1. bunun kendimce birkaç sebebi var ;
    1- kitaplar çok pahalı :
    düzenli alışkanlık olarak beklediğimiz kitap okuma eylemi neredeyse bir lüks. üniversite öğrencisi olarak elimin altında okul kütüphanesı olmasa benim için zor olurdu. buna karşın asgari maaşla geçinen ülkenin çoğunluğundan böyle bir beklenti çok büyük. korsan kitabı sevenler konfederasyonu daimi üyesiyim bu yüzden.

    2- aile ve okulda bu istek aşılanmıyor;
    ebeveyn çocuğu gözünde onun hayatındaki ilk rol model. lakin 30-50 yaş arası ( çocuğunun ilk 15-20 yaşı ) kitlede önce bunu yakalamadıkça bu rol modellikte gidiyor. okul zaten malum. bir saat kitap okuma saatinin okuma sevgisi yaratacağını sanıyorlar.

    3- yetersiz doping ;
    yani şunu demek istiyorum. bir alışkanlığı elde etmek için ya doğuştan sevmek yada o alışkanlığa dışardan dopingle uyum sağlamak, istek uyandırmak gerek. günümüzün doping araçları ; televizyon, internet , sosyal çalışmalar vb. bu araçların kullanılmasi gerek. bir çocuk programında dahi kitap okumaya dair atıf yok. internette çocuklara bu alışkanlığı katacak kaynak yok. lakin bu kaynaklar bir çocuk için aslen çok uygun olmasa da kabul etmeliki en etkilileri oldu artık. sigara kamu spotu kadar çocuklar için hazırlanmış bir kitap okuma konulu kamu spotu yok