1. caydırıcılığı olmayan cezalar, eğitimsiz aileler ve beceriksiz politikacılardır.

    - eğer hala aileler, belli bir yaşa gelmiş çocuklarını teorik olarak cinselliğe hazırlayamıyorsa,
    - eğer hala kızına tecavüz eden baba 20 yılla yargılanıyorsa,
    - eğer hala 'bir kereden bir şey olmaz' diyen kişi o koltukta oturabiliyorsa,

    bu çöküş devam edecektir.
  2. ahlak çöküşü nasıl tanımlanabilir bilmiyorum ama bugüne kadar olduğu gibi ahlak anlayışı değişecek, evrilecektir. fakat bu gerçekleşirken bazı insanların ahlaka olan inancını yitirmemesi yada bir şekilde ihtiyaç duyması gerekiyor.

    ilk yorumun bahsettiği maddeler bu insanların ahlaka olan inancını yitirmesinde yada ona ihtiyaç duymamasında birer aktördür.
  3. -türkiye'deki ahlaki çöküşün nedeni recep taa...
    -aaaaöööeeaaaaa
  4. ahlaki çöküş mü, yok öyle birşey. kıçınızdan element uydurmayın. yine de son bir haftanın olaylarının bazılarından oluşan kısa bir derlemeyi tarihe not düşmek gerekir:

    karaman'da 45 erkek çocuğa tecavüz edilir, olay örtbas edilmeye çalışılır. hatta bakanlar vakfı korumaya çalışır.

    kocaeli'de yurtta işkence, taciz iddiası olur, yoldan geçen birisi sesleri duyar, seslerin geldiği görüntüyü çeken yaka paça gözaltına alınır.

    45 yaşında erkeğe 8 mahalleli tecavüz eder.

    13 yaşındaki kız çocuğuna abisi, babası, amcası tecavüz eder babasından çocuğu olur.

    kadın öğretmen 15 yaşındaki kız öğrencisine çıplak videolarını ve fotoğraflarını gönderir, kendisini cinsel ilişkiye girmedik diye savunur.

    erkek müdür yardımcısı, kız öğrenciye ergenliğinin cinsel ihtiyaçlarını karşılayabilirim der, ses kaydı çıkana kadar inkar eder, sonra da kız istedi cinsel içerikli konuşmamı, diye kendisini savunur.
  5. tabu olan ile ilgili azgınlık her zaman olur. bizde daha çok cinsellik problem oluyor. tabi başka problemler de var ama ben cinselliğe değineceğim. zira şu sıralar ülkede genç, yaşlı, kız, erkek farketmeksizin tecavüze uğruyor.

    oğlan yapınca aslan oğlum kız yapınca edepsiz dersek bu iş olmaz. bu oğlanlar bu işi bir kızla yapıyor neticede. o kızlar da birinin kızı. bir tek biz mi namusluyuz ki oğlumuzun başkasının kızıyla yediği haltlara eyvallah da kızımızın yaptıklarına auuvv?
  6. cehalet, cehalete övgü
    şark kurnazlığı
    sahte, yobaz din adamları
    çıkarcılık
    basiretsiz politikacılar
    güce tapma
    demokrasiyi içselleştirememe

    özellikle son 15 yılda kasten eğitimin içi boşaltıldı. okullarda hiçbir şey öğretilmiyor. her ile üniversite açıldı ama doğru düzgün hoca yok. kalite yerlerde.

    alt kademedeki okullarda her çocuğun eline tablet tutuşturuldu.

    sonra, ülkenin yarısı ahlakı sadece kadının açık giyinmesi, kadının sevişmesi olarak anlıyor. çünkü ülkede muhafazakar geçinenler zinadan, alkolden pek kaçmıyor ama kendi kızları bunu yapacak olursa namuslarını(!) temizliyorlar.

    bir de bakıyorum da koyun gibi güdülmeye bu kadar meyilli başka millet yok sanırım. siyasetçilere en münasip haliyle "lider" diyoruz. neyin lideri ki bu? "usta, reis, başbuğ, önder" gibi bir sürü saçma ifade var. hala içten içe saltanat istiyor tüm ülke. istiyoruz ki biri çıkıp idare etsin bizi, her şeyi düzeltsin. sadece sağcılar değil solcular da aynı. hala atatürk çıkıp gelse de bizi kurtarsa diyorlar. ciddi ciddi mezarından kalkıp gelsin istiyorlar.

