1. türk kahvesinin su ile sunulması eski bir alışkanlıktır. misafir gelince hem tk hem su verilirdi. tk içerse tok olduğu anlaşılırdı. su içerse yemek hazırlanırdı.
  2. sabahın köründe kalkar okula gidersin öğleden sonra çıkar işe gidersin sonra tam gece yarısı işten çıkarsın, eve gelirsin.bir de bakmışsın annen sana türk kahvesi hazırlamış.mutluluktan gözlerin dolar.türk kahvesi öyledir yani bir de ana eli değdiyse her yudumu şükür sebebidir.
  3. herkesin kendi yapış stili olan kahve çeşidi. benim yaptığım kahveyle dışarda türk kahvesi diye içtiğimiz şey aynı değil mesela. dışarda yapılan kahve kaynatılıyor. kaynatıldığı zaman kahvenin telvesi dibine çöker, size de kahve aromalı su içmek kalır. ancak fal bakılır onunla.

    ben kahvemi bol koyarım, fincan başına tepeleme bir tatlı kaşığından fazla kahve koyarım. önce cezveye yarım fincan su koyup kahvemi puding kıvamına getirir sonra da kalan suyu ekler ocağa koyarım. kahve kabarmaya başladıktan bir iki saniye sonra kahvemi alırım, kaynatmam.

    sonuçta telvesi içinde yüzen bir türk kahvesi içerim. benim damak tadıma bu uyar.

    ayrıca kahveyi hangi usulle yaparsanız yapın, taze çekilmiş ortalama kalitede bir kahvenin yerini, en iyi pişirm tekniğiyle yapılan kahve bile tutmaz. üst kalitelere zaten bütçemiz elvermez.
  4. istanbul'da yaşayanlar için istiklal caddesinde, galatasaray üniversitesi'ni geçtikten sonra sağda ara sokaktaki manda batmaz kahvecisi ekseriyetle tavsiye edilir.
  5. muhabbet ortamlarının vazgeçilmez içeceği. yanında suyla ikram edilmesi türk insanının inceliğinden ileri gelmektedir. nitekim, eskiden eve gelen misafirlere kahveyle beraber su ikram edilirmiş. eğer misafir açsa suyu, toksa kahveyi alırmış. ev sahibi de duruma göre, misafire sofra hazırlarmış.
  6. yapilisindaki zahmet, miktarı, servis edilme sekli, fincan dibindeki telvesi ve overrated bir içecek olduğunu düşünmeden ötürü hayatım boyunca sevemedigim meret. fiyatı da genelde pahalıdır.
  7. türk kahvesini az şekerli, köpüksüz, cam bardakta severim.
    (o içtiğin türk kahvesi değil)
  8. sade türk kahvesiyle güne başlamak rutin bir hareketimdir.
  9. kahvaltıdan sonra, bol köpüklü ve sade olanı vazgeçilmezimdir. iyi bir fincan türk kahvesi için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var; bakır cezve kullanılmalı, soğuk doğal kaynak suyu tercih edilmeli ve kısık ateşte pişirilmelidir. taze çekilmiş kaliteli kahve çekirdeklerini saymıyorum bile. közde yavaş yavaş pişeni makbuldür ama evdeki olanaklarla mümkün değildir maalesef. ne diyelim, kahveniz bol, neşeniz daim olsun efendim!
  10. "gönül ne kahve ister ne kahvehane/gönül muhabbet ister kahve bahane" derler, buram buram kokan bir fincan kahveye haksızlık ederler.

    kahve çekilen bir sokaktan ne zaman geçsem mutlu olurum. o kokuda öyle bir büyü var ki kime ulaşsa aklını başından alır.

    "kahvenden bir yudum bile almamışsın,
    korktum mu beni bir kırk yıl sevmekten?" der küçük isender. ne kahveler bitsin, ne sevgiler.