hedef alan, meşruiyetçi, çocuklarının öldürülmesi üzerine hamasi bir edayla intikam almaya kalkmış, şovalye ruhlu biri olduğu, örneğin köy baskınlarında öldürülen kadınlı çocuklu sivillerin aslında çakı gibi korucular olduğu falan filme alınıyor... Çünkü ancak öyle bir film bu! Tam da vizyona girdiği günlerde Müslümanlara bir saldırı yapılmıştı, üstüne bir de "Müslümanlar teröristtir" algısı için bu filmi "gerçek bir hikaye" diye vizyona sokmaktan daha salakça bir hamle yapılamazdı.

    !---- spoiler ----!

    Molla Abdullah ve Gül Muhammed nam iki Afganlı veya Hintli olmuş iki Türk esiri (ki 1. DÜnya Savaşı öncesinde ne ara İngilizlerle savaştık ta esir verdik belli değil), Broken Hill'de saldırdıkları banliyö treni olmuş cepheye asker sevkeden bir askeri marşandiz, ölen dört kişi (ki hepsi sivil) olmuş bilmem kaç yüz Avustralya askeri, hele ki Broken Hill mevkiinde yer alan bu saldırıdan sonra Avustralya'da Türk düşmanlığının yükselmesi ve Birleşik Krallık'ın topladığı ANZAC (Avustralia-New Zelland army cooperation) birliklerine katılımın artması filmde hiç görülmemiş bile... Olay tamamen bir hurafe yani. İyi ki pek dikkat çekmedi, dünyaya kepaze olmalara doymazdık.

    !---- spoiler ----!

    Olayın aslı için bkz.