1. bilime katkı sağlayacak insanların, ülkenin çeşitli yerlerindeki terör saldırılarında hayatlarını kaybetmeleri, zorbalığa karşı çıkarken dövülerek ya da gaz fişeği ile öldürülmeleri, gencecik yaşta şehit düşmeleri, iş kazalarında çocuk yaşta yitip gitmeleri, çeşitli psikolojik, sosyal, cinsel saldırılara maruz kalarak hayattan kopmaları..
    şans eseri hayatta kalanların ise, maddi imkansızlıklar, geçim derdi ve sponsor sıkıntısı çekmeleri..
    tüm bu engelleri de aşıp, bilimsel proje üretebilenlere de inanılmaması, onların takdir edilmemesi..
    bkz: İlayda Şamilgil
  2. Bunun bır çok sebebı var. Uzun uzun tartışılabilir. Öncelikli olarak, sanat, edebiyat,bilim kültür işidir. Bu kültürün oturması uzun yıllar alan bir süreç. İçinde yaşadığımız coğrafya, toplum yapısı bunların hepsini etkiliyor. Konu ile ilgili güzel bir yazı var mesela.
    Ikea'nın neden isveç'ten çıkması bizden ise cumhurbaşkanımızın çıkmasına dair. okumak isteyenler için link

    İçinde yaşadığımız kültür dedik ya, amerika'nın meşhur silicon valley'i nasıl kuruldu mesela. Basit bir garaj. amerika'da yaygın olarak bulunan müstakil evlerin garajı ile bilmsel gelişmenin iç içe bağlı olması tesadüf değil. okumak isteyenler için link

    Olay elbette sadece garaj ile bitmiyor. ailenin ve çevrenin yaklaşımı da önemli. yaşadığımız kültür dedik ya destek ve köstek arasında seçim yapılsa destek diyen pek çıkmıyor. 12 yaşında evinde nükleer reaktör inşaa eden taylor wilson'ın öyküsü okumanızı tavsiye ederim. ailenin tutumunun bir çocuğu nereye getirebileceğini görmek açısından güzel bir yazı. (ingilizce maalesef = kaynak

    maalesef avrupa aydınlanma çağı ile sanat, bilimde ilerlerken, islam dünyası gerileme içine giriyordu. konu hakkında İslam'da Bilimin Yükselişi ve Çöküşü - cengiz özakıncı 'nın kitabını okuyabilirsiniz.

    peki ülkemizde durum nasıl? aklıma gelen bir kaç gazete haberi durumu özetleyecektir.

    hayvanat bahçesi müdürü tübitak müdür yardımcısı
    yerli "cadillac"
    Denizli'de üretilen elektrikli arabalar
    son olarak bu da izlemelik