• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.00)
türkiye'de yeni kapitalizm - ayşe buğra, osman savaşkan
türkiye'de yeni kapitalizm siyaset, din ve iş dünyası arasındaki ilişkilerin kapitalist küreselleşme süreci içinde geçirdiği değişimi, türkiye'de iş hayatının ekonomik, siyasi ve kültürel bağlamındaki yansımalarıyla inceliyor. siyasetin girişimcileri ve girişimci örgütlerini nasıl etkilediğini, bu siyasi etkilerle biçimlenen iş dünyası içinde farklı gruplar tarafından benimsenen farklı kapitalist gelişme modellerinin ortaya çıkışını ve bu ortamda dinin oynadığı hem birleştirici hem de kutuplaştırıcı rolü ele alıyor. bu teorik yönden bilgilendirici kitap, türkiye'nin ekonomi politiğinin en güçlü analizlerinden birini sunuyor. buğra ve savaşkan, iddiaya göre kendi ayakları üzerinde duran "küçük" girişimcilerin türkiye'nin başarısının belkemiğini oluşturduğu yolundaki mitleri yok ediyor. bu kitabı okuduktan sonra kimse piyasalar ve piyasa aktörleriyle ilgili eskisi gibi düşünemeyecek.
-cihan ziya tuğal-

kaliforniya üniversitesi, berkeley, abd bu etkileyici çalışma, türkiye'yi ekonomi politik ve karşılaştırmalı siyaset haritasına güçlü bir biçimde yerleştiriyor. neoliberalizm çağında devlet, demokrasi ve kapitalist gelişme arasındaki ilişki hakkında bildiğimiz şeylere şaşırtıcı yönler ekliyor. aynı zamanda kapitalizmin çevresinde yer alan yükselen ekonomilerdeki ekonomik değişim ve sınıf oluşumu süreçlerinde dinin oynadığı role yeni açıklamalar getiriyor.
-wolfgang streeck the new school for social research, abd-,
(tanıtım bülteninden) (idefix'ten alıntı)


  1. "türkiye ve fas'ta islami girişimcilik" projesi üzerine başlayan araştırmaların doğurduğu ayşe buğra kitabı. kitabı temel olarak "cumhuriyet döneminde ekonomik ve kültürel modernleşme", "1980 sonrası türkiye'de ekonomi ve dinin değişen yeri", "sermaye birikiminin yeni siyasal iktisadı", "siyasi aktörler olarak girişimci örgütleri" ve "yerel düzeyde kutuplaşma" olmak üzere 5 bölüme ayırmış ayşe buğra ve osman savaşkan.

    genel bir girişten sonra 1980 sonrası türkiye'de erbakan ve özal çevresinde gelişen islami sermaye ve bunların kültürel, siyasal, toplumsal etkileri anlatılmış. daha sonra akp dönemine geçiş yapılıyor ve detaylı raporlar sunuluyor. "islami sermaye nasıl gelişti, ne çatışmalar yaşadı, ne zaman önü tıkandı, ne zaman önü açıldı, kültürel yansımaları ne oldu?" gibi sorulara ciddi yanıtlar veriyor kitap. bildiğiniz konuları daha da detaylandırıyor ve bilmediğiniz kısımları gayet sade bir dille öğretiyor size. ayrıca bazı bölümlerde sayılara boğulmuş gibi hissedecek olsanız bile bunun ne derece önemli sayılar olduğunu, kimlere nelerin peşkeş çekildiğini çok iyi göreceksiniz. sadece adı "islami" olan ama özü kapitalizme uymuş bu talan sermayesinin diğer sermaye gruplarından pek farklı olmadığını göz önüne seriyor.

    dili fazla yorucu olmayan, iktisattan anlamayanların da rahatlıkla okuyabileceği, yakın dönemin ekonomi, siyaset ve din üçgenini güzel özetleyen bir kitap.
    ae