1. örneğin bugünlük benim için 08:30-22:30 olan anlayıştır(*:yukarıdaki yorumlardaki gibi iş bitene kadar yani ;))

    mesai yapmaya tek başına kalmak "karın tokluğuna çalışma" kavramını sarsabilir; şahsi güvenlik ve şirketteki bilgisayarları filan korumak için dışarıdan yemek sipariş edilemez, ofiste alarm varsa gidip yiyip geleyim de denemez :/ bu yüzden tedarikli olmak ve "az kaldı zaten, atıştırma molasıyla zaman kaybetmeyeyim" dememek şart.(*:kendime de not ;))
  2. ülkemizdeki iş verenlerin özel sektörde personeli köle gibi gördüğü saatlere mesai denir. sakın mesai denince 8-17 resmi çalışma saatleri gelmesin. bunlar özel sektörde öyle esner ki, iflahınız kayar. (bkz: esnek çalışma saatleri)
    geçen hafta şehirden uzak bir şantiyede işe başladım. 6 yıldır ön muhasebeci olarak çalışırım. hak hukuk nedir az çok bilirim iş hayatında. ama ihtiyaçtan dolayı sabah 7 akşam 6 çalışmayı kabul ettim. neyse başladık işe, ama mesai böyle anlaştığımız gibi değil. sabah 6-7 arası başlıyorum, gece 10-11 arası bitiyor. ilk gündür olabilir dedim. 2-3-4 gün geçti hala aynı anasını satim oturdum konuştum nedir ne değildir diye. bu iş böyle dediler. çıkışımı istedim haklı olarak. gel gör ki idare et başka personel (köle) bulalım dediler ve çıkış vermediler. gece ses çıkartmadım uyudum. sabah aldım çantamı çıktım geldim. dün aradım kendilerini hakedişimi alamazsam sgk ve işkura şikayet de bulunacağım eğer ödemezseniz diye. geçiştirdiler beni. sonradan yapma etme kardeşiz ayaklarıyla beni aradılar bugün. tabi ben yinede şikayetçi oldum. uğraşsınlar anasını satim.
  3. henüz iş hayatına atılmış değilim; ama gördüğüm manzara hiç iç açıcı değil. insanlara sadece uyuyacakları vakti bırakarak ne elde edebiliyor insanlar? ya gerçekten vicdan, akıl, fikir diye bir şey yok ya da bazı insanlar gerçekten farklı birtakım yetilere sahipler. yoksa bu nizamın hiçbir ölçüye uymadığı aşikar. psikolojiden anlamaz, dinlemeyi bilmez, kendinden başkasını düşünmez.. nedir bu insanlardaki hal tavır, akıl sır ermiyor.

    sistemin bu yöne meylediyor olması çok canımı sıkıyor. o kadar çok insan var ki, sen yapmazsan yapacak başka birini illa ki buluyor. ayrıca ne adalet sistemleri ne iktisadi sistemler ve hatta ne de siyasi sistemler bu probleme çözüm odaklı yaklaşmıyor. biraz önceki problem bu sistemlerin çarklarında da var: herkes kendini düşünüyor. anlıyorum, herkes dünyaya bir kere geliyor. ama diğer insanlara böyle hayatlar reva görmek alçaklıktan başka bir şey değildir.

    söylenecek, irdelenecek daha çook şey var. çevreden gördüğüm ve en son ilk yorumdaki arkadaşın durumuyla canımı daha çok sıktı ve bunları yazıverdim. rica ediyorum işverenler üzerlerine alınsınlar.
  4. türkiyede çalışan çoğu insanın yakındığı büyük bir sorun (bkz: mesai saaatleri) türkiye diğer avrupa ülkekerine oranla en uzun çalışma saatlerine sahip ülkelerden biri ; bu da ülke insanının yaşamış olduğu ağır çalışma saatlerinin bireyler ve onların aile ve arkadaşlık ilişkileri üzerindeki olumsuz etkilerinin en büyük nedenlerinden biridir
    avustralya: 38-46 saat
    brezilya: maksimum 44
    kanada: eyaletlere göre maksimum 40-44-48 saat
    çin: 40 saat
    çek cumhuriyeti: 40 saat
    fransa: 35 saat
    almanya: 38 saat
    hindistan: maksimum 48 saat
    italya: 40 saat
    japonya: 40 saat
    meksika: 40 saat
    güney afrika: maksimum 45 saat
    birleşik arap emirlikleri: maksimum 48 saat
    ingiltere: maksimum 48 saat
    abd: 40 saat
    (bkz: türkiye: maksimum 45 saat)
  5. sen şikayet etmezsen, ben etmezsem elbette patron ezer çalışanını. korkmayacaksın, uğraşacaksın. iş kanununda haftalık çalışma saati 45 saat olarak düzenlenmiş, bunun üzeri fazla mesaiye girer. hemen hemen herkes sabay 8 akşam 6; sabah 9 akşam 7 arası çalışır özel sektörde. ulan hadi 1 saat yemek molası desen ki büyük kurumsal firmalar hariç kimse 1 saat yemek arası yapmaz, yine de günde 9 saat kalıyor ve 5 günde 45 saat tamamlanıyor. daha neyin cumartesi çalışması?

    sigortalar da eksik gösteriliyordur pek çok iş yerinde. korkmayın millet, gidin şikayet edin. bakın sonra o sizi köle gibi gören patron ne hale geliyor karşınızda görün. hele hele bir de sigortasız çalıştığınız dönem varsa mahvedersiniz o patronu. sigortasız çalıştırılan her ay için 2 asgari ücret miktarı kadar ceza kesiliyor işverene.
  6. 0900-1800