1. efenim yıllardan 2011, o zamanlar kürt açılımı zamanları devlet bahçeliye soruluyor bu mesele, bahçeli'de; '' kürt yoktur; türkler karda yürürken kart-kurt diye ses çıkarırlarmış, sonrradan isimleri kürt kalmış'' demiş ve konuya etimolojik açıklık getirmişti sağ olsun.
    o zamanlar, çok espiri döndüydü bu konuya dair.

    türkler teksas'a gidiyor, koskoca ovada tek saz görüyorlar, oraya ''teksaz'' diyorlar, etimolojik olarak teksas aslında türkçe bir kelimedir vb geyikler dönüyor.

    efenim meğersem geyik değilmiş?!
    şu kitap, neredeyse büyük rus önemli kişilerin, türk olduğu iddasında... https://i.idefix.com/cache/600x600-0/originals/0000000554349-1.jpg

    yazarı, Nikolay Aleksandrovich Baskakov enteresan mevzulardan bahsetmiş. bir kaç örnek vermek gerekirse;

    ''gogol''
    türk dilinde, yeşilbaş, suna gibi örnekleri ifade eden ''gogel'' den geldiği iddiasında.

    ''Kutuzov'' mihail.
    rusyanın 1812 deki generali. kutuzov soyadının, türk dilindeki kudurmuş, asi, coşmuş anlamındaki, ''kuduz''dan geldiğini ileri sürmekte.

    ''Karamzin'' Nikolay Mikhailovich
    iddiaya göre; karamzin, bey anlamına gelen ''mirza''dan gelmektedir. ''kara'' ve ''mirza'' hızlı okunduğu için karamzin olmuştur.

    kitap rus tarihine yön vermiş bir çok önemli ismin türk olduğunu ileri sürmekte. olabilir mi ? olabilir sonuçta o topraklar ''anayurt''.
  2. rus imparatorluğu kuzey doğu avrupadan başlayıp doğu denizine kadar uzanan dev bir imparatorluk. moğol çölünün yukarısında kalan türki toplulular da bu imparatorluğun tebası. yani rus imparatorluğunda türk kökenli soyisimleri olmasından daha doğal bir şey yok. büyük imparatorluklar çok çeşitli etnisiteyi bünyesinde barındırarak var olmuşlardır.
    osmanlı imparatorluğu da böyledir. osmanlı'nın üst düzey devlet adamları arasında da rum, ermeni, yahudi asıllı isimler vardır. çünkü bütün bu etnisiteler imparatorluğun asli unsurları olarak görülür. roma imparatorluğundan beri bu böyledir. rus imparatoluğunda aristokrasi rus asıllı olmakla birlikte bürokraside imparatorluk bünyesinde bulunan her türlü etnisitenin yeri vardır. osmanlıda aristokrasi yoktur, bu nedenle tebanın tamamı sadaret mevkiine kadar yükselebilirdi.
    19. yüzyılda icat edilen milliyetçilik kavramı ortaya çıkmadan önce bütün büyük imparatorluklar bu şekilde var olabilmişlerdir. milliyetçilik kavramı ortaya atıldıktan sonra bu imparatorluklar etnisite temelli küçük devletlere bölünmüştür.
    günümüzde bu emperyal anlayış amerika birleşik devletlerinde mevcuttur. çok farklı etnisitelerden gelen göçmenler tek bir ulus olarak birleşmiş ve devasa bir güç olmuştur. halen izleri etkisini sürdüren siyah beyaz ayrımı ise ekonomi temelli bir meseledir.