    demokrasi, diğer ülkelerde uzun mücadelelerle, halkın bilinçlenmesiyle kabul edildi. bizde atatürk mucizesiyle ama tepeden inen bir demokrasi geldi. halkın çoğu o zaman da padişaha aşıktı, şimdi de aşık. maalesef bu bilinci aşılayamadık. ülkenin yarısından fazlası saltanatı islami bir yönetim biçimi, allah'ın emri olduğunu sanıyor. halbuki islam devletinde ilk 4 halife seçimle göreve gelmişti. tabii yobaz din adamlarının bundan bahsetmesini de bekleyemiyoruz.

    bilmiyorum, savaş gibi ciddi bir belaya maruz kalmadıkça aklımız başımıza gelmeyecek gibi.
  7. ahlak olarak referans gösterilen kavram islamiyet ise fazla bir neden aramanın gereksiz olacağı konudur. islamı çok güzel, harfiyen uygulayan kesimler elbette ki vardır ancak millet olarak bir kavramı tam anlamıyla uygulamak gibi bir özelliğimiz olmadığı için bu minvalde sürdürdüğümüz çizgi bir yerde patlak veriyor. ahlaki çöküş zaten yıllardır süregelen bir durum ama bunu yine kör muhalefet yaparak devlete bağlamak aciziyettir.
    hataları sebebini sürekli malum partiye ve yönetim şekline bağlamak kolaya kaçmaktır. bunun üzerine ciddi olarak düşünmeyip şahsi çözümlerimizi üretip sunmadığımız sürece bu çöküşe ortak sayılırız. devlette malum partinin yanında 3 parti daha bulunuyor. hemen hemen her birinin iletişim adresleri yer alıyor. güzel bir kompozisyon ile yazdığınız takdirde, çözüm öneriniz yasa tasarısı olarak gündeme bile gelebilir. fikrinizi söyleyerek misyonunuzu tamamladığınıza inanıyorsanız ancak cürmünüz kadar ateş yakarsınız.
  8. başlıca nedenleri cehalet ve din. halk bilimi sevmeyip tarihten kalan saçmalıklara yönelmeye devam ederse medeniyet kalmayacak.
  9. hayatındaki en önemli an'ı, bir adamın elini sıkarken çektirdiği fotoğraf olarak görüp duvarlara, otobüslere, binalara, billboardlara, yakalara astıran adam acizliğinin halkça değer gördüğü bir ülkede aranmaması gereken sebeplerdir.
    yalan
  10. birkaç on yıldır bilinçaltımıza bazı unsurlar tarafından vahşice pompalanan "kolay yoldan kazanma" düşüncesi bizim ahlaki çöküşümüzün tek sebebidir.
    yoksa evini yamaca yapıp her sabah düzlükteki tarım arazisine onlarca kilometre yürüyerek çalışmaya giden büyük büyük babalarımız/annelerimizden mutlaka bize insaniyet namına bir şeyler kalmış olmalıydı.

    şu an içinde bulunduğumuz "bana dokunmayan yılan bin yaşasıncılık", rüşvet, yolsuzluk, hırsızlık, başarının zenginlik olarak kabul edilmesi vb. gibi durumlar hep bilinçaltımıza kazınan "kolay yoldan köşeyi dön" mesajının yan etkileridir.

    yozlaşmanın ne dinle ne de eğitimle alakası vardır. birkaç nesildir yozlaşan toplumun etkisiyle yetişen yeni nesil; yozlaşmamak için direnen küçük bir kısmı içinde eriterek yok etmektedir. yine bu büyük topluluk kolay yoldan kazanmak için dini, eğitimi, ahlakı, etiği işine geldiği gibi şekillendirip çöküşünü ivmelenerek hızlandırmaktadır. tek bir sebepten koskoca toplum sonsuz döngüye girmiştir.