1. ülkemiz hava sahası sınırları içerisinde gerçekleşmiş olan kazalardır.

    tarih: 30 kasım 2007. günlerden cuma. istanbul atatürk uluslararası havalimanından isparta süleyman demirel havalimanına yolcu taşımak için, atlasjet havayolları şirketine ait " tc-akm " kuyruk numaralı, mcdonnell douglas markalı dc-9-83 (md-83) model uçak 4203 uçuş numarası ile saat 00:51'de başarılı bir kalkışın ardından, saat 01:36'da süleyman demirel havalimanı'na inişe geçtiği sırada isparta'ya 18 km mesafede keçiborlu'da düştü ve ikiye ayrıldı. uçakta bulunan 7'si mürettebat olmak üzere toplam'da 57 kişi vefat etti.

    kaza ülkemiz hava sahası içerisinde gerçekleşen en kötü 6. uçak kazası olarak kayıtlara geçmiştir.

    uçak yolcuları arasında önemli çalışmalar içinde bulunan bilim insanları da vardı. isparta süleyman demirel üniversitesi'ndeki bir fizik konferansına katılmak üzere uçakta bulunan nükleer fizikçiler engin arık, fatma şenel boydağ ve yanlarında bulunan 4 akademisyen kazada hayatını kaybedenler arasındaydı.
    kazada hayatını kaybeden engin arık'ın türkiye'de cern benzeri bir parçacık hızlandırma laboratuvarı kurma projesinde çalışması vardı.

    bir sabotaj mı, yoksa bütün olumsuz ihtimaller bir araya gelip o günü, o saati ve o uçağı mı buldu bugün bile bu sorunun cevabı verilemeniştir. uçakta herhangi bir teknik problemin olmayışı, uçak pilotlarının kuleden iniş için izin istedikleri zamandan 10 dakika 23 saniye sonra yanıt alabilmeleri gibi daha bir sürü detaylar mevcut. havacılık sistemi ve güvenliği için bırakın 10 dakikalık bir zamanı, saniyelerin çok büyük önemi vardır. türkiyenin en ücra havaalanında bile hiç bir kule görevlisi 10 dakika sonra uçağa cevap verilmeyeceğini çok iyi bilir. uçak kazası ile ilgili soruşturma raporu her ne kadar tamamlansa da, halen bir çok soru işareti cevaplanabilmiş değil.
  2. en kotusu ulus faciasi diye kayitlara gecen 1963 yilina ait ankara kazasidir. O donemin taniklari gokten ceset yagdigini anlatir. daha fazla bilgi icin: link